Snacks/tussendoortjes

Vegan pindakaas-banaan bites

Gister mocht ik een workshop over gezonde tussendoortjes geven aan de modellen van Space Models. Dit was een hele leuke ervaring die mij er direct aan herinnerde dat het alweer een tijdje geleden is dat ik een recept voor een verantwoord tussendoortje of snack heb gedeeld. Ik besloot dan ook gelijk deze vegan pindakaas-banaan bites met jullie te delen.

In de workshop van gister legde ik uit hoe belangrijk het is dat je je lichaam kunt voeden met gezonde tussendoortjes. Voor mij zijn hier 4 ‘regels’ aan verbonden. Allereerst moet het tussendoortje van gezonde koolhydraten voorzien zijn, zodat ik mijn lichaam weer energie geef. Ten tweede moet het eiwitten bevatten, zodat ik gedurende de dag voldoende eiwitten binnenkrijg voor mijn spieren én langer verzadigd blijf. Daarnaast vind ik het fijn dat mijn tussendoortje onverzadigde (gezonde) vetten bevat. Ook deze houden mij vol en zijn goed voor alle processen in het lichaam. Als laatst vind ik het belangrijk dat ik moet kauwen op een tussendoortje. Hierdoor wordt er een hormoon aangemaakt die mij het signaal kan geven dat ik vol zit.

Deze pindakaas-banaan bites voldoen aan alle bovengenoemde ‘eisen’. De banaan, dadels en havermout zorgen voor voldoende koolhydraten en vezels. De pindakaas zorgt er op zijn beurt voor dat de bites zijn voorzien van voldoende eiwitten en vetten. Daarnaast leveren pinda’s veel vitaminen en mineralen op. Oh ja, je moet trouwens ook op deze bites kauwen 😉 Het ideale tussendoortje dus! Zonder suiker, want de banaan en dadels zorgen voor een heerlijke, zoete smaak.

Voor dit recept maakte ik gebruik van zelfgemaakte, vegan pindakaas. Dit is heel leuk om te maken en natuurlijk erg lekker. Uiteraard kun je iedere andere soort pindakaas gebruiken die je in huis hebt. Wel raad ik je aan om 100% pindakaas te gebruiken. Hierbij weet je zeker dat er geen suikers, zouten en andere onnodige stoffen aan toe zijn gevoegd.

Hoe dan ook, deze vegan pindakaas-banaan bites wil je komende week in de koelkast hebben staan om je (thuis) werk- of schooldagen wat dragelijker te maken. Bak ze!

Wat heb je nodig voor 8 bites?
 • 60 gram pindakaas
 • 80 gram ontpitte dadels
 • 1 (rijpe) banaan
 • 75 gram havermout
 • 40 gram pure chocola (75% of hoger)
 • Handje ongezouten pinda’s
Wat moet je doen?
 • Laat de dadels in warm water voor 10 minuten wellen.
 • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een kleine bakvorm met bakpapier (ik gebruikte een bakvorm van 16,5×12 cm).
 • Doe de pindakaas, banaan en dadels in een keukenmachine en mix tot een glad geheel.
 • Voeg de havermout toe en mix alle ingrediënten tot een vast mengsel.
 • Schep het mengsel in de bakvorm en druk deze aan met de bolle kant van een lepel. Strijk de bovenkant glad.
 • Bak de pindakaas-banaan bites voor 18-20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
 • Hak ondertussen de pinda’s fijn en smelt de chocola au bain-marie.
 • Verdeel de gesmolten chocola in slierten over de bites en bestrooi met de gehakte pinda’s.
 • Laat de chocola hard worden en snijd de plak in 8 kleine bites.

Je kunt de bites afgesloten voor 3 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.