Overig,  Sport

Waarom ik van Fitbit naar Garmin ging

De afgelopen twee weken was het wikken en wegen: wissel ik mijn Fitbit Charge 4 in voor een Charge 4 die wél fijn is of stap ik over op een geheel ander merk? Aan de titel kun je al aflezen dat mijn keuze voor Garmin is gegaan en in deze blog leg ik je graag uit waarom ik deze keuze heb gemaakt.

Mijn allereerste activitytracker

Na jarenlang gesport te hebben, vond ik het in 2018 tijd worden om ook eens een activitytracker aan te schaffen. Ik was zelf ook wel benieuwd geworden naar alle informatie die die apparaatjes je kunnen geven, het zag er immers zo interessant uit bij alle #fitgirls. Een Apple Watch was me echt te duur, de andere modellen en merken vond ik niet mooi of hadden allemaal snufjes waarvan ik wist dat ik ze niet ging gebruiken. Hetgeen wat ik graag wilde weten over mijn activiteiten en het budget dat ik in mijn hoofd had, kwamen al snel uit bij de Fitbit. De Fitbit Charge 3 sloot het best bij mijn wensen aan en werd mijn allereerste smartwatch.

Heel tevreden
Ik was dol op Fitbit

Mijn Fitbit Charge 3 was een groot succes en ik heb geen moment spijt van de keuze gehad. Fitbit is makkelijk en fijn in gebruik, toont je de belangrijkste informatie op een simpele manier en geeft je de mogelijkheid om veel verschillende sporten te tracken. Het formaat van de Charge serie is ideaal en omdat deze versie niet van een ingebouwde GPS is voorzien, ging de batterij met gemak een week mee.

Nu met GPS!

Omdat ik het na al het hardlopen en de paar fietsrondjes van vorig jaar toch wel jammer vond dat de Charge 3 niet van een GPS was voorzien, sprong ik een gat in de lucht toen ik hoorde dat de Charge 4 dit wel zou hebben. Ik twijfelde geen seconde en pre-orderde hem in april dit jaar direct. Helaas was hij niet wat ik ervan verwacht had. De GPS deed het, maar vaak kon dat wel vijf minuten duren, moest ik hem van te voren eerst een paar keer opnieuw opstarten of viel de GPS gedurende mijn fietsrit geheel weg. Dan kon ik uiteindelijk alsnog beter via mijn telefoon tracken… Ook zaten de banden van mijn Fitbit niet goed vast en was ik hem al twee keer verloren. Hoewel ik denk dat dit vooral te maken heeft met het feit dat ik één van de eerste apparaten uit de Charge 4 serie had, baalde ik flink.

Terug naar de winkel

In het begin vond ik deze puntjes niet zo erg, maar ik begon me te ergeren aan het feit dat iedereen nergens last van had en ik maar liep te klungelen. Dus ging ik zo’n twee weken geleden terug naar de Mediamarkt en hier kreeg ik te horen dat ik het aankoopbedrag terug kon krijgen of ik kon een nieuwe Fitbit Charge 4 ontvangen (goede service overigens!). Veel mensen waren waarschijnlijk gewoon voor simpel gegaan en hadden de nieuwe Fitbit genomen, maar ik twijfelde. Ik twijfelde of ik nog wel zo blij was met Fitbit…

Keuzes, keuzes, keuzes

Thuis besloot ik eens goed in de smartwatches op internet te duiken. Het werd of Fitbit of Garmin of toch de Apple Watch. De Apple Watch viel vrij snel af, omdat ik die volledige connectie tussen het horloge en mijn telefoon niet prettig vind. Ging ik dan voor de vertrouwde Fitbit of ging ik voor de net wat uitgebreidere Garmin met een geheel ander design. Ik vroeg wat mensen om mij heen, woog verschillende varianten van de merken tegen elkaar af en had besloten: het werd de Fitbit.

Toch iets anders

Ja, je las het goed: ik zou mijn ‘kapotte’ Fitbit inruilen voor een nieuwe Charge 4. Totdat ik uiteindelijk in de Mediamarkt stond en nog eens goed naar de smartwatches daar keek. Zelfs de medewerker herkende me nog van de vorige keer en de 45 minuten horloges passen en piekeren in de winkel (sorry not sorry). Stiekem wist ik dat ik meer interesse had in de Garmin, ik had mezelf een beetje mee laten slepen door de massa en alle sport influencers. Ik paste nog één keer de Vivoactive 4s en toen maakte mijn moeder en ik een deal. Mijn moeder en ik zouden het bedrag dat ik nog bij moest leggen delen, zodat ik weer happy kon sporten en mijn moeder, tja… gewoon lekker de moeder uit kon hangen.

Waarom Garmin?
Ik ben helemaal blij met mijn Garmin Vivoactive en het mooie formaat van deze kleinere uitvoering.

Waarom ik uiteindelijk voor Garmin ben gegaan komt door het feit dat deze net wat meer en overzichtelijkere inzichten in je workouts en dagelijkse activiteit geeft dan Fitbit. Zo geeft de Garmin mij beter inzicht in ronde tijden gedurende mijn fietsritten. Wat ik zelf ook leuk vind om te zien, is je body battery en je stressniveau. Hiernaast kun je in de Garmin Connect app workouts plannen en kun je gedurende het tracken van een activiteit gebruik maken van timers en alarmen. Dit vind ik ideale functies, omdat ik sinds kort zelf Bootcamp lessen geef. Met de Garmin heb ik alles binnen handbereik en hoef ik tijdens het geven van de training niet mijn telefoon te gebruiken om de tijd bij te houden. Bovendien synchroniseert mijn Garmin direct met apps als Strava en Runkeeper, iets wat mijn Fitbit niet deed.

Een andere belangrijke factor voor mijn keuze was het design. Hoewel ik het formaat van mijn Fitbit erg fijn vond, droeg hij niet altijd prettig door het stugge bandje. Mijn Garmin Vivoactive 4s heeft een flexibele band die zorgt voor een betere fitting rondom mijn dunne polsen. Ook vind ik de Charge serie van Fitbit er vrij ‘goedkoop’ en minder mooi uitzien. Hoewel je er best een aardig bedrag voor neerlegt, lijkt het alsof je een plastic stappenteller van de Kruidvat om hebt (hier is overigens niks mis mee, puur mijn eigen mening).

Kortom

Hoewel ik iedereen Fitbit zou aanraden, vooral als eerste smartwatch, ben ik dus uiteindelijk voor de Garmin Vivoactive 4s gegaan. Dit komt voornamelijk omdat ik meer met het horloge wilde doen dan de Fitbit mij kon bieden. De Vivoactive 4s biedt net wat meer inzichten en functies, heeft naar mijn mening een mooier design die fijner draagt en werkt gemakkelijker samen met andere apps. Dit sporthorloge geeft me kleinere upgrade waar ik na 2,5 jaar naar opzoek was.

Zoals je wellicht kunt begrijpen heb ik mijn Garmin nog te kort om er al een review over te geven. Maar wees niet getreurd, die review kun je binnenkort wel verwachten! Voor nu ga ik eerst genieten van mijn nieuwe gadget en al zijn functies ontdekken, want pfoe, dat zijn er veel!

Gebruik jij ook een sporthorloge? Laat het hieronder weten en deel je ervaringen met mij!

Liefs

9 reacties

  • Sabine

    Beste Nannique,

    Wat een leuke blog heb je. Zo spontaan en zo verhelderend.

    Ik ben al een tijdje op zoek naar een smartwatch om meer inzicht te krijgen in mijn prestaties. Mijn voorkeur gaat uit naar een Garmin. Ik ben echter geen topsporter, maar wil wel meer gaan bewegen. Ik wandel regelmatig en ben nu de sportscholen weer open zijn ook begonnen met krachttraining. Ik hoop dat dit een levensstijl wordt. Ook hoop ik dat een smartwatch mij gaat ondersteunen bij mijn doelen om gezonder te gaan leven en meer te gaan bewegen.

    Ik las dat je je aardig had geprofileerd in de smartwatches (van Garmin?), dus ik hoop dat je mij verder op weg kunt helpen. Wat ik belangrijk vind aan een smartwatch is dat er GPS is, mogelijkheid tot opnemen als ik word gebeld zou fijn zijn, maar niet noodzakelijk. Verder wil ik natuurlijk inzicht hebben in mijn (fitness)activiteiten, verbrande calorieën etc.

    Alvast bedankt voor je reactie.

    • Nannique Spiek

      Goedemorgen Sabine,
      Wat leuk en goed dat je meer wil gaan bewegen, heerlijk is dat! Ik begrijp heel goed dat het lastig is om een keuze van smartwatch te maken, er zijn er namelijk zo veel. Als ik je wensen echter zo hoor, weet ik zeker dat je de Garmin Vivoactive 4 (s) fijn gaat vinden. Ik durf echter niet met zekerheid te zeggen of je je telefoon ook kunt opnemen via de watch, maar meldingen kun je in ieder geval ontvangen. Wat ik heel fijn vind aan dit sporthorloge, zijn de makkelijke knoppen aan de zijkant en het formaat. Deze watch is wat kleiner, waardoor hij mooi op de pols ligt en niet mannelijk oogt.

      Mocht je verdere vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen. Ik help je graag bij je zoektocht!

      Fijne dag vandaag,
      liefs Nannique

  • Rianne Nijboer

    Hoi,

    Ik ben op dit moment ook zoekende. Heb ook een charge3 gehad, maar ging binnen een jaar stuk. Kreeg grijze strepen in het beeldscherm, een veelvoorkomend probleem. Nu twijfel ik tussen de versa4 of Garmin.
    Hij bevalt jou nog steeds goed?

    Rianne

    • Nannique Spiek

      Hi Rianne,
      Wat leuk dat je deze blog las om je keuze te maken. En wat vervelend om te horen dat je Fitbit kapot ging… Ik ben heel erg tevreden met mijn Garmin! Hij heeft heel veel functies die je geheel naar eigen persoonlijkheid kunt gebruiken. Wel maken die vele functies hem wat lastiger in gebruik dan een Fitbit. Mocht je specifieke vragen hebben, aarzel niet om een berichtje te sturen! Ik help je graag 🙂

      Succes met je keuze!

      Nannique

  • Daisy

    Ik hoop dat jij er net zoveel plezier van gaat hebben als dat ik heb met de mijne! Heb hem nu een jaar en als ik hem niet om heb ben ik niet compleet! Veel plezier met het ontdekken van je garmin!

    • Nannique Spiek

      Hi Daisy, bedankt voor je reactie en natuurlijk al je hulp bij het maken van mijn keuze! Ik ben tot nu toe echt tevreden over de Garmin en kan niet wachten om er alles uit te gaan halen wat erin zit 🙂 Fijne dag vandaag!

  • Isabella

    Super leuk om te lezen!
    Ik ben begonnen met de kleinste en minst kunnende Fitbit aan aantal jaar geleden, toen heel even een Polar gehad (deze vond ik eigenlijk heel lelijk en kon niet zoveel maar super handig voor Les Mills lessen) Maar uiteindelijk toch weer terug gegaan naar de Fitbit en heb nu de Versa (al twee jaar)
    Nog steeds heel blij mee en wat ik ook heel leuk vindt is dat je vrienden met andere Fitbitters kan worden!
    Fijne zondag!
    Liefs Isabella

    • Nannique Spiek

      Wat een leuk dat je reageert Isabella! En ik begrijp heel goed dat je zo tevreden bent met Fitbit! Ook inderdaad leuk dat je vrienden kan worden met andere mensen en vervolgens challenges enzo kunt doen!

      Lekker van je Fitbit genieten 🙂 Fijne zondag, liefs

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.