Mind

Dit doe ik dagelijks om positief te blijven

We leven in een gekke tijd, al bijna een jaar! De coronasituatie heeft impact op iedereen. Hoewel we inmiddels gewend zijn aan de situatie, kunnen we allemaal niet wachten om weer terug naar het oude normaal te gaan. Maar, we weten helaas niet wanneer dit het geval zal zijn. Dit kan invloed hebben op onze gemoedstoestand en steeds vaker horen we dat mensen last hebben van depressieve gevoelens of stemmingswisselingen. Ook ik heb weleens last van een dipje, maar over het algemeen kan ik mij erg goed staande houden. Daarom vertel ik in deze blog wat ik dagelijks doe om positief te blijven.

Een mindere dag is normaal

Voor ik mijn dagelijkse dingen voor meer positiviteit ga delen, wil ik eerst duidelijk maken dat het oké is om mindere dagen te hebben. Iedereen heeft mindere dagen, echt. Het zou gek zijn als je nooit ergens van baalt en altijd 100% happy bent. Wanneer je voelt dat je dag inderdaad wat minder is, is het belangrijk om dit te accepteren. Dat kan lastig zijn, want je gaat je snel ergeren aan het gevoel, maar je zult zien dat je negatieve gedachtes alleen maar erger worden als je ze niet accepteert en meer aandacht geeft. Als je accepteert dat je een mindere dag hebt, kun je je op dingen focussen die je dag en gedachtes weer positiever maken. En dat is precies wat je wil!

Wanneer ik heb geaccepteerd dat mijn dag niet zo gaat zijn zoals ik graag zou willen en ik mij even wat minder voel, ga ik niet bij de pakken neer zitten. Ik heb een aantal dingen die ik dagelijks (probeer) te doen die ervoor zorgen dat ik weer positieve energie krijgt. Wat deze dagelijkse handelingen zijn, vertel ik hieronder.

Dol op mijn routines

Nu we het toch over ‘dagelijkse handelingen’ hebben, kan ik het best beginnen met mijn ochtend- en avondroutine. Hoe erg mijn dag ook tegenvalt, er gaat geen ochtend voorbij dat ik mijn ochtendroutine niet zo veel mogelijk na probeer te leven. Ik weet hoe fijn ik het vind om mijn dag op deze manier te beginnen en dus weet ik ook dat mijn dag anders zou voelen als ik mijn ochtendroutine zou missen. Hetzelfde geldt voor mijn avondroutine. Om mijn dag goed af te sluiten en een zo fijn mogelijke nachtrust te hebben, neem ik in de avond graag de tijd om te ontspannen en tijd aan mezelf te besteden. Mijn routines geven mij echt de tijd om de dagen goed en positiever te starten of af te sluiten.

Even naar buiten

Ik ben ook gek op buitenlucht. Weer of geen weer, er is geen dag dat ik mijn neus niet even naar buiten heb gestoken. Ik vind het heerlijk om de koude lucht langs mijn gezicht te voelen of de zonnestralen op mijn huid te laten schijnen. Hiervoor kunnen 10 minuten al genoeg zijn. Wanneer ik vervolgens weer binnen kom, is mijn hoofd rustiger, voelt mijn lichaam ontspannen en kan ik weer verder met hetgeen waar ik mee bezig was.

Lekker bewegen

Een vrij simpele vorm van beweging die ik de laatste tijd ontdekt heb, is powerwalken. Ideaal voor wanneer je op zoek bent naar meer uitdaging dan wandelen.

Zoals jullie weten is sporten ook een grote uitlaatklep voor mij. Hoewel ik op mindere dagen helemaal geen zin heb om te bewegen, probeer ik het wel te doen. Dit kan in een rustige vorm als wandelen, of een echte training zijn. Door mijn lichaam te bewegen laad ik mijzelf weer helemaal op en kom ik terug naar het moment. Ik laat de gedachten die mij dwarszitten los en maak mijn blik weer vrij. Nadat ik heb bewogen zie ik dingen anders in en weet ik vaak niet meer waar ik me zo druk om maakte. Bovendien zorgt sporten voor de aanmaak van endorfine, een gelukshormoon. Persoonlijk heb ik zo’n 30 minuten aan beweging nodig om dit fijne effect te ervaren.

Op tijd ontspannen

Waar ik een vorm van inspanning erg fijn vind om in mijn dagelijkse handelingen voor meer positiviteit op te nemen, geldt dat ook voor ontspanning. Ik kan gelukkig steeds beter aan mijzelf merken wanneer ik alles aan de kant moet schuiven. Bovendien hanteer ik de laatste tijd de volgende regel: wanneer je geen tijd hebt om te ontspannen, moet je juist ontspannen. Soms is dit lastig en dat is precies waarom ik de self-care kalender heb ontwikkeld. Zo heb ik in ieder geval drie dagen in de week waarop mijn moment van ontspanning of zelfzorg al vast staat.

Dankbaar zijn

Een andere, dagelijkse handeling voor meer positiviteit die mij vooral in deze coronatijd helpt, is dankbaar zijn. Deze gewoonte heb ik aangeleerd gedurende mijn FullCharge avontuur en is nu niet meer weg te denken uit mijn dag. Eerder schreef ik iedere dag 3 dingen op om dankbaar voor te zijn, maar nu gaat het vanzelf en sta ik bij dingen op het moment zelf stil. Door dankbaar te zijn, ziet de wereld er zo veel mooier uit. Vaak worden de zaken waar ik tegenaan loop in een groter perspectief gezet en realiseer ik me dat ik eigenlijk niks te zeuren heb. Dankbaarheid kun je in hele kleine dingen vinden, neem bijvoorbeeld het mooie weer van afgelopen week. Was dat niet heerlijk?

Contact leggen

Contact houden is zó belangrijk. Haal bijvoorbeeld eens een lunch (to-go) met een vriend of vriendin en praat gezellig bij.

Naast dankbaarheid, helpt het leggen van contact mij op dit moment ook meer dan ooit. Ik ben een persoon die graag praat met anderen en lekker wilt lachen. Nu ik alleen nog maar online colleges heb, merk ik hoe belangrijk fysiek contact voor mij is. En dat terwijl ik dacht dat ik echt een soort huismus was… Ik probeer dan ook dagelijks te praten met mensen anders dan mijn gezin. Soms blijft dit gewoon online, zoals in een WhatsApp groep mijn vriendinnen. Maar, ik probeer het liefst zo veel mogelijk fysiek contact te plannen (met één persoon). Wanneer je beide de coronaregels hanteert, maak je de kans op besmetting erg klein. Tegelijkertijd voel je je daarna zo goed en gelukkig. Tegenwoordig is een wandeling, een workout of een theetje aan een grote eettafel met een vriendin erg normaal.

Muziek luisteren

Als laatst heb ik een nieuwe dagelijkse handeling voor meer positiviteit, namelijk: muziek luisteren. Ik merkte dat het luisteren van muziek zo veel met mijn humeur deed, maar eigenlijk zette ik het maar zelden voor mezelf op. Daarom besloot ik Airpods te kopen, zodat de drempel om muziek te luisteren misschien wat lager werd. Dat heeft gewerkt! Ik start mijn dag nu met het luisteren van muziek. Tijdens mijn eerste wandeling met de hond, het maken van mijn ontbijt of tijdens het klaarmaken van de dag bijvoorbeeld. Uiteraard is dit wel muziek met een lekker tempo en om op mee te zingen. Op deze manier start ik mijn dag met meer energie en positieve energie. Ideaal!

Dit waren ze dan, de dingen die ik dagelijks doe of probeer te doen voor meer positieve gevoelens en gedachten. Zit je even in de knoop met jezelf of heb je het gevoel dat je meer positiviteit kunt gebruiken gedurende je dagen? Probeer bovenstaande handelingen dan eens één voor één uit en kijk wat het met je doet. Ik ben heel benieuwd wat voor een impact het op jou heeft of wat jou manier is om positief te blijven (in tijden van corona). Laat je het me weten via Facebook of Instagram?

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.