Mind

Waarom ik dagelijks aan dankbaarheid doe

Het klinkt misschien een beetje zweverig, dankbaarheid. Tenminste, dat vond ik altijd. Inmiddels kan ik me mijn leven zonder dankbaarheid niet meer voorstellen, het heeft mij namelijk zo veel moois gebracht en dat doet het nog dagelijks. Tijd dus om jullie te vertellen waarom ik dagelijks aan dankbaarheid doe.

Uit een kleine poll via Instagram bleek dat een deel van jullie al regelmatig bezig is met dankbaarheid. Ik ben dan ook heel benieuwd of deze mensen zich kunnen herkennen in deze blog. Voor de mensen die nog niet aan dankbaarheid doen, hoop ik dat ze het eens zullen proberen, want het kan je echt veel moois brengen!

Hoe begon ik met dankbaarheid?

Zoals ik net al zei, vond ik bewust dankbaarheid beoefenen best zweverig. Hiermee bedoel ik niet dat ik ondankbaar was, zeker niet, maar ik nam de kleine dingen in het leven altijd voor lief. Ik was vaak zo gefocust op grote dingen en doelen en het naartoe leven daarvan, dat ik de andere fijne, kleine momenten in het leven snel vergat of compleet langs me heen liet gaan. Dat was tot ik gedurende mijn eerste FullCharge avontuur de opdracht kreeg om dagelijks drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was. In het begin was dit moeizaam, maar later vulde ik mijn lijstje snel in. En uiteindelijk waren het negen van de tien keer de kleine dingen in het leven die het lijstje vulde.

Positive vibes
Het is zo fijn om geluk te kunnen vinden in kleine dingen, zoals een fijne wandeling met een vriendin.

Het opschrijven van die kleine zaken die op die dag gebeurt waren waarvoor ik dankbaar was, vond ik heerlijk. Ik merkte al snel dat ik aan het eind van de dag met een positievere blik terugkeek op de dag. De minder leuke dingen van de dag werden namelijk opgewogen tegen de (vaak) kleinere, maar meerdere positieve dingen. Ook nu merk ik dat ik regelmatig kan omdenken. Als er een negatieve emotie of gebeurtenis voorbij komt, baal ik daar natuurlijk even van. Maar snel daarna ga ik opzoek naar de positieve punten van de situatie. Punten waar ik dankbaar voor kan zijn. Zo zou ik met de beëindiging van mijn baan als student assistent een leuke bezigheid en een vast inkomen missen, maar ik had wel veel geleerd, nieuwe contacten gelegd en eindelijk de tijd om me meer te focussen op mijn eigen studie en bedrijf.

Relativeren

Ook zorgt het beoefenen van dankbaarheid ervoor dat ik situaties in grotere perspectieven kan plaatsen en gemakkelijker kan relativeren. Dit sluit mooi aan op de positievere energie van hierboven. Voor ik met dankbaarheid begon, zag ik regelmatig alleen de beren op de weg en dacht ik dat die problemen het ergste waren dat kon gebeuren. Doordat ik nu geluk kan vinden in kleine dingen en hierdoor positiever ingesteld ben, weet ik problemen goed af te zwakken. Een goed voorbeeld hierbij is een situatie die iedere twee maanden terugkeert: de tentamens. Iedere tentamenweek ben ik weer bang dat ik een herkansing heb. Hier krijg ik stress door en de gedachte kan mij echt een knoop in mijn maag geven. Maar is een herkansing echt zo erg? We moeten allereerst blij zijn dat we onderwijs kunnen krijgen en onze tentamens mogen herkansen. De wereld vergaat niet wanneer je een toets voor een tweede of derde keer moet maken en er is geen werkgever die vraagt hoe vaak jij over je wiskunde tentamen hebt gedaan.

Gelukkiger

Je kunt je vast voorstellen dat die positievere denkpatronen en het relativeren van (mogelijke) problemen op de weg, ervoor zorgen dat ik beter in mijn vel zit. Dat is ook precies wat het beoefenen van dankbaarheid met mij doet: het maakt me gelukkiger. Ondertussen ben ik namelijk onbewust dankbaar voor steeds meer dingen in mijn leven. Als ik buiten loop met muziek in mijn oren, denk ik bijvoorbeeld aan de heerlijke zonnestralen. Wanneer ik de tijd heb om een heerlijke koffie voor mezelf te maken, ben ik dankbaar dat ik even een momentje van rust en genot heb. Ik ben er echt achter gekomen dat je geluk beïnvloed wordt door de manier waarop je naar de dagelijkse dingen kijkt en over die visie heb jij de regie.

Hoe kun je dankbaarheid oefenen?

Het kan goed zijn dat je je herkend in het vastzitten in de negatievere denkpatronen of het continue focussen op tegenslagen. Geloof me, dat kan anders! Er zijn veel manieren waarop je voor jezelf aan dankbaarheid kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan mediteren of praten met andere mensen om jezelf in hun situatie te verplaatsen. Zelf zweer ik bij de kracht van opschrijven en uitspreken. Ik begon met het opschrijven van drie dingen onderaan mijn to-do lijst waarvoor ik op een dag dankbaar was. Vandaar dat je dit ook terugvindt op de dag planner die ik iedere maand ontwerp. Sinds kort maak ik echter gebruik van de zelfreflectie journal van Vertellis*.

Vertellis chapters
De journal van Vertellis helpt je iedere dag om te reflecteren en dankbaar te zijn.

Deze zelfreflectie journal laat je bewust en onbewust een persoonlijke groei doorgaan met behulp van dertien verschillende thema’s die ieder verschillende onderdelen bevatten. Iedere dag begint met inspirerende quote en op sommige dagen krijg je de opdracht om stil te staan bij hetgeen dat goed ging en wat verbeterd kan worden of de opdracht om je dag te beoordelen met een cijfer. Maar, dagelijks wordt je gevraagd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Omdat: ‘Wanneer je jezelf traint in dankbaarheid, dan zul je vanzelf gelukkiger worden.’, aldus Vertellis.

Ik vind het heerlijk om mijn dag te beginnen of af te sluiten met het schrijven in deze journal. Het zorgt ervoor dat mijn dag met meer rust en positiviteit begint of juist wordt afgesloten. Wil jij je dagen ook graag zo beginnen of afsluiten? Je kunt de journal met 15% korting kopen als je de code ‘itsabouthealth15’ toevoegt aan jouw winkelmandje**.

Veel succes met het oefenen van dankbaarheid! Laat je me weten welke verschillen jij merkt?

Liefs!

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vertellis.

**De code is geldig tot en met 5 juni 2021.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.