Overig

Waarom wij altijd lokaal groente en fruit kopen

Sinds de Coronacrisis zijn er verschillende initiatieven gestart om lokale ondernemers te steunen in deze lastige tijd. #supportlocal is helemaal van 2020. Voor sommige mensen heeft deze hashtag en de situatie de deuren geopend naar lokale bedrijven, voor andere mensen was dit al niet meer als normaal. Hier thuis behoren we tot die tweede groep mensen. 

Daarom ging ik een tijdje een samenwerking aan met de lokale boer waar wij altijd ons groente en fruit halen. Gedurende deze samenwerking mag ik met de producten van De Stokhorst recepten maken, om zo meer bekendheid in de omgeving te verkrijgen voor het bedrijf. Voor mij een leuke nieuwe uitdaging natuurlijk, maar waarom kopen wij thuis altijd lokale producten? Dat vertel ik je graag.

Een beetje anders
Appelsap of appelmoes halen wij niet bij de supermarkt, maar bij de boer. 100% appelsmaak en zonder alle toegevoegde suikers.

Ik weet niet anders dan dat wij thuis het groente en fruit bij lokale boeren en bedrijven kopen. Als een klein meisje ging ik op de fiets met paps en mams naar de boer om kersen te halen, verderop op een bankje zitten en een wedstrijdje ‘kersenpitten spugen’ doen. Of het nooit gebruiken van diepvriesgroente of groente uit potten. Hetzelfde geldt voor vele andere producten als kaas en vleeswaren. Hoewel dat voor mij heel normaal was, vonden mijn vriendjes en vriendinnetjes dat nog wel eens raar. ‘Waarom gaan jullie niet gewoon naar de Appie?’

Het begon bij mijn ouders

Natuurlijk waren het mijn ouders die thuis begonnen met het kopen van lokale producten en zij hebben op hun beurt weer van hun ouders. Maar, waarom? De voornaamste reden is het feit dat alle producten vers van het land komen. Vaak worden de aardbeien geplukt en staat ze niet veel later al in de schuur van de boer te koop. Er wordt niks overheen gespoten, het is 100% puur en voorzien van de beste smaak. Mijn vader kan dan ook als de beste kasgroente en groente van het land uit elkaar halen. Een andere belangrijke reden is het steunen van de lokale ondernemingen. Mijn ouders vinden het belangrijk om bedrijven uit de buurt te steunen en merken dat je op deze manier een band krijgt met het bedrijf en de mensen. 

Mijn motivatie
Vooral het duurzaamheidsaspect zorgt ervoor dat ik graag naar de boer ga voor mijn producten.

Hoewel ik me helemaal kan vinden in de redenen van mijn ouders om lokaal te kopen, heb ik hier ook mijn eigen ideeën bij. Ik ben natuurlijk van een geheel andere generatie en kijk op een andere manier naar dingen als mijn ouders. Zo vind ik het duurzaamheidsaspect belangrijk en geeft dit mij motivatie om regionale producten te kopen. Het kopen van lokale producten bij een boer vraagt namelijk om geen of weinig transport en import uit andere landen. Dit betekent dat er een flinke hoeveelheid aan CO² uitstoot wordt bespaart. Bovendien vind ik een gevarieerd dieet erg belangrijk en door je producten bij een boer te kopen, eet je met de seizoenen mee en wordt het eten nooit saai.

Andere voordelen van lokale producten

Naast het feit dat het kopen van producten uit jouw omgeving de ondernemers in jouw regio steunt, je vrijwel altijd het verste groente en fruit eet, je het hele jaar door gevarieerd eet en op verschillende manieren bijdraagt aan het milieu, heeft het kopen van producten in jouw omgeving nog andere voordelen:

  • Veel boeren in de omgeving werken op een biologische wijze. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor het welzijn van de dieren. Mocht je het biologische aspect belangrijk vinden, raad ik je aan om dit altijd even te controleren bij het bedrijf waar je de producten koopt;
  • De producten geven je veel gezondheidsvoordelen. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers ter verbetering van de smaak, heb je altijd volledig gezonde producten;
  • Bewustwording van de natuur en jouw regio. Door lokale inkopen te doen wordt je bewust van hetgeen wat jouw omgeving te bieden heeft en zul je deze meer gaan waarderen. 

Mocht je door de Coronacrisis nog geen kennis hebben gemaakt met de ondernemers bij jou in de buurt (en nee, dan bedoel ik niet de supermarkt om de hoek 😉 ), dan hoop ik dat deze 7 positieve punten van het kopen van lokale producten jou hebben gestimuleerd om het eens te proberen. Want geloof me, het lekkerste groente en fruit komt toch echt van de boer!

Koop jij weleens producten bij een boer bij jou in de buurt of bij andere lokale bedrijven? En wat is je reden hiervoor? Laat het me weten!

Liefs

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.