Ontbijt

Vegan appeltaart mug cake uit de oven

Ik mag misschien niet de grootste fan van cakes zijn, voor een mug cake als ontbijt kom ik met gemak mijn bed uit. Een kleine mok of schaaltje gevuld met zo iets lekkers, dat je direct het gevoel hebt alsof je een warme knuffel krijgt. En vooral met dit seizoen is deze vegan appeltaart mug cake uit de oven een heerlijk ontbijtje om je dag mee te starten.

De eerste mug cake die ik ooit maakte was in het begin van mijn herstelperiode. Die eerste was heel klein, want ik vond het best spannend. Maar bij de eerste hap wist ik dat dit een ontbijt was die vaker op tafel kwam te staan. Sterker nog, ik maak er inmiddels standaard twee, want mijn moeder vindt ze net zo lekker. Vaak maakten we de mug cake met blauwe bessen, maar in het vervolg is deze variant waarschijnlijk de favoriet.

Het fijne aan een mug cake is het feit dat je gezond en voedzaam van een ontbijtje kunt genieten dat anders is dan je gewend bent. Met deze appeltaart mug cakes eet je bijvoorbeeld gewoon havermout, wat veel vezels oplevert. De appel en appelmoes zorgen voor een zoete smaak en maken dat je je dag start met wat fruit. Daarnaast zorgt de amandelmeel voor gezonde vetten en eiwitten en dat maakt de cirkel eigenlijk rond.

En echt, het is zo lekker! Binnen 25 minuten heb je een voedzaam ontbijt én een huis die ruikt alsof je een appeltaart hebt gebakken. Win-win! Mocht je niet zo van de mug cakes zijn, kun je ook deze vegan appeltaart baked oats proberen.

Wat heb je nodig voor 2 ontbijtjes?
 • 60 gram havermout
 • 20 gram amandelmeel
 • 1 appel
 • 100 gram appelmoes
 • 100 milliliter plantaardige melk
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Boter/olie om in te vetten
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet 2 kleine ovenschaaltjes in met boter/olie.
 • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
 • Meng de havermout, amandelmeel, appelmoes, melk, kaneel en bakpoeder en roer goed door elkaar.
 • Voeg de stukjes appel toe en roer deze erdoorheen. Is het beslag te droog? Voeg wat extra melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra havermout toe.
 • Verdeel het beslag over de twee ovenschaaltjes en bak de mug cakes voor 20 minuten in de oven.
 • Laat iets afkoelen en serveer.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.