Diner,  Lunch,  Voorgerechten

Zomerse courgette salade met gerookte zalm en feta

Veel mensen denken dat je een courgette moet bakken, koken of grillen voor je deze groente eet, maar niks is minder waar. En dat bewijst deze gezonde salade met rauwe courgette, gerookte zalm en feta dubbel en dwars!

Het eten van een rauwe courgette zal voor vrij veel mensen nog onbekend zijn en dat is niet zo gek, want je komt maar zelden maaltijden of recepten met rauwe courgette tegen. Toen ik voor het eerst een plakje rauwe courgette at, wist ik ook niet goed wat ik ervan moest vinden. Nu weet ik dat je de smaak van de courgette nog beter proeft als hij rauw is. Toen ik van mijn schoonzus een zak met grote, zelfgekweekte courgettes kreeg, wist ik direct dat ik er een salade mee ging maken.

Als ik courgette met een dierlijk product moet combineren, is dat zonder twijfel zalm. Zalm en courgette vind ik heerlijk samen! Gelukkig heb ik sinds kort een eigen (levend) kruidentuintje waar dille groeit en gaat dit kruid geweldig samen met zalm. Wat feta, walnoten en een eigen gemaakte dressing maakte de salade een heerlijk fris bijgerecht voor de zomerse dagen en gezellige barbecues.

Wist je overigens dat de courgette familie is van de komkommer en oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt? De Spanjaarden hebben de groente vanuit dit werelddeel mee naar Europa genomen, waarna ze vooral bekend werden in de Italiaanse keuken. Tegenwoordig wordt de groente in bijna alle Europese keukens gebruikt en is hij bij veel mensen favoriet door het lage aantal calorieën en de vele mogelijkheden die de groente biedt.

Nou, weinig of veel calorieën en de Amerikaanse of Italiaanse keuken, in de keuken van mijn huis is de courgette vaak aanwezig. En dit recept? Die is hier een nieuwe favoriet! Gezond, snel en onwijs lekker!

Wat heb je nodig?
 • 2 courgettes
 • 100 gram gerookte zalm
 • 25 gram feta (eventueel meer)
 • Handje walnoten
 • 2 theelepels kappertjes
 • 5 takjes verse dille
 • 1 ½ eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels olijfolie
Wat moet je doen?
 • Schaaf de courgettes over de lengte in plakken met een kaasschaaf. Hak de walnoten fijn.
 • Doe de courgetteslierten en de plakken gerookte zalm in een schaal.
 • Pluk voor de dressing de dille van de takjes en meng deze met het citroensap en de olijfolie.
 • Giet de dressing over de courgetteslierten en meng de salade door elkaar.
 • Verbrokkel de feta over de salade en maak hem af met de gehakte walnoten.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.