Sport

Sportdagboek #1

Het is een vraag die veel aan me gesteld wordt: ‘hoeveel sport jij per week?’ En hoewel ik regelmatig blogs gerelateerd aan sport typ, had ik nog nooit écht inzicht in mijn week rondom dit onderwerp gegeven. Toen ik een tijd terug de tip van een volger kreeg om eens een sportdagboek bij te houden, vond ik dit direct een leuk idee. Tijd dus om jullie eens dieper mee te nemen in mijn sportleven!

Ik moet ook eerlijk zijn en zeggen dat het lang heeft geduurd voor ik de knoop doorhakte om daadwerkelijk een sportdagboek te delen. Ik was lang aan het wachten op de ‘perfecte’ week, maar ik ben er achter gekomen dat er geen perfecte sportweek is. Soms vallen trainingen op een andere dag dan je eigenlijk in je hoofd hebt, komt er een workout bij of valt er eentje af. En dat is oké! Vandaar dat dit sportdagboekje gewoon een realistisch beeld is van de werkelijkheid en niet zoals ik het graag wil.

Bovendien vind ik het belangrijk om te vermelden dat ieder lichaam anders is en dat iedereen verschillende niveaus heeft. Hiernaast verschilt het ook per sport wat haalbaar is. Voel je dan ook niet verkeerd als je minder sport dan ik in dit sportdagboekje laat zien. Sport jij vaker? Dan is dat natuurlijk ook helemaal goed en mag je onwijs trots zijn op je lichaam dat het dit aankan 🙂

Zo ziet een gemiddelde sportweek voor mij eruit:

Maandag
Na afloop van de training gaf ik de leden de nieuwe reep van Upfront. Zelf moest ik natuurlijk ook even proeven en hij is heerlijk! Met de code ‘itsabouthealth10’ kun jij ze met een leuke korting thuis ontvangen 🙂

Op maandag geef ik altijd een uurtje BBB-training (buik, benen, billen) bij de club waar ik zelf ook sport. Wanneer de grootte van de groep en de soort training die ik heb samengesteld het toelaten, doe ik zelf ook graag mee met de training. Het was de eerste training met de nieuwe coronamaatregelen en dus moesten er groepen van 4 personen worden gevormd met 1,5 meter afstand tussen de personen. Gelukkig had ik maar twee groepen van vier en kon ik zelf als instructeur aansluiten. We werkte zo’n 15-20 minuten aan onze buikspieren en 20-25 minuten voor onze beenspieren. We sloten af met een goed ‘toetje’ die aan het eind van onze training voor wat laatste verzuring zorgde. 

Dinsdag

Dinsdag is mijn vaste sportdag, op deze dag volg ik altijd een Bootcamp Plus van een uur. Bootcamp Plus is een bootcamp training waarbij de intensiviteit wat hoger licht dan bij de klassieke bootcamp. Wel blijft de inhoud van de training hetzelfde: conditie, kracht, souplesse, explosiviteit en snelheid. Ondanks de grote kans op regen rond 19:00 kon ik het niet laten om de deur uit te stappen voor deze training. Uiteindelijk bleven we, op een paar kleine druppels na, droog en was ik helemaal voldaan na de training.

Woensdag
Iedere week kijk ik weer uit naar de gezellige sportsessie bij de fysio!

Naast mijn trainingen ga ik al vanaf mijn 10de bijna iedere week naar de fysio voor mijn knieën. Omdat mijn knieklachten eigenlijk zo goed als over zijn tegenwoordig, maar het altijd zo gezellig is, ga ik daar nog steeds heen. Vaak stelt mijn fysiotherapeut dan een workout van 25-30 minuten samen. Deze week stond mijn afspraak op woensdagochtend 8:30 gepland. Een lekkere start van mijn dag dus! Deze keer was het een krachttraining met de nadruk op mijn armen. Aan het einde van de workout was dan ook één ding zeker: dit zou ik morgen aan mijn armen voelen.

Ook geef ik iedere woensdagavond een BBB-training. Omdat ik in de ochtend al gesport had, had ik me voorgenomen om niet mee te doen met mijn eigen training. Dit verliep echter anders, omdat de groep deelnemers door de harde wind kort voor de training erg klein werd. Zelf voel ik me een beetje doelloos als ik bij een groep van drie dames alleen oefeningen voordoe, tips geef en motiveer en dus besloot ik dit uurtje ook nog mee te doen. We deden zes verschillende cirquitjes voor onze buikspieren en onderlichaam en sloten nogmaals af met een goed ‘toetje’. 

Donderdag

Donderdag is ook mijn vaste dag om te trainen. Omdat ik de twee trainingen van woensdag niet heel erg voelde, besloot ik om gewoon mee te doen met de Bootcamp Plus. Het was immers zo mooi weer, dat het zonde was om daar geen gebruik van te maken. Gedurende de training maakte we veel gebruik van kettlebells en we sloten de training af met wat oefeningen met lichaamsgewicht. 

Vrijdag

Na vier dagen gesport te hebben, was het op vrijdag tijd voor een welverdiende rustdag. En dat kwam goed uit, want ik had lichte spierpijn in mijn armen en benen én een dag vol met vergaderingen voor mijn werk. 

Zaterdag

Ook zaterdag besloot ik een rustdag te nemen en weer eens uit te slapen. Uiteindelijk sliep ik tot 9:00 en startte ik rustig mijn dag op. Ik haalde wat boodschappen, maakte een heerlijke salade als lunch en winkelde ik in de middag met mijn ouders.

Zondag

Zoals je wellicht weet, sport ik graag in het weekend en daar was deze zondag voor. Omdat het geen fietsweer was, besloot ik te gaan bootcampen. Op zondag is er geen Bootcamp Plus en dus sloot ik me aan bij de Bootcamp Basic. Dat was alsnog een uitdaging, want het regende de hele ochtend en ik ben een echte mooi weer sporter. Gelukkig wist ik dat er een afdakje op de locatie zou zijn en kreeg ik me zover om de deur uit te stappen. Achteraf bleef het lang droog, was het een heerlijke training op was lagere intensiviteit en een fijne start van mijn zondag! 

Uiteindelijk sportte ik deze week vijf dagen en daarmee is het een realistisch beeld van mijn meeste weken. Vooral nu ik zelf twee trainingen in de week geef, sport ik vaak zo’n 4 tot 5 keer per week. Wel luister ik heel goed naar mijn lichaam en weet ik precies wanneer ik beter op de bank kan blijven zitten. En dat luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkst, zie dit dagboek dan ook niet als een voorbeeld maar ter inspiratie 🙂

Ik hoop dat ik doormiddel van dit dagboekje een goed inzicht heb gegeven in mijn gemiddelde week op het gebied van sport. Blijf lekker sporten, geniet van iedere workout en luister naar jouw eigen lichaam!

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.