Overig

Mijn 6 favoriete theesmaken

Thee, het is na water de meest gedronken drank ter wereld. Per dag wordt er in Nederland zo’n 3,5 miljoen liter thee gedronken. Dat klinkt wellicht als heel veel (is het ook eigenlijk wel), maar het is nog niks vergeleken bij de 165 miljoen koppen thee die dagelijks in Engeland worden geconsumeerd. Uit een poll in mijn stories op Instagram blijkt dat jullie ook graag een kopje thee drinken. Maar, als iedereen dit drankje zo graag drinkt, waarom inspireren we elkaar dan niet op dit gebied? Mij leek het in ieder geval leuk om dit te doen en dus vertel ik je in deze blog mijn 6 favoriete theesmaken. Daarnaast vind je onderaan de blog een leuke tip.

Dat thee uit China komt hoef ik je vast niet meer te vertellen. Zo’n 5000 jaar geleden werd hier het drankje al gedronken en nog steeds is China de grootste theeproducent van de wereld. Hoewel we in Nederland onze (losse) thee in kokend water laten trekken en hem dan zonder enige gedachten achterover gieten, is dat in China en andere Aziatische landen anders. In Azië zijn er veel landen die van hun theemoment een heuse theeceremonie maken. Vooral in Japan zijn deze theeceremonies erg populair. Het lijkt mij zo leuk om ooit zo’n theeceremonie mee te mogen maken en om hun gedachtegangen daar achter te leren.

Waar veel mensen ook vaak niet bij stilstaan is het feit dat thee een stuk duurzamer is dan koffie. Zo is er voor het produceren van een paar liter koffie maar liefst 1.120 liter water nodig, terwijl thee slechts 120 liter water nodig heeft voor eenzelfde hoeveelheid. Ik wil je natuurlijk niet meegeven om al je koppen koffie te vervangen voor thee, want geloof me, ik zou zelf ook mijn koffiemomentjes niet willen missen. Maar het is altijd goed om te weten en wellicht mee te nemen in je drankkeuze. Heb je écht dat derde kopje koffie nodig of vind je thee net zo lekker?

Ik vind thee in ieder geval net zo lekker als koffie en kan moeilijk beslissen wat mijn voorkeur heeft. Zelf heb ik momenten van de dag waarop ik wel zin heb ik een kopje koffie en daaromheen drink ik eigenlijk standaard thee. Ik kom dan ook makkelijk aan 1 liter thee per dag. Dat maakt het voor mij extra belangrijk om lekkere theesmaken in huis te hebben. Het liefst maak ik gebruik van losse thee, want dat is toch echt wel lekkerder. Ik wordt dan ook dolgelukkig als ik in restaurants zie dat er losse thee wordt geserveerd. Toch maak ik er thuis minder snel gebruik van en hebben we vrijwel altijd theezakjes. En daar heb ik zeker een aantal favorieten in. Ik zette mijn 6 favoriete theesmaken voor jullie op een rijtje, dit zijn ze:

1. Munt

Mijn lievelingsthee is zonder twijfel muntthee! Het liefst natuurlijk een verse muntthee met een klein beetje honing. Hier kan ik zo van genieten. Thuis heb ik echter niet vaak verse muntthee, omdat ik merk dat ik dit niet lang kan bewaren. Een goede vervanger vind ik dan de muntthee van Pickwick. Dit is tevens ook de enige muntthee uit een zakje die ik lekker vind, de andere merken kunnen hier wat mijn betreft niet aan tippen.

2. Delicious treats variatiebox

Een andere grote favoriet, vooral in de winter, is de Delicious Treats variatiebox van Pickwick. Deze box heeft maar liefst vier verschillende smaken thee: apple pie, hazelnut cacao, spiced biscuit en caramelised pear. Deze box staat in het lijstje omdat ik simpelweg niet kan kiezen welke van de vier ik het lekkerst vind. Ze hebben alle vier zo’n eigen smaak en passen zo goed bij het seizoen.

3. Caramel vanilla

Nu we toch bij de zwarte, wintertheetjes zijn, kan de Caramel vanilla ook zeker niet ontbreken. Deze thee ontdekte ik eigenlijk ‘per ongeluk’ omdat mijn moeder de verkeerde had gepakt. Ik was nog nooit zo blij met zo’n foutje, want deze thee is zo lekker! De thee heeft in mijn beleving zelfs de structuur van smeltende karamel op je tong en is zacht van smaak. Het kleine, lichte vleugje van rooibos maakt de thee helemaal af.

4. Perzik en mango

De laatste zwarte thee uit mijn rijtje met favorieten is de Peach Mango van Lipton. Deze thee drink ik graag in het voorjaar of in de zomer, door de fruitige tint. Mango thee vind ik sowieso heel lekker, maar de combinatie met perzik zorgt voor een zacht zoete smaak. Hoewel ik van te voren dacht dat de thee té zoet zou zijn, is dat dus helemaal niet het geval.

5. Green tea lemon

Deze thee zie ik tegenwoordig bij steeds meer mensen voorbij komen en dat begrijp ik volledig. Ondanks ik vroeger helemaal niet weg was van groene thee, was ik direct verkocht toen ik de Green tea lemon voor het eerst nam. De thee heeft een vleugje citroen en is daardoor heel fris. Ik vind hem ideaal voor in de zomer!

6. Groene thee mango & kokos

Mijn lijstje favorieten sluit af met een andere groene thee. Ook deze thee bevat mango, maar heeft daarnaast nog een ander, interessant ingrediënt: kokos! Toen ik voor het eerst zag dat er een kokos thee was, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Hij verbaasde me dan ook volledig, want dit is echt verrassend lekker! De kokos proef je eigenlijk niet echt, maar die ruik je wel wanneer je het zakje opent en als je een slok van je thee wil nemen. Op deze manier krijg je bij deze groente thee met mango en kokos toch een heel zomers gevoel.

Zoals je ziet liggen mijn favorieten theesmaken dicht bij elkaar. Ik ben voornamelijk dol op zwarte thee en seizoensmaken. Ook vind ik theeën met fruit lekker, zolang het maar geen roodfruit is of zuur wordt.

Leuke tip
Wie wil jij verrassen met een kopje thee en zo’n leuke kaart van Fotofabriek?

Als laatst wil ik je nog een tip meegeven. We zitten namelijk nog steeds in een gekke tijd en het ziet er niet naar uit dat we snel coronavrij zullen zijn. Daarom is het extra leuk en belangrijk om mensen te verrassen met iets kleins om ze een hart onder de riem te steken. Bij Fotofabriek kun je een kaart ontwerpen met een theezakje. Toen ik deze kaarten zag op de site van Fotofabriek werd ik direct enthousiast. Op deze manier kun je een vriend/vriendin of familielid een momentje geven om te ontspannen en een lieve boodschap meegeven. Ken jij ook een theeliefhebber die wel zo’n rustmomentje en pep-talk kan gebruiken?

Uiteraard is het ook belangrijk om zelf regelmatig rust te nemen. Daarom is de opdracht van vandaag in de self-care kalender ook, passend bij deze blog, om een momentje van rust te pakken met een kop thee (of koffie). Van welke thee ga jij genieten tijdens dit rustmomentje?

Liefs!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.