Ontbijt,  Snacks/tussendoortjes

Gezondere, eiwitrijke kwarktaart

Taart, ik eet het zelf echt te weinig. Daarom werd het eens tijd om de keuken in te duiken en een gezonde taart te bakken. Het resultaat? Een taart die je als ontbijt, lunch of gewoon lekker als treat kunt eten en bomvol eiwitten zit.

Als ik eerlijk moet zijn, is de reden dat er op It’s about health zo weinig baksels staan het feit dat ik er gewoon niet goed in ben. Toen ik begon met koken en bakken wilde ik alleen maar gezonde, suikervrije dingen bakken met meelsoorten waar ik niks van af wist. Dat resulteerde vrijwel altijd in een mislukking waarbij alles in de prullenbak belandde. Zo zonde… sorry pap en mam 😉

Toch stond ik voor het een-jarig bestaan van It’s about health in de keuken voor een taart. Ja, een gezonde én zonder een pakket uit de supermarkt, dus de zweetdruppeltjes stonden zeker op mijn hoofd tijdens het hele proces. Toen de bodem gelukt was, kwam het ergste: de gelatine. Wat heb ik een hekel aan dit spul. In het verleden resulteerde het telkens in een mengsel vol klonten en daar gingen dan weer twee bakken kwark… Gelukkig ging het dit keer helemaal goed!

Ik zette de taart direct in de koelkast en toen ik zag dat hij het daar ook goed deed en als een geheel op steef, was ik dolblij. Maar daarna kwam het belangrijkste: het proeven. Was de taart echt een recept waard? Het antwoord weet je al, want hieronder vindt je het recept voor dit lekkere taartje. Een heerlijke, frisse en gezonde kwarktaart!

In dit recept gebruik ik de granola van de granolawinkel*. Dit is altijd verse granola en bevat stukken minder koolhydraten en vetten dan de granola’s uit de supermarkt. Verder gebruikte ik de proteïne kwark van melkunie met kokossmaak. Deze kwark zorgt niet alleen voor een zomerse smaak, deze kwark bevat meer eiwitten, minder vetten en minder koolhydraten dan de andere kwarksoorten met een smaakje uit de supermarkt. Dus, wie is er binnenkort jarig?

Mocht je een zoetekauw zijn, voeg dan wat extra honing toe aan de bodem en/of top de taart bij het serveren af met wat honing. Liever een dikkere bodem? Gebruik dan wat meer granola en voeg een extra lepel kokosolie toe. Ook kun je de kwarklaag dikker maken door nog een bak kwark te gebruiken. Gebruik dan ook meer gelatineblaadjes, zo’n 16 stuks.

Wat heb je nodig voor 1 taart à 8 stukken?

Voor de bodem

 • 150 gram granola (ik gebruikte deze Granola Fit)
 • 1-2 eetlepels honing
 • 5 eetlepels kokosolie

Voor de vulling

 • 900 gram proteïne kwark kokos
 • 11 blaadjes gelatine
 • (verse) ananas
 • Handje amandelen
Wat moet je doen?
 • Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier.
 • Smelt de kokosolie in een pannetje en doe samen met de granola en honing in een keukenmachine. Mix tot een wat vaster geheel. Verdeel het mengsel over de bodem en druk stevig aan. Laat zeker een half uur in de koelkast opstijven.
 • Leg de gelatine blaadjes één voor één in een bakje met koud water en laat 5 minuten weken. Doe de kwark in een grote kom.
 • Knijp naar 5 minuten de gelatineblaadjes uit en leg ze in een pannetje. Voeg 5 eetlepels water toe en verwarm het geheel tot de gelatineblaadjes op zijn genomen. Laat het mengsel niet koken en blijf roeren.
 • Voeg de gelatine toe aan de kwark en roer goed, maar voorzichtig door elkaar om klonten te voorkomen.
 • Giet de kwark over de bodem, strijk glad en laat 3 uur in de koelkast opstijven.
 • Maak de taart af met wat (verse) ananasschijven en gehakte amandelen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

De taart versieren blijft nog wel een dingetje bij mij…

*Ontvang 10% korting op je bestelling bij de Granolawinkel met de code ‘NANNIQUE’. De code geldt t/m 31 juli 2019.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.