Mind,  Overig

Waarom schrijven meer is dan alleen een hobby

In deze blog wordt het eens tijd om wat meer te vertellen over een van mijn grootste hobby’s. En nee, dan heb ik het niet over sporten of koken, maar schrijven! De afgelopen jaren is schrijven steeds belangrijker in mijn leven geworden en in deze blog vertel ik je hoe ik hier ooit mee begonnen ben, wat het mij brengt en waarom jij ook eens vaker een pen en papier zou moeten pakken.

De échte reden waarom ik met schrijven begon

Naast het feit dat ik altijd uitkeek (en dat nog steeds doe) naar het schrijven van verslagen, heb ik door andere redenen ontdekt dat schrijven niet alleen leuk maar ook heel fijn kan zijn. De reden waarom ik ooit ben begonnen met schrijven is eigenlijk best persoonlijk. Ik zat een tijdje niet lekker in mijn vel en er gingen veel dingen door mijn hoofd. Ik wilde de gedachten kwijt, maar zat niet perse op een reactie te verwachten. Dus besloot ik alles op te schrijven in een heel normaal, leeg notitieblok. Soms waren dit hele verhalen over de dag en soms waren het maar vijf zinnen. Maar al snel merkte het dat het me veel rust gaf om mijn dag op deze manier af te sluiten, zodat ik alles van wat er die dag gebeurt was op een rijtje kreeg voor ik ging slapen. Dit resulteerde al snel in betere nachtrusten en dus een betere stemming op de volgende dag. Toen ik weer helemaal mezelf was, verdween het notitieblok eigenlijk ergens in de kast, maar zodra ik een wat mindere dag had, pakte ik hem er weer bij.

Schrijven is soms net als op een uitkijkpunt staan: een afstandje nemen van wat er om je heen gebeurt en daar eens goed naar kijken.

Sindsdien zie ik schrijven als bellen: je gedachten en gevoelens kunnen uiten door alles van je af te kunnen gooien. Het enige verschil is dat je met bellen een antwoord terug krijgt. Met schrijven beantwoord je al je vragen en gedachten eigenlijk zelf en heb je niemand anders nodig om te reageren op je gedachten. Door alles voor jezelf op een rijtje te zetten, maak je je hoofd rustiger en creëer je de mogelijkheid om alles te kunnen relativeren. Je zult zien dat het heerlijk is om alles wat door je hoofd spookt een plekje te kunnen geven door het simpelweg op papier te zetten. Wanneer je het daarna doorleest, merk je dat je er al op een hele andere manier naar kijkt.

Tegenwoordig is schrijven plezier

Tegenwoordig is schrijven niet meer zo zeer een hulpmiddel voor mijn gevoelens, maar doe ik het echt voor het plezier. Recepten uitwerken en daar een stukje tekst bij verzinnen is één van mijn favoriete bezigheden en dan heb ik het nog niet over de andere blogs die ik schrijf. Ondertussen heb ik al een hele eigen schrijfstijl ontwikkeld en weet ik steeds meer over welke onderwerpen ik het liefst schrijf en hoe lang deze teksten moeten zijn. Al moet ik eerlijk zijn dat ik soms best bang ben om mijn blogs online te zetten. ‘Zullen ze dit onderwerp wel leuk vinden?’ ‘Wat als mensen er anders over denken?’ Zo heb ik al heel wat blogs begonnen of volledig geschreven, maar vervolgens gewoon verwijderd. Achteraf zo zonde, want juist door deze teksten kun je jezelf tonen. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? En waar wil ik jullie mee inspireren?

Een uiting van creativiteit

Misschien lijkt het via Instagram alsof schrijven gewoon leuk bij zo’n account komt kijken, maar voor mij heeft het wel degelijk nog een andere betekenis. Schrijven geeft me niet alleen rust in mijn hoofd als ik mij even wat minder voel of is een manier om mijzelf te zijn, voor mij is het ook een uiting van creativiteit. Waar de ander goed is in zingen, dansen of tekenen, knutsel ik graag met woorden. Ik zie schrijven als een vorm van kunst. De kunst om woorden te vinden en hiermee een gevoel over te kunnen brengen. Ieder woord heeft een betekenis en het is aan jou om de juiste samenstelling van woorden te vinden die een geheel verhaal kunnen vertellen. Ik krijg ook vaak de opmerking: ‘Nannique, jij schrijft precies zoals je bent.’ En dat is ook precies wat ik wil. Want hoe kan ik mijn gevoel van blijdschap, verdriet of welke andere emotie dan ook beter overbrengen dan wanneer ik mezelf ben? Zelf ben ik persoon die erg kan piekeren of stressen over dingen, maar ik probeer ook altijd weer iets positiefs daar tegenop te stellen. De verhalen/blogs die ik schrijf bevatten dan ook echt niet altijd alleen maar leuk nieuws. Maar door er een positievere kijk aan te geven, merk ik wel dat ik andere mensen kracht kan overbrengen. En dat is ook precies wat ik wil! Want echt, als je de minder leuke dingen voor jezelf eens opschrijft zul je zien hoe klein dit is in vergelijking met alle positieve dingen.

I write entirely to find out what is on my mind, what I’m thinking, what I’m looking at, what I’m seeing and what it means.

Doelen en dromen?

Verder brengt schrijven mij een uitdaging. Ondertussen heb ik al voor verschillende bedrijven artikelen mogen schrijven en een aantal Facebook bedrijfspagina’s mogen beheren. Op dit moment staat dit op een lager pitje in verband met mijn stage, maar ik hoop dat ik dat in Nederland weer op kan pakken. Ik vind het namelijk geweldig om bij plaatjes passende teksten te bedenken en al helemaal als deze teksten ook gevoelens omhoog kunnen brengen. En ja ik heb stiekem ook doelen en ‘dromen’ rondom deze hobby, maar dat ligt op dit moment nog te ver weg.

Voor nu hoop ik jou te kunnen inspireren om eens rustig te gaan zitten en te schrijven over wat je ook maar wilt. Of dat nou de leuke dingen of de minder leuke dingen zijn, een opsomming of in verhaalvorm, pak gewoon een pen en papier (of de notities op je telefoon) erbij en laat je gedachten gaan. Misschien heb je een onderwerp waar je geïnteresseerd in bent. Schrijf daar gewoon eens je uitgebreide mening van op. Of misschien heb je een shit-dag en had die trein weer eens vertraging. Schrijf dan op waarom je dat zo vervelend vond, maar noteer dan ook gelijk 3 dingen die wél positief aan de dag waren. Lees het door en je zult zien dat de dingen die op je dag tegen zaten, lang niet zo belangrijk zijn als alle positieve dingen die je hebt bereikt of meegemaakt die dag.

Als er één ding is waar ik zelf achter ben gekomen door te beginnen met schrijven, is het het feit dat het hetzelfde effect kan hebben als meditatie. Dus, give it a try en laat mij vooral weten hoe jij het ervaart om dingen over je dag of over iets waar je geïnteresseerd in bent, op te schrijven!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.