Diner

Vegan zoete aardappel friet uit de oven

Het is vandaag vrijdag en dat betekent dat het weekend voor de deur staat. En zeggen we weekend, dan zeggen we ook snel comfort food, niet? Een portie vegan zoete aardappel friet uit de oven val zeker in die categorie!

Frietjes, ik ben er nooit echt fan van geweest. Totdat, ik ze eens zelf maakte. Bij zelfgemaakte frietjes proef je namelijk écht de aardappel en als een aardappelliefhebber, is dat toch wel erg aantrekkelijk. Bovendien kun je de frieten in de vorm snijden die jij graag wilt. Denk aan dunne frieten, dikke frieten of boerenfrieten. Uiteraard kun je ook ervoor kiezen om de schil aan de aardappel te houden en verschillende kruiden gebruiken.

Maar, misschien nog wel aantrekkelijker is het feit dat zelfgemaakte frieten al snel gezonder kunnen zijn dan frieten uit de snackbar. Want hoewel je ze prima kunt frituren, kun je ook in de oven bakken. Dit scheelt een hele boel in vetten. Daarnaast kun je gebruik maken van een airfryer. Hierbij maakt het geen verschil of je zoete aardappels of gewone aardappels gebruikt. Tussen beide varianten zit namelijk nauwelijks verschil, ondanks dat wel vaak wordt gedacht. Kies dus vooral de aardappelsoort die jij het lekkerst vindt en gebruik die voor dit makkelijke recept.

Want ja, makkelijk is dit recept ook zeker. Met slechts vijf ingrediënten zet jij heerlijke, gezondere frietjes op tafel voor jouw comfort maaltijd! Serveer ze met een salade of een lekkere burger.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 400 gram zoete aardappel
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • Snuf peper en zout
 • Optioneel: snufje chilivlokken
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
 • Schil de zoete aardappels, snijd ze in de lengte in plakken en vervolgens in repen. Doe de frieten in een schaal.
 • Meng de frieten met één eetlepel olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder en een flinke snuf peper en zout. Houd je van pittig? Voeg dan een klein snufje chilivlokken toe. Roer goed door zodat ieder frietje bedekt is.
 • Verdeel de frieten over de met bakpapier beklede ovenplaat.
 • Bak de frieten 15 minuten in de oven.
 • Haal de frieten uit de oven, schep ze om en verdeel nog een eetlepel olijfolie over de frieten.
 • Bak de frieten nogmaals voor 15 minuten in de oven.
 • Haal de frieten uit de oven, bestrooi eventueel nog met een snuf zout en serveer.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.