Overig,  Sport

Wat is powerwalken en waarom doe ik het graag?

Ik doe het inmiddels bijna wekelijks: powerwalken. Via Instagram kreeg ik al veel vragen over wat powerwalken inhoudt, wat de verschillen zijn met wandelen en waarom ik niet liever zou hardlopen. Daarom leek het me een goed plan om een blog over deze nieuwe hobby te schrijven en jullie te vertellen waarom ik het zo graag doe.

Wat is powerwalken?

De meest gestelde vraag door jullie was toch wel wat powerwalken nou precies inhoudt en eigenlijk is dat niet zo spannend. Powerwalken is, zoals de naam al verklapt, wandelen om een hoger tempo. Waar je bij wandelen vaak rond een tempo van 4,5-5 km/uur stapt, ligt dat tempo bij powerwalken (ook wel snelwandelen genoemd) gemiddeld tussen de 6 km/uur en 8 km/uur. Dit tempo behaal je door je armen goed mee te nemen en te wandelen met een sterkere voetafzet. Hierdoor ligt je hartslag bij powerwalken ook een stuk hoger dan bij wandelen.

De lichamelijke voordelen van powerwalken

Doordat je gedurende het powerwalken je voeten steviger afzet en je armen krachtiger meeneemt in je beweging, gebruik je veel spieren tegelijk en versterk je je spieren. De hogere hartslag zorgt ervoor dat je conditie verbetert en fit wordt. Hierdoor verminder je ook de kans op hart- en vaatziekten en bouw je een betere weerstand op. Tegelijkertijd zorgt de hogere hartslag ervoor dat je flink wat calorieën verbrandt, mocht je dat interessant vinden. Bovendien is de kans op blessures of overbelasting erg klein en ook een stuk kleiner dan bij hardlopen. Daarnaast is powerwalken een perfecte manier om centimeters rond je heupen kwijt te raken en het wordt dan ook vaak gedaan door modellen.

Andere voordelen van powerwalken

Naast de lichamelijke voordelen die snelwandelen met zich mee brengt, zijn er ook andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je niks nodig hebt, op een paar sportschoenen na, om de sport te kunnen beoefenen. Of het nou in jouw eigen wijk is, in een park of op vakantie, je kunt overal powerwalken. En omdat je in de buitenlucht bent, krijg voldoende frisse lucht en vitamine D. Verder helpt deze buitenlucht bij een ontspannen en gelukkiger gevoel en vermindert het de kans op depressies. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken en je gedachtes aan de kant te zetten. Maar, je kunt het natuurlijk ook op een loopband doen. Als laatst hoef je niet echt te trainen om het een aantal minuten vol te houden, dit is bij hardlopen wel het geval. Dit maakt het dat de drempel voor ‘beginners’ minder hoog ligt om naar buiten te gaan en te bewegen en dat je sneller resultaat kunt boeken.

Waarom doe ik het graag?
Wanneer ik frisse lucht krijg, voel ik de spieren in mijn lichaam één voor één ontspannen en mijn stress en negatieve gedachten uit mijn hoofd verdwijnen. Genieten!

Ondanks er niks mis is met mijn conditie en ik ook niet per sé sport om in ‘shape’ te komen, maar vooral omdat ik geniet van sporten, staat powerwalken nu al een tijdje in het lijstje met sporten die ik beoefen. Na het mooie wielerseizoen van afgelopen jaar, begon ik rond november mijn cardio workouts te missen. Ik wist dat een vriendin van mijn middelbare school bijna dagelijks powerwalkt en dus stelde ik voor om dit eens samen te doen en gezellig bij te kletsen. Dit was uiteindelijk zo leuk en fijn, dat we het nu regelmatig doen en elkaar weer gevonden hebben. Dit is overigens ook de eerste reden waarom ik graag powerwalk. Je kunt het namelijk gemakkelijk met een vriend of vriendin doen en gezellig kletsen zonder compleet buiten adem te raken.

Naast deze gezelligheid vind ik het heerlijk dat ik bijna hetzelfde doe als hardlopen, zonder last te krijgen van mijn knieën. Iets waar ik lang last van heb gehad. Inmiddels ben ik bijna twee jaar geleden gestopt met hardlopen. Van hardlopen werd ik vaak extreem vermoeid en was ik de rest van de dag niet veel meer waard. Met powerwalken kan ik, net zoals met wielrennen, een cardio workout doen zonder uitgeput te raken. Daarnaast ben ik, zoals jullie weten, dol op sporten in de buitenlucht. Met powerwalken ben je heerlijk buiten en dat vind ik zo rustgevend. Wanneer ik frisse lucht krijg, voel ik de spieren in mijn lichaam één voor één ontspannen en mijn stress en negatieve gedachten uit mijn hoofd verdwijnen. Genieten!

Ga jij nu je deze voordelen en mijn ervaring weet ook powerwalken proberen? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vind! Laat je het me weten?

Liefs!

Bron: https://powerwalkingclub.com/

7 reacties

  • Ramón

    Hoi
    Leuk om je blog te lezen.

    Mijn ervaring die ik ook graag deel.
    47 jaar en slijtage in de linker knie. Oud militair, fanatiek gevoetbald en nu tennis en brandweerman.

    Sinds 1 januari 2023 begonnen met powerwalking. 9.15 min / km.
    5 x per week 4 tot 7km. Daarbij loop ik nuchter, en dan bedoel ik niet geen alcohol 😉 Het schijnt dat je dan de reserves nog aanwezig van de vorige avond/dag verbrand om aansluitend je vetreserves in je lichaam te verbranden. Bovendien, zolang je nog niet eet wordt je maagstreek niet geprikkeld/ wakker. Je hebt wel trek maar je kan dit prima aan! In de ochtend maakt dat je lichaam lekker wakker wordt en je vol energie begint aan de nieuwe dag 💪 Drink uiteraard wel wat…

    Wat betreft schoeisel: ik merk dat hardloop/sportschoenen te veel dempen/veren. Dit loopt minder fijn dan goede wandelschoenen. Wandelschoenen die ook ondersteuning bieden aan de enkel geven ook meer stabiliteit op de diverse terreinsoorten. Met powerwalking spring je toch net wat vaker over de stoeprand, een tak of verander je van ondergrond.

    Zoals ik al zei, mijn ervaring.
    Succes iedereen met deze leuke activiteit!

  • Jeffrey van Uffelen

    Ik ben nu een anderhalve maand bezig 3x per week tussen de 6 en 8 kilometer per dag. Ik loop op sportschoenen zeg maar. Zijn e hte wandelschoenen beter? Alleen als je gewoon wandel denk ik?

    • Nannique Spiek

      Hi Jeffrey,
      Wat goed van je! Fijn is het hé? Ik loop zelf ook op sport/hardloopschoenen en ik denk dat dat ook handiger is dan de grote, lompe wandelschoenen. Maar dat is uiteraard voor iedereen verschillend, misschien werken wandelschoenen voor jou wel beter. Kwestie van proberen in een winkel denk ik 🙂

      Succes!

  • Jolanda

    Na 18 jaar hardlopen lopersknie.
    Om toch buiten te blijven sporten me verdiept in powerwalking.
    Wat is dat goed voor je lichaam.
    Van mijn lopersknie ben ik nog steeds niet af maar aangezien dit zo veel voor je lijf doet blijf ik zeker powerwalken.
    Zou mij alleen graag bij een club aansluiten maar die is er niet in Amstelveen.
    Het lijkt wel of ik de enige ben in het Amsterdamse bos.
    Maar wie weet.
    Een pas geworden fan van powerwalking.

    • Nannique Spiek

      Hi Jolanda, bedankt voor je reactie! Wat vervelend om te horen dat je last hebt gekregen van een lopersknie… Maar wat fijn dat je nu je energie kunt halen uit powerwalken. Het heeft inderdaad zo veel voordelen voor het lichaam, heerlijk! En wat niet is, kan nog komen natuurlijk! Misschien is het wel leuk om een eigen clubje dames bij elkaar te verzamelen 😉
      Powerwalk ze!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.