Hotspots,  Reizen,  Restaurants

Een dagje uit naar Girona

Na ons eerste uitstapje naar Barcelona eerder deze maand, ging ik afgelopen donderdag voor het eerst naar Girona met mijn huisgenoten. Girona (of Gerona in het Spaans) is een stad die wat dichterbij onze woonplaats ligt. Door van te voren mijn standaard ‘research’ te doen naar leuke bezienswaardigheden en hotspots, had ik al zo’n idee dat dit een hele leuke stad zou zijn. Dit gevoel werd bevestigd en daarom geef ik in deze blog een samenvatting over ons dagje uit naar Girona en mijn eerste tips voor als je deze stad gaat bezoeken.

Opstartproblemen

De snelste manier om vanaf onze woonplek naar Girona te komen, is door op de bus te stappen in Sant Feliu de Guíxols. Deze bus brengt ons in 55 minuten naar het centrum van de stad. Omdat we ervoor wilden zorgen dat we veel van de stad konden zien, besloten mijn huisgenoten en ik de bus van 10:15 te pakken. Hiervoor moesten we eerst naar de bushalte in Sant Feliu lopen die, volgens Google Maps, op 37 minuten lopen ligt. Mijn huisgenoten gaven voorkeur aan de Hollandse stiptheid en dus vertrokken we 9:15 van huis. Onderweg verkenden we Sant Feliu de Guíxols en haalden we een koffie to-go, we waren namelijk veel te vroeg bij de bus.

Nadat we op de bus hadden gewacht en we in de bus stapten, kregen we te horen dat we alleen met cash een ticket konden kopen. We hadden geen cash mee en dus moesten we de bus weer uit en bij een bank geld pinnen. De eerst volgende bus ging om 11:15, wat ons ruim de tijd gaf op een bank te zoeken, nog een terras te pakken en opnieuw de heuvel op te lopen naar de bus. Hoewel we erom konden lachen, vonden we het fijn dat we eindelijk onderweg waren.

De eerste hotspot
La Fabrica is een aanrader voor iedereen!

Eenmaal aangekomen in Girona, hadden mijn huisgenoot en ik erge trek. Aan de hand van mijn ‘vooronderzoek’ had ik een enorme lijst aan hotspots samengesteld. Ik leidde ons naar een hotspot die veel fietsers trekt, specialty coffee biedt én lekkere brunch gerechten op de kaart heeft staan: La Fabrica. Hier vind je een menukaart voor ieder wat wils: gezond of minder gezond, zoet of hartig. Terwijl we aan het genieten waren van het lekkere eten, zagen we gelijk hoe fotogeniek Girona is. Zo zit La Fabrica bijvoorbeeld verscholen in een zijstraatje die je brengt naar een lange trap. Alleen al deze unieke locatie maakt dit restaurant een plek om te onthouden. Toen onze magen gevuld waren, konden we opzoek naar meer van dit soort prachtige plekken.

Trappen en stappen
Het uitzicht over de stad en de bekende kathedraal.

We besloten de trap bij La Fabrica te ‘beklimmen’ en we zagen al gauw de bekende stadsmuren. Na wat bochten te hebben gemaakt, liepen we langs een mooie school en namen we de trap om op de stadsmuren te komen. Wat een uitzicht! We liepen de stadsmuur af en kwamen onderweg regelmatig kleine uitkijktorens tegen die we vervolgens weer opklommen. Het was jammer dat het een grijze, bewolkte dag was, in de zomer zal dit uitzicht namelijk nog vele malen mooier zijn. We gingen trap op, trap af, volgden de stadsmuur en kwamen uiteindelijk bij de beroemde Kathedraal van Girona. Ondanks ik nooit de Games of Thrones heb gezien, kan ik goed begrijpen dat de regisseurs van de serie deze kathedraal hebben gekozen als locatie, wat een mooi bouwwerk! Bij de kathedraal namen we de trap naar beneden en liepen we weer richting de winkels.

Hier haalden we onze schouders op, was dit het al? Met nog lang niet alles van de stad gezien te hebben, wilden mijn huisgenoot graag kijken bij het voetbalstadion van Girona. Toen we daar drie kilometer later stonden, werd gauw duidelijk dat het stadion van Girona niet speciaal is. We besloten de eerste bus terug naar het centrum te nemen.

Rooftop bars bezoeken

Omdat één van mijn huisgenoten en ik beide op onze eigen manier werken aan het dakterrasproject voor het hotel waar we afstuderen, vonden we het een goed idee om inspiratie op te doen bij dakterrassen in de omgeving. Gezien dit er niet veel zijn, waren we blij dat we er in Girona twee konden bezoeken. Toen we bij de eerste, Hotels L’ultonia, aankwamen, werd ons verteld dat dit dakterras pas om 17:30 openden. Daarom liepen we door naar de volgende: Boutique hotel Casa Cacao. Het dakterras van dit hotel was helemaal onze stijl en bood een geweldig uitzicht over de stad. We namen plaats, observeerden, dronken een drankje en probeerden onze middagdip door te komen.

Verder op ontdekkingstocht
Casa Masó (het witte huis) bewonderen tussen dit kleurrijke beeld.

Na ongeveer een uur op het dakterras bij Casa Cacao te hebben gezeten, besloten we nog even de stad in te gaan. We liepen langs winkels en kwamen onderweg veel fietsers tegen. Ik snap wel dat ze Girona het Fietsparadijs noemen! Uiteindelijk kwamen we uit bij Plaça de la Independència. Dit plein is het verbindingspunt tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad. Via een klein straatje kwamen we op een brug die ons uitzicht gaf over de rivier de Onyar. Aan de zijkant van deze rivier staan gekleurde huizen, ontworpen door Rafael Masó. Vanaf hier konden we Casa Masó zien, het huis waar de architect voor lange tijd heeft gewoond. Na wat foto’s te hebben gemaakt, gingen we terug het plein op en bestelden we een drankje, wat brood en sardientjes. We hadden namelijk al trek, maar moesten nog even wachten tot we naar het andere dakterras konden.

Afsluiten met tapas
Onze dag afsluiten bij La Terrassa de L’ultonia.

Om 17:30 stipt stonden we voor Hotels L’ultonia om het dakterras te bezoeken. Dit dakterras was anders dan die van Casa Cacao, maar gaf ons opnieuw veel inspiratie. Bij Hotels L’ultonia hebben ze een enorme cocktailkaart en dus gingen we binnen zitten om de beleving van het maken van deze cocktails mee te krijgen. Daarbij bestelden we verschillende tapasgerechten waar we volop van genoten. Na ons lekkere diner liepen we weer naar het busstation en kwamen we rond 20:00 aan in Sant Feliu de Guíxols. Met vermoeide benen begonnen we aan onze wandeling naar huis, maar dat was de dag volledig waard!

Ook Girona bezoeken?

Hoewel het weer tijdens ons dagje uit naar Girona beter had mogen zijn, ben ik heel blij dat ik de stad heb gezien. Girona is een stuk kleiner dan Barcelona, maar tegelijkertijd ook een stuk romantischer. De bekendste bezienswaardigheden van Girona zou je in één dag kunnen bezoeken, maar op het gebied van restaurants is dit heel anders. Door de grote universiteit vindt je er veel verschillende restaurants. Of je nu typisch Spaans wil eten, liever uit een andere keuken of een hip tentje wil bezoeken, je vindt er zo veel leuke mogelijkheden! Mijn tip voor Girona: draag fijne schoenen, houd je camera in de hand, wandel door de stad, ontdek de zijpaadjes en geniet van al het lekkers. Dan heb je gegarandeerd een geslaagd dagje uit!

Ben jij ooit in Girona geweest? Ik hoor graag jouw ervaring en tips!

Liefs!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.