Blogs

Gezonde vegan falafel met yoghurtdressing

De vegetarische of plantaardige keuken saai en lastig? Echt niet! Dat bewijzen deze gezonde, vegan falafel balletjes met een yoghurtdressing maar al te goed.

Vandaag is het 8 maart en dat betekent dat de Week zonder Vlees 2021 officieel van start is. De Week zonder Vlees vind ikzelf erg belangrijk, want we mogen met z’n alle écht wat minder vlees eten. Ik word er dan ook dolgelukkig van dat deze week steeds meer steun van grote bedrijven en aandacht onder de Nederlanders krijgt. En het is echt bizar wat voor een verschil je kunt maken als je één week geen vlees eet. Je bespaart volgens de stichting namelijk 770 gram dierenvlees, 101 liter water en 13,7 kilo aan uitstoot van broeikasgassen (wat gelijk staat aan 79 kilometer autorijden). Moet je eens na gaan wat voor een impact jij als individu kunt maken als je iedere week één dag geen vlees eet.

Persoonlijk eet ik nu zo’n 3 jaar bewust minder vlees en dus weet ik hoe zoekende je in het begin kunt zijn. Ik dacht in het begin dat ik mijn vlees alleen door vleesvervangers kon vervangen. Inmiddels weet ik wel beter en vervang ik mijn stukje vlees regelmatig door een ei of peulvruchten. Ook vind ik het heel lekker om mijn eigen vleesvervangers te maken, zoals deze vegan falafel. Het maken van je eigen vleesvervangers is erg lekker, je proeft de ingrediënten namelijk veel beter. Bovendien is het vaak hartstikke makkelijk en heb je alleen een goede basis en kruiden nodig. Vervolgens is het een kwestie van bakken in de pan en je kunt genieten.

Wat je met deze gezonde en vegan falafel kunt doen? Van alles! Zelf at ik ze met de yoghurtdressing bij mijn avg’tje. Maar, je kunt ze balletjes en de dressing ook heerlijk gebruiken om je pita of wrap mee te vullen. Of gebruik ze in je salade of op je buddha bowl. De mogelijkheden zijn eindeloos zoals je hoort. Waar ga jij deze lekkere falafel voor gebruiken?

Wat heb je nodig voor 15 balletjes?

 • 265 gram kikkererwten (blik á 310 gram)
 • 1 eetlepel havermout
 • 1 sjalot
 • 5 gram verse peterselie
 • 1 teen knoflook
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • Peper & zout

Voor de dressing:

 • 4 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel fijn gehakte peterselie
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken.
 • Snijd de ui grof, knoflook fijn en hak de blaadjes peterselie fijn.
 • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een fijn geheel.
 • Haal het falafelmengsel uit de keukenmachine, kneed het nog even goed door met je handen en rol er met je handen 15 balletjes van. Laat de balletjes even staan.
 • Meng ondertussen de yoghurt, een eetlepel fijn gehakte peterselie en een snufje peper en zout tot een dressing.
 • Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de falafel rondom goudbruin op middelhoog vuur.
 • Serveer de falafel met de peterselie-yoghurt dressing.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.