Lifestyle & sport

Waarom het hebben van zelfliefde zo belangrijk is

Vandaag is het 14 februari. Een dag die beter bekend staat als Valentijnsdag, oftewel: de dag van de liefde. Het is dé dag waarop geliefden hun liefde vieren en elkaar extra aandacht geven. Jaarlijks worden er rond deze dag duizenden bloemen verkocht, cadeautjes gegeven en kaartjes verstuurd. Het lijkt alsof we er alles aan doen om onze dierbaren in het zonnetje te zetten. Maar, waarom slaan we onszelf over? Houden we dan niet van wie we zijn? In deze blog vertel ik je waarom die zelfliefde belangrijk is en waarom we onszelf dus ook eens zouden moeten verwennen.

Wat is zelfliefde?
Zelfliefde is tijd doorbrengen met jezelf en jezelf accepteren zoals je bent.

Zelfliefde of self-love, het zijn woorden die in de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden. Erg fijn natuurlijk, maar wat houdt het eigenlijk in? Zelfliefde is, net zoals liefde, iets waar iedereen behoefte aan heeft. Waar je bij liefde aandacht geeft aan de persoon waar je van houdt, geef je dat bij zelfliefde aan jezelf. In dat opzichte is het dus tijd doorbrengen met en voor jezelf. Ook is het jezelf accepteren om wie je bent, inclusief de kenmerken waar jij in eerste instantie minder blij mee bent. Hoewel we de kenmerken waar we zelf minder blij mee zijn vaak proberen te verbergen, zorgt zelfliefde ervoor dat je die kenmerken omarmt en ervaart als de dingen die jou uniek maken.

Houd jij van jezelf?

Wanneer je van jezelf houdt en hoe je dit doet is voor iedereen anders, maar er zijn bepaalde zaken waaraan je kunt merken dat je (nog) niet genoeg van jezelf houdt. Praat jij bijvoorbeeld negatief over jezelf of ben je erg kritisch? Verberg je jezelf graag of ben je erg verlegen wanneer je nieuwe mensen leert kennen? Stel je hoge eisen en vergelijk je je regelmatig met anderen? Zeg jij zelden ‘nee’ tegen anderen en doe je er alles aan om mensen tevreden te houden? Of durf je weinig nieuwe dingen te proberen omdat je bang bent om te ‘falen’? Dan kan het goed zijn dat je nog grote stappen op het gebied van zelfliefde kan maken.

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Herkende jij je in zaken hierboven en denk je nu: ‘maar waarom is zelfliefde dan zo belangrijk?’ Dat leg ik je graag uit. Want hoewel het misschien gek klinkt, is zelfliefde dé basis voor een romantische relatie. Je hoort dan ook vaak mensen zeggen dat je eerst van jezelf moet houden, voor je iemand anders liefde kunt geven. Wanneer je niet eerst van jezelf houdt, betekent dat dat een ander jouw wanttrouwen moet wegnemen. De persoon zal jouw twijfels en gedachten met zich meedragen, omdat hij/zij jou zou moeten redden. Je zal de aandacht van die persoon nemen, maar niet teruggeven. Maar, als je jezelf meer accepteert en liefhebt, zit je beter in je vel. Jouw lief hoeft dan niet per se een redder te zijn, omdat je gelukkiger en positiever bent. Op dat moment kun jij iemand meer bieden en liefhebben, omdat jij ook inziet dat je de moeite waard bent om van te houden, net als die ander.

Een boost van zelfvertrouwen

Naast het feit dat je meer liefde aan anderen kunt geven wanneer je jezelf liefhebt, geeft zelfliefde je ook meer zelfvertrouwen. Omdat je jezelf hebt geaccepteerd, zie je kansen minder als een mogelijkheid om te ‘falen’ en meer als een mogelijkheid om te groeien. Je bent je bewust van alle stappen die je hebt gezet om tot de persoon te komen die je nu bent en dus weet je dat je in staat bent om nog meer uit jezelf te halen. Bovendien zorgt zelfliefde ervoor dat je complimenten beter kunt aannemen, wat altijd een dosis zelfvertrouwen geeft.

Hier ben ik!

Wanneer je van jezelf houdt en meer zelfvertrouwen hebt, straal je dit vervolgens ook uit. Denk aan het dragen van een outfit waar je je fijn in voelt. Op zo’n dag kun je niet wachten om ruimtes binnen te stappen en reacties te ontvangen. Je hebt automatisch je borst vooruit, maakt jezelf lang en je bent niet bang om jezelf te laten zien. Dit doet het liefhebben van jezelf ook met je. Of dit nou om uiterlijke kenmerken gaat of om persoonskenmerken, zelfacceptatie zorgt ervoor dat je jezelf durft te laten zien. Het dragen van een outfit waarin ik mij mooi en professioneel voel is overigens iets wat mij écht kan helpen op de dagen waarop ik een krachtige houding nodig heb (bijvoorbeeld bij een presentatie).

Sit back and relax
Neem een momentje rust en verwen jezelf met iets lekkers, bak bijvoorbeeld deze chocolate chip havermoutkoekjes.

Ten vierde zorgt self-love ervoor dat je minder stress ervaart. Omdat je meer naar je lichaam en jouw behoefte kan en durft te luisteren, voel je beter aan wanneer je een stapje terug moet zetten. En nog belangrijker: je durft dat stapje ook daadwerkelijk terug te zetten. Je ziet in dat het goed is om tijd in jezelf te investeren en om te rusten, omdat je jezelf zo weer oplaadt. Daarbij komt dat het lief hebben van jezelf zorgt voor de aanmaak van een hormoon die het stress respons in ons lichaam dempt.

Optimistisch in plaats van pessimistisch

Naast bovenstaande resultaten van zelfliefde, zorgt het houden van jezelf ook voor meer positiviteit. Je zit lekkerder in je vel, lacht meer en je ziet dingen met meer kleur in. Doordat je anderen lief kunt hebben, meer zelfvertrouwen hebt en jezelf rust kunt geven, krijgen negatieve gedachten minder kans. Je zult er eerder in geloven dat dingen goed komen, wat weer leidt tot het pakken van nieuwe kansen en meer levenslust. Merk je het? Je komt in een hele andere cirkel waarin je jezelf kunt laten groeien en ontwikkelen in plaats van de cirkel waarin je blijft hangen op eenzelfde niveau of zelfs stapjes terugzet.

Een bron van inspiratie

Als laatst zorgt zelfliefde ervoor dat je anderen kunt inspireren. Positiviteit en vertrouwen is iets wat je tot op een zekere mate over kunt geven aan anderen. Waarschijnlijk herken je dit wel uit je eigen omgeving. We kennen allemaal een persoon die ons energie geeft, die de problemen waar we mee zitten kleiner doet laten lijken en ons stimuleert om wat van de dag te maken. Vaak zijn dit de mensen die zichzelf accepteren en liefhebben. Hoe mooi is het dat jij deze persoon voor anderen kan zijn door meer liefde aan jezelf te schenken?

Wat kun je doen voor meer zelfliefde?
Wat mij helpt om meer zelfliefde te ontwikkelen, is door momenten van rust in te plannen. Zoals het genieten van een heerlijke kop thee.

Maar hoe kun je meer liefde aan jezelf schenken en zelfliefde creëren? Om eerlijk te zijn, is dat best lastig. Zelfliefde gaat helaas niet vanzelf en is er ook niet met een nachtje slapen. Jezelf leren te accepteren vraagt om oefening, reflecteren en verder oefenen. Dingen die mij erg helpen bij het ontwikkelen van mijn zelfliefde zijn het gebruik van positieve affirmaties en quotes, keuzes maken die mij gelukkig maken en momenten van rust in plannen. In een eerdere blog gaf ik 10 tips voor self-care momenten en het is ook een grote reden waarom ik de self-care kalender en dagplanner ontwikkelde. Door nieuwe manieren om tot rust te komen uit te proberen (oefenen), kom ik erachter wat werkt voor mij (reflecteren) en kan ik dat onderdeel maken van mijn routines (verder oefenen). Wanneer ik dan even in een dipje zit, weet ik wat ik kan doen om mijzelf op te pakken en weer te stralen.

Vraag jezelf nu eens af hoe het met jouw mate van zelfliefde zit. Ben jij je bewust van de mooie resultaten die het kan brengen? Wil jij werken naar versie van jezelf waarin je je omarmt zoals je bent? Print dan de self-care kalender uit en zet samen met mij stappen om hier te komen!

Geniet van je Valentijnsdag en vergeet jezelf niet vandaag! Doe iets waar jij blij van wordt!

Liefs!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.