Mind,  Overig

5 tips om je eetpatroon wat makkelijker los te laten

Je kent het vast wel: je gaat een weekendje weg, op kamp of gewoon een gezellig dagje weg. Op deze dagen moet je vaak je normale eetpatroon loslaten, omdat je in restaurantjes zult lunchen en dineren en tussendoor een koffie (met gebak?) zult nemen. Heel gezellig, maar voor sommige mensen kunnen dit soort momenten moeite met zich meebrengen. Dit is ook bij mij het geval. Gelukkig wordt dit steeds minder en kan ik er steeds beter mee omgaan, maar ik snap dat het erg moeilijk kan zijn om de gedachten rondom dit onderwerp in je hoofd om te zetten. Want, je had ook gewoon zelf kunnen koken toch? Of je had gisteravond toch een rondje moeten  gaan lopen… en bovendien moet je de komende dagen wat meer letten op wat je eet, misschien zelfs minder. Nee, nee, nee!! Het is mogelijk om deze gedachten te voorkomen of om te draaien. Dit is moeilijk en heeft tijd nodig, maar in deze blog deel ik 5 tips die mij veel helpen om te genieten van het moment en zelfs (bijna) zonder schuldgevoel thuis te komen, want dat is wat telt!

Zet uit je hoofd dat je aankomt
Op vakantie een ijsje nemen? Geen probleem! Geniet 🙂

Dit is heel belangrijk om te doen. Snap dat je na één, twee of drie dagen zonder je vaste eetpatroon niet aankomt. Je komt pas aan als je voor een langere periode een grotere calorie-inname hebt. Denk dan niet aan een week of twee weken. Nee, denk dan aan een maand. Bovendien moet je maar liefst 7000 calorieën boven je normale inname binnenkrijgen, wil je 1 kilo aankomen! Dat betekent dat je tussendoortjes zo’n 1000 calorieën moeten bevatten en je grote maaltijden rond de 2000. Geloof me, dit is erg moeilijk!

Neem zelf dingen mee

Zelf eten meenemen is een goede oplossing voor de situaties waarop je je vaste eetpatroon los moet laten. Helaas is het niet mogelijk om voor een aantal dagen te meal preppen als je geen koelkast, vriezer of keuken hebt. Wat je wel kunt doen, is zelf fruit meenemen of mueslirepen kopen/bakken om mee te nemen. Dit kun je makkelijk in een doos doen. Verder zou je zelf een zak bolletjes mee kunnen nemen. Je hoeft dan alleen nog beleg te kopen. Zo houdt je toch een beetje je eigen structuur en voel je je misschien beter.

Eet waar je je goed bij voelt

Dit is heel belangrijk. Ga geen dingen eten waar je zelf niet achter staat. Wil jij geen McDonalds of heb je geen zin in pizza? Zeg dat dan eerlijk. Leg uit waarom je je hier niet goed bij voelt, er zullen vast meer mensen in de groep zijn die ook liever een fatsoenlijke maaltijd eten of naar een restaurant willen zoeken die ook andere gerechten biedt. Verder moet je in het restaurant vooral kiezen waar je zin in hebt. Wanneer je zin hebt in een hamburger, maar toch voor de salade gaat omdat deze ‘gezond’ is, zul je zien dat je minder van het eten geniet. Terwijl genieten van het eten juist een goed teken is om de bevestiging te geven dat het niet erg is om wat anders te eten dan je normaal doet.

Zorg voor afleiding

Eten en sociale contacten gaan goed samen, sterker nog: ze zijn bijna voor elkaar gemaakt. Zorg er dan ook voor dat je het gezellig hebt tijdens het eten. Dit zorgt voor afleiding en voorkomt dat je je schuldig gaat voelen of spijt krijgt dat je in een restaurant zit terwijl je ook zelf had kunnen koken of met gewichtjes had kunnen smijten in de sportschool. Probeer het gesprek op gang te houden en door te vragen als je merkt dat het gesprek wat minder wordt. Bovendien is praten naast een afleiding ook hartstikke gezellig 😉

Eet kleinere porties
In sommige restaurants kun je zelfs kleinere porties kiezen. Net zoals deze kleinere pizza.

Wil je graag meedoen met proeverijen, spelletjes of een geheel menu, netzoals de rest? Eet dan een hoeveelheid die goed voelt. Tuurlijk is het zonde als er iets blijft staan, maar jouw gevoel is ook belangrijk. Je kunt natuurlijk ook het voor- en nagerecht met iemand delen. Zo is het misschien makkelijker om het hoofdgerecht te kiezen waar je oprecht zin in hebt. En als je met wat mannen bent, hoef je je zeker geen zorgen te maken dat het deel wat jij niet opkrijgt niet opkomt 😉 Meedoen met je vrienden blijft leuk en het maakt dan niks uit dat je iets minder neemt. Als je in het geheel maar genoeg binnenkrijgt.

Wil je meer tips of heb je vragen over bepaalde dingen? Stuur gerust een berichtje! Ik help je graag 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.