Ontbijt

Gezondere ovenpannenkoek met fruit

Over de hele wereld lijken we er geen genoeg van te krijgen: pannenkoeken. We kennen de klassieke Nederlandse pannenkoeken, American pancakes, Crêpes, Japanse pannenkoekjes en ga zo maar door. Maar, wat als ik je vertel dat je jouw pannenkoek ook gewoon uit de oven kunt maken. Ja echt! Deze gezondere ovenpannenkoek(jes) met fruit zijn lekker dik, luchtig én voedzaam.

Thuis hebben wij eigenlijk nooit vaak pannenkoeken gegeten en in pannenkoekenrestaurants kwamen we al helemaal niet, maar zo af en toe willen we er nog weleens zin in hebben. Dan genieten we thuis van heerlijke, bijna crêpe-achtige pannenkoeken. Of ik sta op een ochtend in het weekend gezonde havermoutpannenkoekjes te bakken als ontbijt voor mijn moeder en mij. Maar telkens weet ik weer waarom ik maar zo zelden pannenkoeken bak: de geur en het lange werk. Het duurt namelijk best een tijdje voor je een stapel (ontbijt)pannenkoekjes hebt. Herkenbaar? Dan heb je nu je oplossing gevonden!

Deze ontbijtkoekjes zijn zo makkelijk te maken. Het beslag heb je zo klaar, precies zoals je dat gewend bent, alleen hoef je nu niet meer ellendig lang achter je fornuis te staan. Je kunt het beslag namelijk verdelen over kleine ovenpannetjes of één grotere ovenbestendige pan. Afhankelijk van de grootte van de pan hoef je maar 10-13 minuten te wachten. In de tussentijd hoef je niet gapend naar de oven te staren, maar kun je de tafel dekken en al je favoriete toppings voor op je pannenkoek klaarleggen. Maak de rest van je gezin wakker en iedereen kan zo aanschuiven, genieten!

Persoonlijk vind ik het erg lekker om ontbijtpannenkoekjes af te toppen met wat yoghurt/kwark, honing en vers fruit, maar je kunt je daarin helemaal loslaten. Denk bijvoorbeeld aan poedersuiker, pindakaas of appelstroop. Je zou er zelfs een hartige pannenkoek van kunnen maken. Eén ding is zeker met dit ontbijt: you will have a flippin’ great day!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 80 gram havermeel of havermout
 • 110 milliliter (plantaardige) melk
 • 3 eieren
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • ½ theelepel kaneel
 • Snufje zout

Als topping:

 • 2 eetlepels (plantaardige) kwark/yoghurt
 • Fruit naar wens (ik gebruikte diepvriesbessen)
 • 2 theelepels honing/poedersuiker naar wens
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 200 °C en zet vast 2 kleine of 1 grote ovenbestendige pan in de oven. Vermaal eventueel de havermout tot havermeel.
 • Klop de havermeel, melk, eieren, bakpoeder, vanille-extract, kaneel en een snufje zout met een garde tot een beslag.
 • Haal de pan/pannetjes uit de oven en vet deze in met wat boter of olie.
 • Giet het pannenkoeken beslag in de pan/pannetjes en bak deze voor 10 minuten in de oven. Als je één grote pan gebruikt, kan dit wat langer duren. De ovenpannenkoek is klaar wanneer het beslag overal is gerezen en goudbruin is.
 • Haal de pannenkoek uit de oven en maak af met een eetlepel kwark/yoghurt, je favoriete fruit en eventueel wat honing of poedersuiker.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.