Lunch,  Ontbijt,  Snacks/tussendoortjes

Kleine pretzels met zout

Als je mij vraagt wat mijn favoriete broodjes zijn, hoef ik niet lang na te denken: pretzels! Hoewel je ze steeds vaker ziet in Nederland, doen ze mij wel altijd aan Duitsland denken. Daar neem ik er bijna altijd een mee. Nu we niet naar Duitsland mogen, besloot ik zelf maar eens mijn handen uit de mouwen te steken voor deze kleine pretzels met zout.

Pretzels komen oorspronkelijk uit Europa en zijn broodjes in de vorm van een knoop met grove zoutkorrels erop. Maar ook in de VS kun je ze in sommige staten vinden. In New York kun je ze op hoeken van verschillende straten vinden. Je raadt vast dat ze er daar ook uitzien volgens Amerikaanse termen: groot, groter, grootst. Dubbel genieten als je het mij vraagt! wij Nederlanders eten de pretzels voornamelijk als zoutjes (iets wat ik overigens niet minder lekker vind). Ook eten we die zoutjes graag in de rechte variant, een standaard product dat op tafel staat bij Nederlandse verjaardagen.

Maar wat nou als ik jou vertel dat je vanaf nu niet meer op die zoutjes hoeft te knabbelen of op zoek moet naar de beste pretzels. Hoe dan? Door ze gewoon zelf te maken! Echt, het is zo leuk en ze zijn zó lekker. Ze staan vrij snel op tafel en zijn ideaal voor een ontbijtje op zondag (of iedere andere dag van de week 😉 ). Daarbij komt dat je er niet veel ingrediënten voor nodig hebt en gelijk een leuke bezigheid hebt.

Verder is het belangrijk om te weten dat het suiker in dit recept nodig is om de gist te activeren. Wel zo belangrijk bij het bakken van brood. En mocht je de pretzels het liefst plantaardig maken, dan kan dat gemakkelijk! Bestrijk de broodjes dan niet met het eigeel, maar met een beetje melk, plantaardige boter of water. Net zo lekker, maar dan geheel vegan. Wil je liever plantaardig én zoet genieten? Probeer dan ook deze vegan scones eens.

Wat heb je nodig voor 10 kleine of 6 grote pretzels?
  • 400 gram bloem (ik gebruikte tarwebloem)
  • 7 gram gist (één zakje)
  • 1 ei
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • Grof gemalen zeezout
  • 250 milliliter warm water
Wat moet je doen?
  • Doe de bloem samen met de gist, suiker, bakpoeder en het zout in een kom en roer even door elkaar.
  • Voeg het warme water toe en roer met een vork tot dit niet meer mogelijk is.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem, leg het deeg hierop en kneed voor zo’n 8 minuten tot een soepel deeg.
  • Maak van het deeg een bal, leg deze in een schone kom en leg hier een theedoek overheen. Laat het deeg voor 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog kort door. Verdeel het deeg in tien of zes gelijke stukken.
  • Rol de stukken deeg uit tot rolletjes van zo’n 35-40 centimeter (langer als je voor 6 grote pretzels gaat).
  • Leg de rolletjes deeg in een U-vorm, draai de lange kanten van de U een keer om elkaar heen en druk ze vast in de bocht van de U-vorm.
  • Leg de pretzels op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Split een ei en bewaar de eidooier. Bestrijk de pretzels met de eidooier en bestrooi ze met het grof gemalen zeezout.
  • Laat de pretzels nog 10 minuten verder rijzen.
  • Bak de pretzels voor 15 minuten in de oven goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen en serveer.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.