Diner

Vegan pasta carbonara met gerookte tofu

Pasta carbonara, normaal zouden de kriebels over mijn rug lopen, maar met deze variant sta ik te springen om hem te eten. Ik maakte namelijk een vegan variant met gerookte tofu op de klassieke pasta carbonara. En echt, wat was het een geweldige maaltijd. Hier thuis zijn we groot fan, zelfs de mensen die liever geen vlees laten staan.

Ja, normaal wordt pasta carbonara gemaakt met een saus van spek, ei en kaas. Niet bepaald vegan. Zelf ben ik dol op pasta, maar wordt ik het gelukkigst van vegetarische pasta’s. Een pasta pesto met pijnboompitten bijvoorbeeld of een pasta funghi. Vul mijn pasta maar met een lekkere saus en veel groenten en mijn lach is niet meer van mijn gezicht te krijgen. Het liefst maak ik die saus dan ook nog zelf, zoals deze pesto of deze tomatensaus. De saus voor deze pasta carbonara is ook zonder kant-en-klare pakjes of zakjes gemaakt en bevat sojaroom, sojasaus en bouillon. Ik had van te voren niet verwacht dat dit zo’n lekkere smaak zou geven.

De spekjes uit de klassieke pasta zijn in dit gerecht vervangen door gerookte tofu. Zelf had ik dit nog niet eerder gehad en had ik geen idee wat ik kon verwachten. Omdat ik tofu wel lekker vind, wilde ik het al wel een tijdje gerookte tofu proberen. Toen ik er dan ook tegenaan liep bij Dirk Supermarkten, besloot ik het mee te nemen met het idee dat het vast een keer van pas zou komen. En wat ben ik blij dat ik het meenam en eindelijk kennis gemaakt met deze soort tofu. De tofu heeft een milde, zoutige rooksmaak waardoor het de ideale vervanger is voor spekjes. Daarnaast neemt tofu vloeistoffen op en krijgt het een nog sterkere smaak.

Als je op zoek bent naar een verassend gerecht, dan zou ik je zeker aanraden om deze vegan pasta carbonara eens te proberen. Zelfs als je altijd dol op vlees bent, is dit een heerlijke maaltijd waarbij je niet merkt dat je plantaardig eet. Kies de pasta die jij het lekkerst vind en geniet van een heerlijke, Italiaanse maaltijd.

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?
 • 400 gram pasta naar keuze
 • 200 gram gerookte tofu (ik gebruikte de gerookte tofu van Vivera)
 • 5 eetlepels sojaroom
 • 1 eetlepel sojasaus
 • ½ blokje groentebouillon
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 5 gram verse peterselie
 • Snuf nootmuskaat
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Snijd de  gerookte tofu in blokjes, snipper de ui, hak de knoflook en peterselie fijn.
 • Kook de pasta volgens de verpakking.
 • Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de tofu toe en bak het geheel op middelhoog vuur tot de tofu rondom goudbruin is.
 • Voeg 200 milliliter water, het halve bouillonblokje, de sojaroom, de sojasaus, een snuf nootmuskaat en een snuf peper en zout toe aan de tofu. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
 • Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en roer deze er doorheen.
 • Serveer de pasta met de verse peterselie.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.