Lunch,  Ontbijt

Toast met vegan scrambled tofu

Eet je plantaardig en mis je eieren? Zou je graag wat vaker vega(n) willen eten? Of wil je eens wat anders dan je standaard broodbeleg? Dan is deze toast met vegan scrambled tofu de perfecte oplossing!

Wellicht klinkt het een beetje gek, scrambled tofu, maar ik ga je beloven dat het écht lekker is. Door de tofu uit te laten lekken en vervolgens te verkruimelen, krijgt het een structuur vergelijkbaar aan roerei, oftewel: scrambled egg. De verschillende kruiden zorgen er vervolgens niet alleen voor dat de tofu heerlijk op smaak komt, maar ook dat het de juiste kleur krijgt.

Daarbij komt dat de voedingswaarden van tofu en eieren sterk overeen komen. Sterker nog, ze zijn nog beter dan die van eieren als je het mij vraagt. Tofu bevat minder verzadigde vetten en één gram meer eiwit. Wat zijn dus eieren als je tofu hebt? 😉

Een ander voordeel aan dit gerecht is het feit dat je de scrambled tofu zo op tafel hebt. Vaak kost het bereiden van tofu best wat tijd, gezien het lang moet marineren. Hierbij is dat gelukkig niet nodig en heb je binnen zo’n 15 minuten een voedzame toast. Met dit recept hoeft niemand komende Pasen een ei te missen. Ideaal!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Voor de scrambled tofu:

  • 1 blok tofu á 395 gram
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel oregano
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Peper en zout

Verder:

  • 4 sneetjes brood/crackers/rijstwafels naar keuze
  • 2 handjes veldsla
  • 1 tomaat
Wat moet je doen?
  • Laat de tofu uitlekken. Leg de tofu tussen twee keukenpapiertjes, zodat het vocht eruit trekt.
  • Snipper ondertussen de sjalot en hak de knoflook fijn.
  • Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook voor 1 minuut.
  • Voeg de kruiden toe en bak deze voor een halve minuut mee tot ze gaan geuren.
  • Draai het vuur iets lager en verkruimel de tofu boven de pan. Roer het geheel voor 5 minuten op lager vuur door tot alle tofu warm is en bedekt is in kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
  • Toast ondertussen de sneetjes brood in een broodrooster en snijd een tomaat in kleine stukjes.
  • Verdeel de veldsla over de sneetjes brood, verdeel hierover de scrambled tofu en maak af met de tomaatjes.

Toch liever een échte scrambled egg? Probeer dan deze toast met roerei en zalm!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.