Overig

Een week zonder vlees en zuivel in Spanje

Afgelopen week was het weer zo ver: de jaarlijkse Week Zonder Vlees! Net zoals voorgaande jaren, ging ik ook dit jaar de uitdaging aan. En hoewel die uitdaging normaal niet zo groot is (omdat ik voornamelijk vegetarisch eet), bracht deze editie wel wat meer met zich mee. Om de vijfde editie van De Week Zonder Vlees te vieren, werd er iets aan toegevoegd: alle deelnemers werden uitgedaagd om ook zuivel te laten staan. Dat, en het feit dat ik momenteel in Spanje woon, maakte deze week wat lastiger. Of niet? Het antwoord lees je in deze blog over het eten van een week zonder vlees en zuivel in Spanje.

Wat is de Week Zonder Vlees (& zuivel)?

Laat ik bij het begin beginnen, want misschien ben je nog niet bekend met de Nationale Week Zonder Vlees (& Zuivel). De Week Zonder Vlees is in 2018 opgericht door Isabel Boerdam, eigenaresse van De Hippe Vegetariër. Het eten van vlees brengt een grote uitstoot van CO² en hoge waterafdruk met zich mee. Zuivel is minstens zo belastend voor het klimaat. Daarom vinden ze bij de stichting dat het eten van vlees en zuivel niet meer van deze tijd is. Met de Week Zonder Vlees en Zuivel worden Nederlanders opgeroepen om deze week vlees en zuivel te laten staan. Het doel hiervan is het promoten van een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees en zuivel worden afgewisseld door vegetarische en plantaardige opties. De impact die je hiermee maakt, is waarschijnlijk groter dan je denkt. Wanneer je namelijk één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 150 liter water, 21,1 kg CO2eq (uitstoot), 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Dat zijn getallen waar we blij van worden, niet?

Eet ik nu vlees en zuivel?

Ik word in ieder geval wel blij van dat soort getallen en de impact die vlees op de aarde heeft, is één van de redenen dat ik thuis voor zo’n 80% vegetarisch eet. De enige uitzonderingen die ik maak, zijn zo nu en dan voor kip en vis. Dit komt door de gezondheidsvoordelen van deze producten en het feit dat ik beide erg lekker vind. En hoewel ik altijd overal plantaardige melk voor gebruik, nuttig ik nog wel redelijk veel zuivel. Ik ben bijvoorbeeld een liefhebber van kwark, kaas en mijn dagelijkse bakje yoghurt. Deze balans tussen vega/plantaardig eten en het eten van vlees en zuivel, vind ik prima. Mijn eetstoornis verleden maakt dat ik liever geen labels plak aan mijn eetpatroon, zodat ik mezelf niet al te veel beperkingen op kan leggen.

Mijn verwachtingen

Goed, nu ik in Spanje zit en met andere mensen samenwoon dan in Nederland, moet ik mezelf hier en daar flexibeler opstellen als het gaat om het eten van vlees en zuivel. Mijn verwachtingen voor het verloop van deze Week Zonder Vlees & Zuivel waren dan ook niet heel hoog. In het hotel eet ik voor, na of tijdens mijn diensten namelijk wat de pot schaft en het zal je vast niet verbazen dat dat vaak met vlees en zuivel bereid is. Tegelijkertijd zag ik ook kansen. Spanje heeft in de afgelopen twee jaar namelijk enorme stappen gezet als het gaat om het aanbod van vega(n) opties. Supermarkten hebben hun assortiment aanzienlijk uitgebreid en zelfs in lokale restaurantjes of koffiezaakjes kun je plantaardige melk krijgen. Bovendien koos ik vorig jaar tijdens de Week Zonder Vlees ervoor om volledig vegan te eten. Dit lukte goed en dus zou deze editie ook goed kunnen uitpakken.

Hoe ging de Week Zonder Vlees (& zuivel)?
Tegenwoordig kun je in Spanje veel makkelijker plantaardige melk in je koffie krijgen.

Redelijk optimistisch begon ik maandag 7 maart aan de editie van dit jaar, maar diezelfde dag werd ik alleen maar pessimistischer. Voor ik het wist bestelde ik als lunch een sandwich met zalm en roomkaas (omdat er toevallig bij dat koffietentje geen optie was zonder vlees én zuivel) en in de avond at ik met mijn huisgenoot wraps met kip. In de avond liepen we naar de Lidl en besloot ik wat producten mee te nemen die het mezelf thuis makkelijker zouden gaan maken. Dit werkte goed en de rest van de week verliep het laten staan van vlees en zuivel dan ook stukken beter. Vooral op het gebied van vlees, want op werk eindigde ik hoe dan ook altijd met een maaltijd die iets van zuivel bevatte. Thuis kookte ik alle maaltijden wel vegetarisch en zuivelvrij.

Op woensdag maakte ik een bewuste keuze om wel vlees te eten. Samen met mijn huisgenoot ging ik namelijk naar een restaurant die ik vanaf mijn eerste dag hier al wilde proberen. Na even twijfelen besloot ik dat ik tijdens dit bezoek beter iets kon kiezen waar ik écht zin in had, dan me te houden aan een challenge. Een aantal jaren geleden had ik dit niet kunnen doen en was ik gefixeerd geweest op zo’n uitdaging als de Week Zonder Vlees. Dit liet mij inzien hoe belangrijk het is dat je luistert naar je gevoel en behoeften, maar tegelijkertijd bewust bent van de impact dat hetgeen dat je eet heeft op de aarde. Omdat ik verder voornamelijk vegetarisch eet, is het helemaal oké om af en toe een andere keuze te maken. Genieten van voeding staat namelijk voorop. 

Conclusie

Tijd voor de conclusie! Allereerst: het is mogelijk om een week zonder vlees en zuivel te eten in Spanje. Dit komt door het vergrote aanbod in supermarkten en restaurants als het gaat om vega(n) opties. Maar, als je eten voor je bereid wordt, zoals een maaltijd op werk, is het lastiger. In Spanje is het ook nog een stukje ongebruikelijker om vegetarisch te eten. Ondanks deze week op en af ging op het gebied van de challenge, ben ik wel heel blij dat ik het geprobeerd heb. Bovendien heb ik een mooi inzicht gekregen als het gaat om het maken van voedingskeuzes en het genieten van de keuzes die je maakt. En daarmee vind ik eigenlijk dat deze Week Zonder Vlees & Zuivel in Spanje is geslaagd!

Heb jij ook meegedaan met de editie van dit jaar? Ik ben heel benieuwd hoe het bij jou is gegaan! Mocht je de smaak te pakken hebben en vaker vegetarisch willen eten, kijk dan eens naar deze 10 vegetarische of 10 plantaardige gerechten. Laten we samen een grotere impact maken!

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.