Diner,  Lunch

Gezonde Mexicaanse koolsalade

Salades, ik ben er altijd voor in. Vooral in weken zoals deze, waarin de temperaturen weer lekker oplopen. Ik kan dan een salade eten als lunch, als avondeten en zelfs als tussendoortje. Deze gezonde Mexicaanse koolsalade is een ideaal tussendoortje met dit weer, maar ook erg lekker als bijgerecht voor je barbecue of warme maaltijd.

Bij mijn vorige recept deelde ik al hoe groot mijn liefde voor de Mexicaanse keuken is en dat ik deze liefde waarschijnlijk van mijn vader geërfd heb. Toch heb ik nóg iets wat ik fijn vind aan deze keuken: je kunt zowel voor pittige als frisse gerechten kiezen. Mijn vorige Mexicaanse gerecht was een heerlijke, plantaardige chili. Lekker gekruid en heel fijn voor dagen waarop je zin hebt in comfort food. Deze koolsalade is daarentegen fris en past heel goed bij de pittige gerechten voor wat balans. Maar, je kunt hem dus ook heel goed eten als bijgerecht of snack.

Ja, daar is deze Mexicaanse koolsalade dus enorm geschikt voor. De salade is namelijk niet volledig op basis van mayonaise of crème fraîche, zoals de meeste kant-en-klare salades uit de supermarkt, maar hij is op basis van een mix van mayonaise en yoghurt. De mayonaise zorgt ervoor dat de koolsalade de juiste smaak krijgt waar je naar op zoek bent en de yoghurt maakt de ‘saus’ op een gezondere manier af en geeft een frisse twist. Verder voeg je geen extra kleur-, geur- of smaakstoffen aan de salade toe en werk je voornamelijk met verse producten. Geloof me, nadat je deze verantwoordere koolsalade hebt geprobeerd, wil je niet meer anders.

En dat geldt voor iedereen. Je kunt de salade namelijk makkelijk plantaardig maken, mocht je hier voorkeur aan geven. Er zijn tegenwoordig immers veel verschillende, vegan varianten voor mayonaise en yoghurt, waardoor het gebruik van deze twee vervangers de gehele salade al plantaardig maakt. Mocht de koriander een ‘probleem’ zijn, want ja: you either love it or hate is, probeer deze dan te vervangen voor munt. Net zo lekker!

Wat heb je nodig voor 1 salade?
 • 300 gram gesneden witte kool
 • 75 gram peen julienne
 • 200 gram kidneybonen
 • 150 gram mais
 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels magere yoghurt
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 1 hand walnoten
 • 5 gram verse koriander
 • 1 limoen
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Spoel de kidneybonen af in een vergiet en laat, samen met de mais, uitlekken. Halveer de rode ui en snijd in halve ringen. Halveer de limoen. Hak de walnoten en koriander fijn.
 • Mix de witte kool, peen julienne, kidneybonen en mais door elkaar in een schaal.
 • Voeg de yoghurt, mayonaise, het sap van een halve limoen, de gehakte walnoten en verse koriander toe. Mix de salade nogmaals een keer goed door.
 • Proef de salade en voeg naar smaak peper en zout toe.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.