Diner

Gezonde sushi met broccolirijst

Wist jij dat er jaarlijks op 18 juni over de hele wereld Sushi Dag wordt gevierd? Nee, ik ook niet! Maar dat betekent niet dat we deze dag zo maar aan ons voorbij moeten laten gaan. Ik weet in ieder geval hoe ik deze ‘feestdag’ dit jaar ga vieren: met gezonde sushi met broccolirijst!

Om deze International Sushi Day nog specialer te maken, zal ik je wat grappige feitjes over sushi vertellen. Wist jij bijvoorbeeld dat sushi letterlijk ‘zure smaak’ betekent? Nu zie ik je moeite doen om de smaak van sushi in je mond omhoog te laten komen en waarschijnlijk denk je: waarom zuur? Als je goed nadenkt, is de rijst die voor sushi wordt gebruikt inderdaad een beetje zuur. De rijst wordt namelijk gekookt in rijstazijn en vaak met wat suiker afgemaakt. Sushi chefs weten precies hoe ze dit moeten aanpakken, tevens als de rest van de stappen, de opleiding tot sushi chef duurt namelijk vijf jaar.

Hier thuis kunnen we ook wel zo’n, verkorte, opleiding gebruiken. Het rollen van sushi blijven we namelijk zo’n gedoe vinden. Het voordeel van deze gezonde sushi met broccolirijst is het feit dat je niet eerst rijst hoeft te koken en deze lang moet laten afkoelen. De broccolirijst kun je namelijk kort roerbakken en je bent klaar om aan de slag te gaan. Naast gezonder, is deze variant dus ook een stukje sneller. Mits het rollen van de sushi goed lukt, natuurlijk 😉 Gelukkig heb je daar ook handige tricks voor. Zo kan een sushimatje eigenlijk niet ontbreken, is er een bepaald aantal centimeter dat je van je norivel leeg moet laten om de sushi zo goed mogelijk te kunnen rollen en is het belangrijk dat de rijst goed plakt.

Denk je trouwens dat het gebruik van broccolirijst voor je sushi niet lekker is, think twice! Doordat je de rijst mengt met rijstazijn en mayonaise, creëer je deze zure smaak die ik aan het begin uitlegde. Uiteindelijk proef je een minimaal verschil en zit het verschil voornamelijk in de manier waarop de maaltijd op je maag valt. Vaak valt sushi met sushirijst namelijk best zwaar, maar de broccolirijst houdt het wat lichter. Daarbij is deze variant frisser en ideaal voor de zomer.

Deze sushi is niet alleen lekker, maar ook gezonder en sneller!

Mocht jij deze Sushi Dag de keuken in duiken voor een heerlijke schaal sushi, weet dan dat je de sushi met van alles kunt vullen. Zelf vind ik vegetarische sushi met groenten of sushi met vis het lekkerst, maar je zou ook voor kip of vlees kunnen kiezen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de broccolirijst te vervangen voor bloemkoolrijst. Iedereen viert een feestdag op zijn/haar eigen manier, toch?

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 400 gram broccolirijst
 • 5 norivellen
 • 3 surimi sticks
 • 2 plakken gerookte zalm
 • 1/3 komkommer
 • 1 hand peen julienne
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 3 eetlepels mayonaise (light)
 • 3 eetlepels sojasaus
Wat moet je doen?
 • Snijd de surimi sticks in de lente doormidden en snijd de komkommer in dunne reepjes.
 • Verwarm een klein beetje olie in een pan en wok de broccolirijst voor 2 minuten.
 • Haal de broccolirijst van het vuur, druk het vocht eruit met een theedoek en meng de broccolirijst met de rijstazijn en mayonaise.
 • Leg een norivel met de ruwe kant naar boven op een sushimatje. Verdeel 1/5 van de broccolirijst over het norivel. Laat hierbij 5 centimeter aan de bovenkant vrij.
 • Leg een plak gerookte zalm in de breedte over de rijst. Leg de komkommer en peen julienne in een strook over de gerookte zalm.
 • Rol de sushirol strak op met het sushimatje en maak de rol dicht met wat water. Snijd de sushirol in 5-6 stukken.
 • Herhaal voor de overige norivellen.
 • Serveer je gezonde sushi met sojasaus en eventueel wasabipasta.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.