Lunch

Vegan quinoa salade met bosvruchten

Augustus betekent dat er bosvruchten in overvloed zijn. Daar ben ik persoonlijk erg blij mee, want ik kan aan werkelijk iedere maaltijd bosvruchten toevoegen. Ontbijt, lunch, diner, geen probleem! Zo maakte ik ook deze heerlijke vegan quinoa salade met bosvruchten. Ideaal als lunch of als bijgerecht.

Als je mij vraagt waar ik het liefst mee lunch, is dat zonder twijfel een goed gevulde salade. Daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken en ik word er echt gelukkig van. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het uiterlijk van zo’n salade daar ook vaak bij helpt. Al die kleuren, daar wordt je toch direct vrolijk van? Het zien van deze salade laat mij in ieder geval wel glimlachen en dan heb ik het nog niet eens over de smaak. Het zoete van de bosvruchten, het zoutige van de pistache en het zure van de balsamico azijn, het is simpelweg fantastisch!

Qua bosvruchten kun je overigens nog goed variëren, mocht je dat willen. Zo ken ik namelijk genoeg mensen die niet weg zijn van alle soorten bosvruchten. Waar ik dus gebruik heb gemaakt van blauwe bessen en frambozen, kun je er ook voor kiezen om aardbeien, bramen, vlierbessen of rode bessen te gebruiken. Misschien heb je wel een bosvruchten struik bij jou in de buurt staan (of in je tuin) waar je de vruchten uit kunt plukken. Maar let op: voor het ‘wildplukken’ kun je een boete krijgen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een grote emmer vult met zelf geplukte bessen, beperk dit tot een klein bakje, precies genoeg voor deze lekkere quinoa salade. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat de bessen uit de natuur niet zo zoet zijn als die uit de supermarkt, ze zijn over het algemeen zuurder.

Maar, waar je met de bosvruchten kunt variëren, kun je deze salade nog meer naar eigen wens aanpassen. Hoewel deze quinoa salade met bosvruchten plantaardig is, kun je hem ook non-vegan maken. Omdat er al veel zoet aanwezig is, is het heel lekker om zoute aspecten toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor fetakaas voor een vegetarische variant of gebakken spekjes voor als je wel graag vlees eet. Met beide opties voeg je ook nog eens meer eiwitten toe aan je maaltijd.

Serveer je de salade als bijgerecht voor, bijvoorbeeld, je barbecue? Maak er dan lekkere zoete aardappelfrietjes bij of deze zelf gemarineerde kipspiesen. Zo wordt je zomeravond een feestje!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 120 gram quinoa
 • 100 gram sla melange
 • 2 tomaten
 • 1/3 komkommer
 • 150 gram frambozen
 • 100 gram blauwe bessen
 • Hand (gezouten) pistachenoten
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • Snuf peper & zout
 • Eventueel: feta of spekjes
Wat moet je doen?
 • Kook de quinoa volgens de verpakking.
 • Snijd de tomaten in parten. Halveer de komkommer en snijd deze in dunne plakjes. Hak de pistachenoten grof en was de bessen.
 • Mix alle ingrediënten door elkaar en breng naar smaak een snuf peper en zout toe. Voor een vegetarische variant kun je hier wat feta toevoegen of gebakken spekjes als je vlees eet.
 • Verdeel de salade over twee borden of serveer als bijgerecht voor meerdere personen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.