Snacks/tussendoortjes

Chocolate chip havermoutkoekjes voor Valentijnsdag

We hebben nog maar twee dagen tot Valentijnsdag, dé dag van de liefde. Verras je lief met wat lekkers en bak deze gezondere chocolate chip havermoutkoekjes. Uiteraard mag je deze ook gewoon lekker voor jezelf bewaren, I don’t blame you!

Havermoutkoeken vind ik zó lekker. Vroeger maakte ik weleens havermoutkoekjes met mijn moeder volgens een recept van haar oma. Een recept van ruim 60 jaar oud, maar verreweg de lekkerste! Helaas ging er wel een flinke bus suiker en een pakje boter in, want ja, zo was dat vroeger. En eigenlijk geldt dat ook nog voor veel haverrepen uit de supermarkt. 

Toen ik zelf meer begon te experimenteren met bakken, kwam ik erachter hoe makkelijk het is om zelf gezondere havermoutkoeken te bakken. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om tot een koekje te komen en je kunt veel variëren. Maar, voor deze Valentijnskoekjes ging ik voor een variant met chocolate chips. Een Valentijnsdag zonder chocola is namelijk bijna niet voor te stellen, toch? Deze koekjes hebben chocolate chips aan de binnenkant en een leuke ‘final touch’ van chocola aan de bovenkant. 

Als laatst zijn de koeken zo’n 4 dagen houdbaar in een afgesloten trommel, maar zijn vers toch wel echt het lekkerst. Gelukkig is er een ideale oplossing om iets te doen met de minder versere koeken. Verkruimel ze bijvoorbeeld tot granola en roer ze door je yoghurt, kwark of smoothiebowl. Genieten!

Wat heb je nodig voor 10-12 koeken?
 • 160 gram havermout
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 hand chocolate nibs/chips
 • 30 gram chocola naar wens (wit, melk of puur)
 • Snufje zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Meng de havermout, kaneel, bakpoeder en een snufje zout in een keukenmachine, zodat de havermout fijn wordt.
 • Smelt de kokosolie in een pannetje. Klop de eieren met de kokosolie en honing los. Voeg toe aan de havermout en mix het geheel nogmaals in de keukenmachine.
 • Roer de chocolate chips door het koekjesdeeg.
 • Vorm met je hand 8 tot 10 koekjes door het deeg tot een plat rondje te drukken. Je kunt ook gebruik maken van een hartvorming uitsteekvormpje en het koekjes deeg hierin plat drukken. Leg de koekjes op de bakplaat.
 • Bak de koekjes goudbruin voor zo’n 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
 • Smelt de 30 gram chocola au bain marie terwijl de koekjes afkoelen. Drizzle de gesmolten chocola met een lepeltje oven de koekjes. Laat de chocola hard worden en serveer.

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel voor zo’n 4 dagen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.