Diner

Vegetarische witlof met feta uit de oven

Ondanks veel mensen er niet weg van zijn, is witlof zo’n fijne groenten! Je kunt het gebruiken in een salade, koken, stomen of grillen. Maar, vandaag deel ik een recept voor vegetarische witlof met feta uit de oven. Na één hap van dit gerecht, lust iedereen witlof!

De reden dat mensen niet dol zijn op witlof, is het feit dat de groente vrij bitter is. Echter, deze bittere smaak verdwijnt vaak bij de bereiding van de groenten. Rauwe witlof is dus het bitterst. Daarnaast kun je de groente minder bitter maken, door de harde kern uit de witlofstronken te verwijderen en alleen de blaadjes te gebruiken. Een andere manier is het gebruik van honing, waar de groente erg goed mee samen gaat. Besprenkel je witlof met een klein beetje honing en het is alsof je in een sterrenrestaurant eet. Zo maakte ik eerder dit recept voor witlof met honing en tijm.

Hoewel ik zelf bij dit recept geen gebruik maakte van honing, kun je dit natuurlijk wel doen. Maar de combinatie van de witlof met de feta en de noodachtige smaak van de hazelnoten is al erg lekker op zich. Vooral wanneer je het bittere stuk na het koken van de stronken eruit haalt, heb je gegarandeerd een geslaagd gerecht. Het is heel wat anders dan de standaard witlof uit de oven met ham en kaas, maar een stuk lekkerder als je het mij vraagt. En uiteraard, makkelijk te bereiden. Serveer deze vegetarische witlof met feta uit de oven bij gekookte of gebakken aardappeltjes en een stukje vlees (vervanger) en je maaltijd is compleet.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 6 stronken witlof
 • 100 gram feta
 • 1 hand hazelnoten
 • 10 gram verse peterselie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Peper en zout
 • Optioneel: honing/agavesiroop
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Was de witlof en kook de stronken in zo’n 3-5 minuten in een ruime pan beetgaar. Giet de pan af en laat de stronken witlof goed uitlekken.
 • Hak ondertussen de hazelnoten en peterselie fijn.
 • Halveer de witlof en haal eventueel het bittere stuk eruit. Leg de witlof met de snijkant naar boven om en om in een ovenschaal.
 • Verbrokkel de feta boven de witlof. Verdeel de hazelnoten en peterselie ook over de witlof heen en maak af met een snuf peper en zout. Verdeel 2 eetlepels olie over de ovenschaal. Tip: vind je witlof erg bitter en wil je graag wat zoete tonen aan het gerecht toevoegen? Verdeel dan ook een eetlepel honing over de witlof.
 • Plaats de witlof voor 15-20 minuten in de oven, totdat de feta goudbruin gekleurd is.
 • Haal de witlof uit de oven, strooi er eventueel nog wat verse peterselie overheen en serveer bij aardappels en een stukje vlees(vervanger)

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.