Drankjes

Zelfgemaakte ijsthee met citroen en munt

Hoewel het nog niet officieel zomer is, kunnen we inmiddels toch wel zeggen dat de zomer is aangebroken in Nederland. We moesten er even op wachten, maar dat werd de afgelopen tijd beloond met heerlijke temperaturen boven de 20 graden en ook de verwachtingen voor de komende dagen zien er goed uit. Ben je al toe aan verkoeling? Dan kan deze zelfgemaakte ijsthee met citroen en munt je daar goed bij helpen.

De laatste jaren bestel ik regelmatig Ice Tea Green wanneer ik uiteten ga in restaurants of als ik op een terrasje zit. In Tenerife haalde mijn vriendin en ik ook standaard een grote fles ice tea in huis. Daar hadden ze overigens zo veel verschillende soorten smaken! Een grote favoriet was de ice tea met mango en ananas, we hebben er liters van gedronken. Ondanks we in Nederland minder spannende smaken ice tea op het terras kunnen krijgen, blijft het een populair drankje. Hoe leuk is het dan om zelf eens zo’n lekkere ijsthee te maken?

Nu denk je misschien: ‘waarom zou ik mijn eigen ijsthee maken als ik het ook gewoon in de winkel kan halen?’ Dat snap ik, maar het leuke van het maken van je eigen ijsthee, is het feit dat je het in iedere smaak kan maken die je wilt. Als je door de supermarkt loopt kun je tientallen theesmaken kopen en jouw favoriet kan nu ook een zomers drankje worden. Eerder dit jaar schreef ik een blog waarin ik mijn favoriete theesmaken met jullie deelde. Na het succes van deze zelfgemaakte ijsthee, zal ik die smaken ook gaan omtoveren tot een zomers drankje.

Voor dit recept maakte ik echter gebruik van losse thee. Een tijdje terug ontving ik van Cantata een uitgebreid theepakket met zomerse smaken. Toen ik zag dat daar een Iced Tea Peach bij in zat, was de keuze voor mijn ijsthee snel gemaakt. De thee is onder andere voorzien van zwarte en groene thee, stukjes perzik, sinaasappel en appel. Mocht jij ook op zoek zijn naar een lekkere thee (of koffie) blend, dan kun je met de code ‘NANNIQUE10%’ een korting van 10% krijgen op je bestelling bij Cantata.

Als laatst is zelfgemaakte ijsthee een stuk gezonder dan de ijsthee uit de supermarkt of op het (gemiddelde) terras. Bij home-made ice tea wordt er namelijk gebruik gemaakt van verse smaakmakers en is het suikerpercentage een stuk lager. Het is natuurlijk wel fijn als de ijsthee een beetje zoet is. Om hiervoor te zorgen, kun je er wat honing of maple syrup door roeren. Uiteraard zou je dit ook weg kunnen laten als je de ijsthee van zichzelf al zoet genoeg vindt.

Wat heb je nodig voor 1 liter ijsthee?
 • 800 milliliter kokend water
 • 200 milliliter koud water
 • 30 gram losse thee of 3 zakjes thee naar wens (ik gebruikte de Iced Tea Peach van Cantata)
 • 1 citroen
 • 3 centimeter verse gember
 • 5 takjes munt
 • 2 eetlepels honing of maple syrup
 • Ijsblokjes
Wat moet je doen?
 • Kook 0,8 liter water en doe dit samen met 0,2 liter koud water in een kan.
 • Hang de losse thee of de theezakjes in het water en laat voor 3-5 minuten trekken.
 • Halveer ondertussen de citroen en snijd hem in schijfjes. Was de gember en snijd deze in plakjes.
 • Roer de honing door de getrokken thee.
 • Vul je glazen met flink wat ijsblokjes. Giet de thee hier overheen en verdeel de munt, gember en citroen naar smaak over de glazen. Als je één grote kan ijsthee maakt, kun je alles eraan toevoegen.
 • Maak de glazen af met een schijfje citroen aan de bovenkant.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer eigen drankjes maken? Probeer dan deze zomerse cassis mocktail met munt!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 😊

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.