Ontbijt

Gekarameliseerde banaan uit de oven met kwark

Iedereen die mij al een tijdje volgt, weet dat ik dol ben op ontbijten met kwark en graag bananen eet. Ik eet beide producten dan ook regelmatig samen als een goed, stevig ontbijt om mijn dag mee te beginnen. Maar de regenachtige dagen lieten mij toch wat dieper nadenken. Ik besloot mijn banaan eens in de oven te leggen en plofte vervolgens met deze heerlijke gekarameliseerde banaan met kwark op de bank.

Ik vind bananen geweldig fruit. Ze zijn een vullend tussendoortje door de vele vezels en leveren veel gezonde suikers waardoor ze fijn zijn om te gebruiken als brandstof voor je workout. Daarnaast zijn ze rijk aan kalium wat de opbouw van spieren helpt. Ook bevatten ze veel vitamine, waaronder vitamine B2. Bovendien kun je er zo veel mee maken, dat je nooit bananen hoeft weg te gooien. Groene bananen kun je bijvoorbeeld prima gebruiken voor dit ontbijt, rijpe bananen zijn de ideale snack en overrijpe bananen zijn ideaal om een bananenbrood of cake mee te bakken, te verwerken in een smoothie of een nicecream mee te maken.

Dan de kwark. Er zijn veel zuivelproducten waar ik mee zonder zou kunnen leven, maar kwark staat niet in dat rijtje. Ik vind het simpelweg fantastisch. Kwark bevat meer eiwitten en vezels dan (plantaardige) yoghurt en heeft daardoor mijn voorkeur. Hierdoor blijf je van kwark namelijk langer verzadigd. Tegelijkertijd weet ik ook dat er veel mensen zijn die echt niet van kwark houden. Gelukkig kun je deze dan gemakkelijk vervangen voor yoghurt of een plantaardige variant op kwark/yoghurt. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om deze gekarameliseerde banaan te serveren met een bol ijs als dessert.

Maar, wat je uiteindelijk kiest om erbij te serveren, iedereen die net zo dol is op bananen als ik, moet dit gewoon proberen!

Wat heb je nodig voor 1 persoon?
  • 1 banaan
  • 150 gram kwark
  • 50 gram (diepvries) bessen
  • 20 gram granola/cruesli
  • 1 theelepel honing/agavesiroop
Wat moet je doen?
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Halveer de banaan met de schil door de lengte en leg hem met de schil naar onder in een ovenschaal.
  • Bestrijk de banaan met een theelepel honing.
  • Bak de banaan voor 15 minuten in de oven tot deze begint te karamelliseren.
  • Leg de gekarameliseerde banaan op een bord. Verdeel hierover de kwark, bessen en granola.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.