Diner

Witlof uit de oven met honing en tijm

Witlof, ik zeg altijd: je houdt ervan of je houdt er niet van. Vooral veel kinderen vinden witlof maar niks en dat is zo zonde! De groente heeft namelijk heel wat voordelen. Gelukkig valt witlof zoals op deze manier bereid bij iedereen in de smaak 😉

Veel mensen weten het niet, maar witlof bestaat voor maar liefst 90% uit water! Het is nog niet zo veel als de 99% van komkommers, maar het komt flink in de buurt. Witlof bevat dan ook erg weinig calorieën, maar is daarentegen erg vol van smaak. Over het algemeen is witlof bitter, maar dit verdwijnt voor een groot deel wanneer je de groente kookt. Bereid je de witlof in de oven, zoals bij dit recept, dan proef je bijna niks van die bittere smaak terug. Heerlijk!

Naast het hoge watergehalte en de lage hoeveelheid calorieën die witlof bevat, is de groente ook voorzien van heel wat vitamines en mineralen. Zo vind je er onder andere veel ijzer en kalium in. Verder is de groente rijk aan vitamine B1, B2 en C die zorgen voor een goede weerstand en je energie leveren.

Zoals ik al zei proef je de bittere smaak van de witlof bijna niet terug wanneer je hem bereid in de oven. Daarom kun je ook prima het hart van de witlof erin laten zitten wanneer je dit recept maakt. Deze zal namelijk zacht worden en een lekkere smaak geven. Serveer de witlof vervolgens bij wat gebakken of gekookte aardappels en een lekker stukje vlees of vleesvervanger. Je kunt de witlof ook op een salade leggen met een gekookt ei erbij.

Heb je het recept liever plantaardig? Vervang dan de honing door ahornsiroop.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 1 kilo witlof
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel citroensap
 • 10 gram verse tijm (zo’n 8-10 takjes)
 • Peper en zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Was de witlof en droog de stronken af.
 • Snijd een klein stukje van de onderkant van de stronken witlof af en snijd ze over de lengte doormidden. Leg de halveerde stronken op de bakplaat.
 • Meng de olijfolie, honing en citroensap tot een dressing.
 • Bestrijk de halveerde witlofstronken aan de bovenkant met het honing-olie mengsel.
 • Ris de blaadjes tijm van de takjes en strooi de tijm over de witlof. Strooi ook wat peper en zout over de witlof heen.
 • Zet de witlof voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Serveer de gegrilde witlof met aardappeltjes en een stukje vlees/vleesvervanger.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.