Overig

Review Oats & Meal

Havermout voor diner? Ja, het kan! Maar dan heb ik het natuurlijk niet over de havermoutpap die vele van ons graag als ontbijt nuttigen, ik heb het over havergrutten. Ik weet zeker dat je na het lezen van deze review versteld staat van wat er allemaal nog meer kan met dit product.

Een tijdje terug werd ik door Meesters van de Halm benaderd met de vraag of ik hun nieuwe producten wilde testen: Oats & Meal. Op het eerste moment dacht ik dat het gewoon ging om havermout of granola. Maar toen ik verder las en de uitleg van de producten kreeg, was ik verbaast. Tuurlijk wilde ik dit proberen! En nu is het tijd om mijn mening met jullie te delen. Ik bespreek het merk, de voedingswaarde en de smaak. Lees je mee?

Oats & Meal

Voor deze review mocht ik drie varianten proberen: de chili, de risotto en de shakshuka. En alle drie de pakketten hebben iets gemeen: ze zijn biologisch, makkelijk en voedzaam, zo zegt het merk zelf. In ieder pakket vind je een combinatie van havergrutten, kruiden en specerijnen en je hoeft er zelf maar drie ingrediënten aan toe te voegen om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. 

Oats & Meal belooft je een maaltijd die maar liefst 200 gram groente bevat, vol zit met vezels en eiwitten én een goede vervanging is voor de witte rijst die je normaal snel zou gebruiken. De haver die het merk voor de pakketten gebruikt, wordt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest op Nederlandse bodem geteeld. Dat maakt dat de pakketten op zichzelf volledig biologisch zijn.

Mijn algemene mening

Voor ik de voedingswaarde en de smaak met jullie ga delen, wil ik allereerst iets kwijt over de pakketjes in het algemeen. Want, hoe fijn zijn deze kleine, gezonde pakketten? Van dit soort ‘maaltijdboxen’ kun je er een heleboel kwijt in je keukenkastje en boodschappentas. Het is een ideaal concept die ervoor zorgt dat je binnen een half uurtje een eenpansmaaltijd op tafel hebt staan voor drie personen. Als ik op mezelf had gewoond, had ik deze producten heel fijn gevonden om te mealpreppen.

De voedingswaarde

Oke, stel je gaat enthousiast aan de slag met deze pakketten, doet aan wat meal preppen of verrast je gezin eens met een leuke twist op de bekende gerechten, ben je dan eigenlijk écht goed bezig? Tijd om dat te onderzoeken. 

Hierbij wil ik wel duidelijk aangeven dat de voedingswaarde in de tabel hieronder gelden voor 100 gram van het onbewerkte product en dus niet de maaltijd die je uiteindelijk eet! Ik vind het zelf jammer dat Oats & Meal niet de voedingswaarde voor het bereide product op de verpakking toont, omdat dit uiteindelijk een beter beeld geeft van wat je in je lichaam stopt. Verder geldt: één verpakking voor drie personen bevat 138 gram.

Als we naar de voedingswaarde van de drie verschillende varianten van Oats & Meal kijken, zien we dat deze erg dicht bij elkaar liggen. De risotto bevat met 378 kcal het hoogste aantal, maar de shakshuka verschilt hiervan maar 1 kcal en de chili 2 kcal. Een verschil die je bijna geen verschil kunt noemen dus.

Vetten

Bij de vetten liggen de hoeveelheden net iets verder uit elkaar. Hierbij bevat de risotto de minste vetten (6,7 g) en de shakshuka het hoogste (7,3 g). Het aantal vetten van de onbereide producten vind ik erg laag en goed, vooral gezien het feit dat bij iedere variant slecht 1 gram verzadigd (en dus slechte) vetten is. 

Koolhydraten

Hetzelfde geldt voor het aantal koolhydraten. Gemiddeld bevatten de pakketten 61,8 gram koolhydraten per 100 gram bereid product. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat je geen 100 gram binnenkrijgt, maar rond de 45 gram. Uiteindelijk betekent dit dat je zo’n 28 gram koolhydraten binnenkrijgt. De hoeveelheid suiker die de producten bevatten zijn erg laag, wat positief is.

Vezels

Wederom ligt het aantal vezels in de pakketten ook dicht bij elkaar. Per portie onbereid product (45 gram) krijg je zo’n 5 gram vezels binnen. Dit is een mooie hoeveelheid, vooral gezien het feit dat je nog groente aan de maaltijden toevoegt.

Eiwitten

Het aantal eiwitten die een portie (45 gram) droge stof bevat, ligt rond de 5,8 gram. Dit vind ik zelf vrij laag voor een avondmaaltijd. Ook hier geldt dat je nog wel andere ingrediënten aan de inhoud van het pakket toevoegt. Toch denk ik niet dat het uiteindelijk op een hoeveelheid komt waarvan je kunt zeggen dat je product boordevol met eiwitten zit. 

Zout

Als laatst denk ik niet dat ik veel hoef te zeggen over de hoeveelheid zout die de producten bevatten. Deze aantallen zijn echt heel laag en daarom heel positief.

De smaak

Ja, dan is het nu tijd voor hetgeen wat jullie vaak het meest interesseert: de smaak! Ik behandel alle drie de varianten afzonderlijk.

De shakshuka

Gelukkig was de shakshuka lekkerder dan hij eruit ziet op de foto, oops!

Dit was het eerste pakket die ik probeerde en ook de allereerste keer dat ik shakshuka at. Al snel zag ik dat je met gemak met drie personen van het pakket kan eten en de maaltijd was makkelijk te bereiden. Ik vond het een geslaagde maaltijd, maar hierbij moet ik wel zeggen dat je het ei nodig hebt om de smaak te neutraliseren. De kruidenmix is namelijk vrij scherp. Ben je helemaal geen fan van pittig eten, dan kun je altijd een beetje citroensap gebruiken. Verder lijken de havergrutten op een kruising van couscous en rijst en hebben ze echt een lekkere, fijne structuur. Ik zou deze variant een 7 geven.

De risotto

Van deze variant had ik de hoogste verwachtingen en ik kon ook niet wachten om hem te proberen. De maaltijd was makkelijk te bereiden, maar het eerst wat mijn vader zei toen ik het op tafel zette was: ‘Nannique, dit ziet er echt vies uit.’ En een klein beetje gelijk moet ik hem wel geven… Ook de smaak viel iets tegen. De risotto had van zichzelf weinig smaak en heeft echt de Parmezaanse kaas nodig. Zelf had ik er ook nog Italiaanse kruiden aan toegevoegd om de maaltijd iets meer smaak te geven. Deze variant viel me dus tegen en geef ik een 6.

De chili

De laatste variant verbaasde me daarentegen. De chili had veel smaak, was goed gevuld en erg lekker. Misschien was die zelfs iets te pittig en zou ik je aanraden om wat yoghurt of citroensap bij de hand te houden, mocht je niet van scherp eten houden. Ook zou ik je aanraden om wat minder water toe te voegen dan Oats & Meal je aanraadt. De chili was namelijk nog vrij nat. Ondanks dit vond ik de maaltijd wel geslaagd en is deze variant met een 8 als cijfer, mijn favoriet! En zeg nou zelf, dit ziet er lekker uit toch?

Conclusie

Als conclusie zou ik zeggen dat ik de producten van Oats & Meal een heel goed initiatief vind. Het merk weet haver op een goede manier te benutten en niet te gebruiken voor de ‘standaard’ havermout gerechten. Bovendien is de verpakking erg compact en hoef je zelfs slechts 3 ingrediënten toe te voegen om een maaltijd op tafel te toveren. Hierbij komt ook het feit dat de voedingswaarde voor het onbereide product erg gunstig zijn, al vind ik zelf de hoeveelheid eiwitten aan de lage kant. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de maaltijden van meer eiwitten te voorzien. Denk aan vlees, vleesvervangers of het toevoegen van bonen. Hiernaast vind ik het jammer dat de voedingswaarde van de bereide maaltijd niet vermeld zijn op de verpakking, omdat deze je een beter beeld geven over de voedingsstoffen van je maaltijd. Verder is de chili mijn favoriet en zou ik deze zelf nog wel vaker kopen. 

Ben jij ook benieuwd geworden naar de producten van Oats & Meal? Je kunt ze online bestellen of scoren bij de Jumbo bij jou in de buurt 😉

Wil je nog een review lezen over producten van de Meester van de Halm? Lees dan deze review van de Qrop granola’s!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.