Mind,  Overig

6 tips om je schermtijd te verminderen

‘Even reageren op het appje’, zeg je tegen jezelf en voor je het weet heb je je hele Instagram feed gezien, vijf snapchats gestuurd en je vriendinnen getagt in een grappig Facebookbericht. Geloof me, ik ken het. Sinds corona zelfs meer dan ooit. We kunnen onszelf snel verliezen in apps en doelloos iedere app op onze telefoon afstruinen. Geen probleem als dit echt even een moment van ontspanning is, maar uiteraard minder handig wanneer je colleges moet volgen, aan het werk bent of andere taken te doen hebt die dag. En dat is precies waarom ik je in deze blog 6 tips geef om je schermtijd te verminderen.

Zoals ik net al zei, maak ik sinds corona meer schermtijduren dan ooit te voren (exclusief de uren die ik op mijn laptop kijk). Daar was ik klaar mee. Ik merkte dat het afwisselen tussen verschillende beeldschermen mijn energielevel flink naar beneden haalde. Logisch, want je hersenen krijgen door het switchen van deze beeldschermen nóg meer informatie binnen dan ze normaal al moeten verdragen. Bovendien merkte ik dat ik aan het eind van mijn online colleges mezelf regelmatig afvroeg wat we nou eigenlijk besproken hadden en of ik alle dia’s van de PowerPoint wel had gezien. Dit moest anders en dus ging ik met verschillende dingen experimenteren om ervoor te zorgen dat ik minder op mijn telefoon keek. Sommige van deze manieren gebruikte ik al en ging ik vaker gebruiken, anderen kende ik nog niet en kon ik uitproberen om te kijken of de aanpak voor mij werkte. Uiteindelijk heb ik een lijst van zes, verschillende tips voor jullie samengesteld die je daadwerkelijk gaan helpen om die schermtijd naar beneden te krijgen.

1. Geluid uit of op trillen

De eerste tip die ik ga geven, is er een die ikzelf al jaren hanteer: het geluid van mijn telefoon uit of mijn telefoon op de trilstand zetten. Hoewel het voor mij erg goed werkt, weet ik dat mijn omgeving er minder blij mee is (want, ik mis regelmatig telefoontjes en appjes 😉 ). Ondanks dat, heb ik mijn telefoon altijd op volledig stil staan en is dit voor mij dé manier om gefocust te blijven en mijn schermtijd te verminderen. Niks is zo vervelend om aan het werk te zijn of een sociale afspraak te hebben, terwijl je telefoon om de minuut piept. Probeer er dan maar eens geen aandacht aan te schenken. Precies, dat is lastig! Door de geluiden van je telefoon uit te schakelen, wordt je minder geprikkeld om je telefoon te pakken.

2. Leg je telefoon weg

Wil je helemaal niet geprikkeld worden om je telefoon te pakken? Leg hem dan eens weg, laat hem beneden liggen of laat hem thuis als je de deur uit gaat. Zo kun je niet naar je telefoon grijpen en ben je genoodzaakt om met hetgeen bezig te zijn waar je mee bezig moet zijn. De drempel om je telefoon weg te leggen, kan voor sommigen best hoog zijn, maar hierbij is het belangrijk om te denken aan de reden waarvoor je het doet. Is dit om gezellig te doen met je familie of vrienden of is dat om een goed cijfer te halen?

3. Bomen planten met (zonder) je telefoon
Met de app Forest kun je zelf een tijdsbestek instellen waarin je je telefoon niet wil gebruiken en zo (virtuele) bomen planten.

Vind je het toch lastig om je telefoon bewust weg te leggen? Download dan de app Forest. Linne van Liefslinne vertelde mij een tijdje terug over deze app. Ik was direct enthousiast en gebruik hem nu dagelijks. In de app kun je virtuele bomen planten door voor een zelfgekozen tijd je telefoon weg te leggen en geen andere apps te openen. Is het je gelukt? Dan krijg je een levende boom. Lukt het je niet? Dan gaat er een virtuele boom dood. Voor iedere levende boom krijg je muntjes waar je op een gegeven moment échte bomen mee kunt planten op de wereld. Volgens mij kun je dan niet wachten om je telefoon weg te leggen.

4. ‘Niet storen’ a.u.b.

Uiteraard heb je niet per se een app nodig om je schermtijd te verminderen, je kunt ook met de instellingen van je telefoon aan de slag. Zo hebben de meeste telefoons een ‘niet storen’ functie. Hiermee kun je het geluid van verschillende waarschuwingen en meldingen uitschakelen. Bovendien is het vaak zo dat je de meldingen ook niet meer bovenaan je telefoon verschijnen. Persoonlijk vind ik dit een hele fijne manier om mijzelf niet af te laten leiden of om ervoor te zorgen dat het contactmoment met mijn telefoon zo beperkt mogelijk blijft.

5. Zet je telefoon op vliegtuigstand

Wil je het nog een stapje hogerop nemen? Zet je telefoon dan op vliegtuigstand. Even niks. Zelf schakel ik mijn telefoon iedere nacht op vliegtuigstand, maar ik gebruik het ook tijdens mijn toets momenten. Wanneer ik mijn telefoon op deze stand heb staan, weet ik dat ik niks binnenkrijg en geeft me dat direct rust.

Het schakelen tussen verschillende apps en apparaten, kost veel energie en zorgt voor een nóg grotere toestroom aan informatie.
6. Schermtijd instellen per app

De laatste tip die ik wil meegeven is het instellen van je schermtijd voor verschillende apps. Je kunt aangeven hoeveel minuten of uren je per dag aan een bepaalde apparaatcategorie wil besteden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven meer gebruik te willen maken van apps met betrekking tot productiviteit en minder gebruik van games of sociale media. Zelf ben ik nog niet op het punt dat ik van deze functie gebruik maak, maar ik wil hier wel graag mee aan de slag gaan.

En nu is het aan jou! Onder welke schermtijd wil jij graag blijven per dag en hoe zorg jij ervoor dat je deze tijd bewaakt? Ik ben benieuwd!

Veel succes en Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.