Ontbijt

Sinterklaas havermout met pepernoten en mandarijn

Morgen is het zo ver: Pakjesavond! Vorig jaar deelde ik een recept voor gezonde pepernoten en heerlijke pepernoten rotsjes, maar dit jaar leek het me een goed idee om een sinterklaasontbijtje te delen. Niets is leuker dan beneden komen bij gevulde schoenen en dan ook nog eens lekker te ontbijten, toch? Lekker ontbijten doe je met deze Sinterklaas havermout met pepernoten en mandarijn zeker!

Je kunt mij in de ochtend zó blij maken met een kom warme havermout. Zoals de meesten van jullie weten, eet ik het vaak met diepvriesfruit. Gelukkig kan ik het ook eten met warm, vers fruit. Zo kwam ik er ook achter dat mandarijn een ideale topping is voor je gezonde havermout ontbijt. Bovendien horen mandarijnen bij Sinterklaas en kunnen die bij een Sinterklaasontbijt niet ontbreken. Hetzelfde geldt voor de pepernoten. Nou zou ik die pepernoten niet iedere dag over je ontbijt strooien, maar in december is het meer dan welkom. Bij dit ontbijt geven ze niet alleen een lekkere smaak, maar ook een crunchy touch.

Verder kun je iedere soort melk gebruiken die je lekker vindt (of in huis hebt). Ik maak altijd gebruik van plantaardige melk, zoals amandelmelk of sojamelk. Gebruik hier vooral wat jij het lekkerst of het handigst vindt. En mocht je van zoet houden, kun je altijd een beetje honing/agavesiroop aan het ontbijt toevoegen. Persoonlijk vind ik dat de vanille aroma, pepernoten en mandarijn al zoet genoeg zijn, maar pas het hier ook weer aan naar je eigen voorkeuren. Het ontbijt is helemaal jouw feestje! Je kunt zelfs deze pepernoten onbijtparfait proberen.

Wat heb je nodig voor 1 ontbijt?
  • 40 gram havermout
  • 200 milliliter (plantaardige) melk
  • 1 mandarijn
  • 1 theelepel speculaas- en koekkruiden
  • ½ theelepel vanille aroma
  • Pepernoten naar wens
  • Eventueel: een beetje honing/agavesiroop
Wat moet je doen?
  • Doe de havermout, melk, kruiden en vanille aroma in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en blijf goed door de havermout roeren. Laat zo’n 4-5 minuten pruttelen totdat de pap de door jouw gewenste dikte heeft. Houd je van zoet? Voeg dan een klein beetje honing toe.
  • Pel ondertussen de mandarijn en haal de parten uit elkaar. Hak wat pepernoten grof.
  • Doe de gekookte havermout in een kommetje. Verdeel de parten mandarijn over de havermout en bestrooi met de gehakte pepernoten.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.