Diner

Gezonde chili met plantaardige balletjes

De Mexicaanse keuken, ik ben er dol op. Sterker nog, ik hou ervan! Dat komt niet alleen door de lekkere smaken, de pittigheid en de bekende ingrediënten, maar ook omdat je de gerechten uit deze keuken gemakkelijk vegetarisch of vegan kunt maken. Zo maakte ik deze gezonde chili met plantaardige balletjes van GREENFORCE.

Dat ik van de Mexicaanse keuken hou, is eigenlijk niet zo gek. Mijn vader heeft zijn liefde voor kruiden en pittig eten voor een groot deel aan mij doorgegeven en ik ben zelf een liefhebber van alle soorten bonen op deze wereld, zoals je misschien al wel weet. De keuken heeft heerlijke warme gerechten. Denk aan taco’s, fajita’s, enchilada’s of tortilla’s. Binnen deze gerechten kun je lekker veel variëren. Zo maakte ik een tijd terug deze tortilla cups met Mexicaanse vulling. Maar ook voor koude gerechten kun je goed in deze keuken je inspiratie op doen. Serveer je tortillachips bijvoorbeeld eens niet als nacho’s, maar verwerk ze in een lekkere, frisse salade.

Oke, de keuken geeft je dus verschillende klassieke gerechten om mee te variëren, maar vaak komt daar nog gehakt of kip aan te pas. Zelf eet ik het liefst vegetarisch en daarom was ik heel blij dat ik de vleesvervangers van GREENFORCE mocht proberen en er een recept mee mocht ontwikkelen. Bij GREENFORCE geloven ze in een duurzame toekomst en vinden ze een hoge kwaliteit van eiwitten erg belangrijk. Het bedrijf probeert de eiwitvoorziening voor toekomstige generaties veilig te stellen en hierbij mens, dier en milieu te beschermen. GREENFORCE heeft dit jaar zelfs de Green Product Award gewonnen, een prijs voor bijzondere, innovatieve start-ups.

En bijzonder en innovatief, dat zijn de vleesvervangers van GREENFORCE zeker! Je koopt namelijk geen kant-en-klare vleesvervanger, maar een poeder van, onder andere, erwteneiwit. Deze poeder bevat alle ingrediënten voor een lekker, plantaardig ‘stukje vlees’ en hoef je alleen te mengen met wat water en een scheutje olie. Vervolgens laat je het mengsel voor 30 minuten in de koelkast staan, vorm je met je handen je eigen vleesvervanger en is het klaar om gebakken te worden. Door 100 gram eiwit uit rundvlees te vervangen voor 100 gram erwteneiwit is er sprake van 8 keer minder watergebruik, 48 keer minder landgebruik en wordt er 113 keer minder CO² uitgestoten. Bovendien zijn de verpakkingen van het merk, in tegenstelling tot de meeste vleesvervangers, vrij van plastic en hersluitbaar. Kun je mijn enthousiasme inschatten? Ik vind dit geweldig!

Voor deze chili gebruikte ik de Easy Mix Gehaktbal van GREENFORCE en van de smaak van de balletjes werd ik net zo blij als de rest. Van te voren had ik geen idee wat ik moest verwachten bij een vleesvervanger in poedervorm, maar toen ik het water en de olie toevoegde, zag ik al wat er gebeurde: er ontstond een gehaktstructuur. Na 30 minuten draaide ik van het mengsel kleine balletjes die ik rondom bruin bakte in de pan. Lijken de balletjes op vlees? Dan niet per se, maar daar is het een vleesvervanger voor. De balletjes zijn wel heerlijk gekruid en hebben een fijne, zachte structuur. Ik had ze in deze chili niet willen missen en ik weet zeker dat ze ook erg lekker zijn bij een standaard avg’tje. Bij mij staan ze in ieder geval vaker op tafel en ik ben heel benieuwd geworden naar de rest van de producten van GREENFORCE!

Wil jij deze heerlijke, gezonde chili proberen met de lekkere, plantaardige balletjes van GREENFORCE? Je kunt alle producten van het merk bestellen via de site!

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 200 gram plantaardige balletjes (ik gebruikte ¾ zak van de gehaktbalmix van GREENFORCE)
 • 300 gram rijst
 • 400 gram tomatenblokjes (blik)
 • 70 gram tomatenpuree
 • 1 blik kidneybonen á 400 gram
 • 2 paprika’s
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 300 milliliter groentebouillon
 • 10 gram verse koriander
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • Optioneel: 1 limoen
Wat moet je doen?
 • Bereid eventueel de plantaardige balletjes van GREENFORCE volgens de verpakking en maak na 30 minuten met je handen kleine ‘gehaktballetjes’.
 • Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook en koriander fijn en snijd de paprika in blokjes. Spoel de kidneybonen af in een vergiet en laat uitlekken. Maak de bouillon klaar.
 • Verwarm wat olie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin.
 • Verwarm wat olie in een andere pan en fruit de ui en knoflook voor 2 minuten op middelhoog vuur.
 • Voeg de paprika toe en bak deze 4 minuten mee.
 • Voeg de chilipoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en oregano toe en bak deze voor nog 2 minuten mee. Blijf goed roeren.
 • Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree en bouillon bij de groenten in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zonder deksel op de pan pruttelen.
 • Voeg de kidneybonen en vegan balletjes toe aan de chili, roer goed door elkaar en laat nogmaals 10 minuten pruttelen.
 • Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
 • Roer de gehakte koriander door de chili en serveer de chili met de rijst en eventueel een partje limoen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.