Ontbijt

Havermoutontbijt met bessencompote

Voor iedereen die me al een tijdje volgt en al genoeg heeft van de foto’s van mijn havermoutonbijtjes: sorry, maar het is echt té lekker! Een paar jaar geleden wilde ik niks van havermout hebben, inmiddels kan ik het niet uit mijn ontbijtlade wegdenken. En ook jullie zijn vaak benieuwd naar de manier waarop ik mijn oats bereid. Dus deel ik vandaag het recept voor dit havermoutontbijt met een lekkere bessencompote.

Havermout aftoppen met iets warms is eigenlijk nieuw voor mij. Normaal top ik het namelijk af met bevroren diepvriesbessen. Je kunt het gek vinden, maar ik vind het heerlijk dat die bessen dan wegsmelten op je warme havermoutpap. Even door de pindakaas en je kunt volledig genieten. Toch kreeg ik door het kouder worden van de dagen steeds meer zin in een frisse, maar toch warme topping. Ik besloot de bessen in een pannetje te doen en in slechts een paar minuten te laten koken tot een lekkere, gezonde compote. Dat had ik eerder moeten bedenken!

Naast het feit dat ik havermout erg lekker vind, is het ook heel gezond en voedzaam. Haver bevat namelijk veel gezonde koolhydraten, is rijk aan vezels en eiwitten en laag in vet. De koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam met energie is voorzien. De vezels en eiwitten zorgen voor een langer verzadigend gevoel. Ik zorg altijd dat ik met havermout ontbijt als ik in de ochtend ergens heen moet, omdat ik weet dat ik dan het langst vol zit. En als ik in de ochtend geen tijd heb, kies ik voor overnight oats. Ook erg lekker en met dezelfde voordelen!

Maar als ik moet kiezen tussen warme of overnight oats, gaat mijn voorkeur toch uit naar dit heerlijke warme havermoutontbijt met bessencompote. En bij jou?

Wat heb je nodig voor 1 persoon:
 • 40 gram havermout
 • 250 milliliter (plantaardige) melk
 • 125 gram (diepvries) bessen
 • 1 theelepel honing
 • 1 eetlepel water
 • Snuf kaneel
 • Optionele toppings: pompoenpitten, chiazaad, kokos
Wat moet je doen?
 • Doe de havermout met de melk en een snuf kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager zodra de havermout kookt en laat de pap indikken tot het voor jou de juiste structuur heeft. Blijf ondertussen roeren.
 • Verwarm in een ander pannetje de bessen, honing en water. Laat op middelhoog vuur pruttelen tot een compote. Dit duurt zo’n 5-8 minuten.
 • Giet de havermoutpap in een kom en verdeel hier de warme bessencompote overheen.
 • Maak het havermoutontbijt af met je favoriete toppings zoals pompoenpitten, chiazaad en kokosflakes.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.