Diner

Geroosterde zoete aardappel uit de oven

Van zoete aardappel waren ze hier thuis helaas nooit een groot fan. Dit veranderde echter toen we laatst deze geroosterde zoete aardappels met rozemarijn en tijm uit de oven aten. Nu kunnen ze niet wachten tot de volgende keer dat het op tafel staat. Eindelijk!

Ik ben dol op aardappels, altijd al geweest. Gekookt, gestoomd, gepoft of gebakken, het maakt me niet uit. En eigenlijk heb ik ook geen voorkeur voor het type aardappel. Thuis eten wij dus voornamelijk gewone aardappels, maar als ik in restaurants mag kiezen, gaat mijn keuze over het algemeen uit naar zoete aardappels. Vooral bij frietjes is dit het geval. Omdat het eten van gewone aardappels zo normaal voor me is, kies ik buiten de deur graag voor de afwisseling en geniet ik graag van zoete aardappel frietjes. Gelukkig zijn frietjes van zoete aardappel helemaal niet lastig om te maken, waardoor ik ze ook steeds vaker thuis maak. Hetzelfde geldt voor deze gepofte zoete aardappel met kikkererwten.

Maar, dit keer koos ik voor een andere techniek: roosteren. Een kleine tijd geleden aten de ouders van een vriendin bij ons en nam de vader van mijn vriendin een grote schaal geroosterde zoete aardappels mee. Dit werd zo lekker gevonden, dat de hele schaal snel leeg ging. Tegelijkertijd voelde ik me geïnspireerd en besloot ik nog geen week later zelf de keuken in te duiken om ook zo’n heerlijke ovenschaal met geroosterde zoete aardappel te maken. Hoewel ik geen recept had gevraagd, is dit recept dus volledig gebaseerd op hetgeen dat ik zag in die geweldige schaal met zoete aardappels die de vader van mijn vriendin had meegenomen. En met succes, want wat was het weer lekker!

Het maken van dit bijgerecht is eigenlijk heel simpel. Op het snijden van de zoete aardappel na, heb je namelijk geen snijwerk en is het een kwestie van de ingrediënten omscheppen. Ja, zelfs de knoflook hoef je niet te pellen of te persen. Door de tenen met de schil in de de oven te roosteren, ontstaat er een soort knoflook pasta met een milde smaak. Wanneer je dit uit het teentje haalt en in combinatie met de zoete aardappel eet, zal je verrast worden door de lekkere smaakcombinatie. Serveer de geroosterde zoete aardappel met, bijvoorbeeld, een lekkere salade, gegrilde asperges en wat vlees/vis of vleesvervanger en je maaltijd is compleet.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 5 zoete aardappelen
 • 4 takjes verse rozemarijn
 • 4 takjes verse tijm
 • 6 tenen knoflook
 • 4 eetlepels olijfolie
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Was de zoete aardappelen met de schil en snijd ze in grove stukken.
 • Kook de zoete aardappelen in 10-15 minuten beetgaar, zodat je er met de vork een beetje in kunt prikken. Giet de zoete aardappelen af.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
 • Leg de zoete aardappel in een ruime ovenschaal en verdeel hier 4 eetlepels olijfolie overheen. Verdeel een flinke snuf peper en zout over de aardappels en schep het geheel door elkaar zodat iedere aardappel van olijfolie en peper en zout is voorzien.
 • Leg de takjes tijm en rozemarijn, samen met de tenen knoflook (met schil) tussen de aardappelen.
 • Rooster de zoete aardappel voor 40 minuten in de oven. Schep ze op de helft even om.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.