Snacks/tussendoortjes

Gezondere appelbeignets uit de pan

Kerst is achter de deur en dat betekent dat we naar de laatste feestdag van het jaar toewerken: oud & nieuw! Gelukkig zijn de oliebollenkramen pas een maand niet meer uit ons straatbeeld te denken en moeten we er echt aan gaan geloven dat er opnieuw een jaar voorbij is. Wil je knallend, maar toch een beetje gezond het nieuwe jaar in? Bak dan deze heerlijke, gezondere appelbeignets uit de pan!

Na het succes van de gezondere oliebollen van vorig jaar, kon ik het niet laten om nog een typische lekkernij van de jaarwisseling te maken. Zelf kies ik altijd voor een oliebol. Waarom? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik ben namelijk ook dol op appelbeignets. Dat was ook precies de reden dat ik dit jaar voor een gezondere variant op deze traditionele Oudejaarssnack in de keuken stond. En met succes! Ondanks je proeft dat deze appelbeignets in een gezonder jasje zitten, zijn ze niet minder lekker. De appel wordt heerlijk zacht en licht gekaramelliseerd door het bakken. Je zult ook vast begrijpen dat de appelbeignets warm het lekkerst zijn. Serveer je ze dus niet direct nadat je ze gebakken hebt? Verwarm ze dan weer even in de pan/oven/magnetron.

Naast het feit dat de appelbeignets erg lekker en gezonder zijn, zijn ze ook nog eens gemakkelijker te maken. Het beslag heb je snel gemaakt en dan is het een kwestie van de appelringen door het beslag halen en aan beide kanten bakken in de pan. Dat je deze appelbeignets in de pan bakt, betekent dus ook dat ze minder nare geurtjes achterlaten in huis. Laten we eerlijk zijn, niemand wordt blij van de vieze lucht van frituurvet toch? Deze appelbeignets of oliebollen zijn dus écht in meerdere opzichten de perfecte uitkomst voor je oud & nieuw! Ik wens je alvast een mooi, nieuw jaar 🙂

Wat heb je nodig 12 appel beignets?
 • 3 appels
 • 200 gram havermout/havermeel
 • 2 eieren
 • 150 milliliter (plantaardige) melk
 • ½ citroen
 • 1 eetlepel honing
 • 1½ theelepel kaneel (+extra)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • (kokos) olie om in te bakken
 • Eventueel: poedersuiker bij serveren
Wat moet je doen?
 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in ringen van 1-1,5 centimeter dik.
 • Bestrooi de appelringen aan beide kanten met kaneel en laat even staan.
 • Maak het beslag. Vermaal eventueel de havermout tot havermeel met een keukenmachine.
 • Klop de eieren los in een kom en voeg de melk, honing en het sap van een halve citroen toe. Klop de ingrediënten door elkaar.
 • Voeg de havermeel, bakpoeder en kaneel toe en meng het geheel tot een beslag.
 • Verwarm een beetje olie in een koekenpan. Haal de appelringen één voor één door het beslag tot ze volledig bedekt zijn in het beslag. Leg de appelbeignet (of meerdere als hier de ruimte voor is) in de pan en bak aan beide kanten goudbruin. Herhaal tot al het beslag op is.
 • Leg de appelbeignets op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Bewaar de appelbeignets tot maximaal twee dagen in een afgesloten bak.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.