Sport,  Workouts voor thuis

6 must haves voor je thuis workout

Het lijkt alsof iedere blog tegenwoordig een beetje in het teken staat van corona, maar helaas is het de werkelijkheid dat we niet om de situatie heen kunnen. Dat betekent helaas ook dat de sportscholen nog steeds dicht zitten en we onszelf moeten motiveren om thuis fit te blijven. Daarom vertel ik je vandaag mijn 6 must haves voor jouw thuis workout, zodat ook jij lekker kunt blijven bewegen.

Ik merk om mij heen dat er veel mensen zijn die het lastig vinden om zichzelf te motiveren om thuis te sporten. Begrijpelijk, want we hebben geen training geboekt die ons ‘verplicht’ om ons in het zweet te werken of een maatje die gaat en jou meesleept. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik het volhoud om 4-5 keer in de week te blijven sporten. Dit komt voornamelijk omdat ik sporten écht leuk vind om te doen en we nu niet veel anders hebben om onze avonden mee te vullen. Daarnaast geef ik al jaren voorkeur aan buiten sporten, iets wat nog wel mogelijk is in deze tijd, en dus hoef ik mijn bootcamp trainingen niet te missen.

Naast het gebrek aan motivatie, hoor ik ook vaak dat mensen ‘niks in huis hebben’ om te sporten. Een smoes als je het mij vraagt ( 😉 ), want je hebt niks speciaals nodig voor je thuis workout. Uit onderstaand rijtje met must haves, zijn nummer 1, 5 en 6 toch wel écht noodzakelijk. Uit de overige must haves kun je kiezen wat het best bij jou past en je bent klaar om te bewegen.

Nee, een thuis workout hoeft echt niet lastig te zijn. Deze items heb ik in de afgelopen maanden niet willen/kunnen missen:

1. Matje

Het allereerste waar ik aan moet denken bij een thuis workout, is een goede sportmat. Niks is zo vervelend dan te moeten liggen of steunen op een harde ondergrond, waardoor je met je gedachten meer bent bij de pijn die die ondergrond geeft, dan de oefening. Zelf ben ik erg fan van een sportmat met een goede grip op je onderkant, zodat hij tijdens iedere oefening goed blijft liggen. Ook heb ik graag een wat dikkere sportmat, omdat ik zelf veel oefeningen op mijn handen en knieën doe. Een tijd terug kocht ik de extra dikke, sticky yogamat van Superyoga en daar ben ik erg tevreden mee!

2. Weerstandsbanden

Een andere must have die ik niet kan missen tijdens mijn workout in huis of in de tuin, zijn weerstandsbanden. Ik vind het super leuk om mezelf een extra uitdaging te geven door weerstandsbanden te gebruiken. De banden zijn namelijk ideaal om je benen, billen en heupen een extra ‘burn’ te geven, maar je kunt ze ook gebruiken om je armen of buikspieren te trainen. Bovendien vind ik het prettig dat de banden je ‘verplichten’ om extra te letten op je uitvoer van de oefeningen. Door de weerstand ga je minder snel en kun je met meer kracht en inspanning een oefening goed uitvoeren.

Tegenwoordig staan er op internet heel wat leuke workouts online, ideaal!
3. (kleine) gewichtjes

Net als een weerstandsband, kunnen gewichtjes je ook een extra uitdaging geven. Hiervoor kunnen dumbells van 1 of 2 kilo al voldoende zijn. Deze zijn namelijk niet zo duur om aan te schaffen en kun je gemakkelijk ergens opbergen. Ook kun je gewichtjes in de vorm van enkel- of polsgewichten kopen. Train je normaal krachttraining in de sportschool? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om zwaardere dumbells aan je thuisgym toe te voegen. Maar, in mijn ogen zijn zwaardere gewichten zeker niet nodig voor een pittige workout.

4. Kettlebell

De vierde must have uit dit rijtje, behoord tot één van mijn favoriete sport attributen: een kettlebell! Wanneer ik kettlebells klaar zie staan bij mijn bootcamp training, stijgt mijn motivatie naar 100+. Met een kettlebell kun je namelijk veel verschillende oefeningen doen die meerdere spieren tegelijk aanspreken. Bovendien kun je met dit attribuut zowel een cardio, kracht als HITT-workout uitvoeren en dus kun je altijd je training aanpassen in hetgeen waar je zin in hebt. Kettlebells zijn in veel gewichten te krijgen, maar tussen iedere variant zit 4 kilo. Voor beginners en vrouwen is een kettlebell van 8 kilo al voldoende. Zelf wissel ik regelmatig af tussen 8 en 12 kilo, afhankelijk van de oefening. Mannen kunnen al gauw naar een kettlebell van 16 of 20 kilo.

5. Fijne outfit

Bovengenoemde must haves zijn allemaal artikelen die je tijdens je workout kunt gebruiken. Maar, een goede, fijne workout begint natuurlijk bij een goede sportoutfit. Het vinden van de juiste sportkleding kan best lastig zijn en iedereen heeft andere voorkeuren. Om je bij je keuze van sportkleding te helpen, schreef ik eerder een review over de natuurlijke sportkleding van Iron Roots en testte ik een sportlegging van Hunkemöller. Daarnaast ben ik fan van Nike en Stronger.

6. Goede schoenen
Het hebben van goede schoenen voor je workout is zó belangrijk!

Als laatst zijn stevige, goede schoenen essentieel om alles uit je thuisworkout te halen. Voor iedere sport heb je geschikte schoenen, maar er zijn ook multifunctionele schoenen. Welke schoen je ook kiest, het is belangrijk om sportschoenen te hebben met een goede demping en die stabiliteit kunnen geven. Zelf raad ik altijd aan om je sportschoenen aan te schaffen aan de hand van een analyse en met goede hulp. Sporten met ‘slechte’ schoenen die niet bij jouw voeten of houding passen, kunnen flinke blessures veroorzaken. Dus dames, tijd om die stappers nóg serieuzer te nemen en je schoenenrek verder uit te breiden.

Zo, wat mijn betreft zijn deze 6 items een must have om te hebben in je thuis gym. Maar zoals ik aan het begin al zei, kom je met een matje, fijne outfit en goede schoenen al heel ver. Bovendien staan er tegenwoordig meer workouts online dan ooit te voren en kun je hele goede, leuke trainingen voltooien met je lichaamsgewicht. Kijk bijvoorbeeld eens bij tussen de workouts die ik samenstelde. Ook kun je vanuit huis heerlijk wandelen, powerwalken, hardlopen of fietsen. Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden!

Wat kun jij niet missen in jouw home gym?

Liefs!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.