Nagerecht,  Snacks/tussendoortjes

Gezondere perzik kwarktaart

Taart eten we vaak bij speciale gelegenheden of verjaardagen. Maar wat als ik je vertel dat je deze gezondere perzik kwarktaart gewoon iedere week kunt eten. Ja, zelfs als ontbijt! En laat hem nou ook geweldig zijn voor Koningsdag.

Je zult mij zelden of nooit iets zien bakken wat ongezond is of vol suikers zit. Ten eerste omdat ik dit na al die jaren niet meer lekker vind en er zelfs misselijk van kan worden wanneer ik veel zoetigheid eet. Daarnaast vind ik het gewoon veel leuker wanneer je iets bakt wat je daadwerkelijk op verschillende momenten kunt eten. Deze kwarktaart bakte ik bijvoorbeeld in het weekend, waardoor we iets lekkers voor bij de koffie hadden. De dag erna at ik hem als ontbijt en serveerde we hem als dessert. Dat is dus extra genieten!

Maar wat maakt deze taart gezonder? Dat zit hem allereerst in de bodem. Hoewel de meeste kwarktaarten een bodem hebben van koekjes, is de bodem van deze taart gemaakt van havermout, noten en dadels. De vulling van de taart is op basis van pure, magere kwark. Dit bevat geen suikers en zorgt voor een frisse smaak. De bovenste laag is gemaakt van perziken en een klein beetje sinaasappelsap, zonder dat daar suikers aan toe worden gevoegd.

Uiteraard wordt er in de taart wel een ingrediënt gebruikt die het geheel wat zoeter maakt. Zelf gebruik hiervoor graag honing. Ondanks honing eigenlijk ook gewoon suiker is, vind het veel lekkerder en fijner om te gebruiken. Bovendien bevat honing, anders dan tafelsuiker, vitamines en mineralen die een positieve werking hebben op ons lichaam.

Als ik deze taart zie, krijg ik zo’n zomers gevoel! Ik kan niet wachten tot we weer dagen hebben met een temperatuur van 20 graden. Voor nu geniet ik van deze gezondere perzik kwarktaart met Koningsdag en maak ik er dit jaar gewoon zelf een feestje van! Bak je met me mee?

Wat heb je nodig voor 1 taart?

De bodem:

 • 180 gram havermout
 • 50 gram gemengde noten
 • 7 dadels
 • 4 eetlepels honing
 • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 1 theelepel kaneel

De vulling:

 • 600 gram magere kwark
 • 1 blik perziken á 825 gram (uitlekgewicht 470 gram)
 • 8 blaadjes gelatine
 • 3 eetlepels sinaasappelsap
 • 2 eetlepels honing
 • 2 handen blauwe bessen
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de onderkant van een springvorm met bakpapier.
 • Doe de havermout, noten, dadels, kaneel en kokosolie in een keukenmachine en maal fijn. Voeg de honing toe en mix nogmaals tot een geheel.
 • Stort het havermengsel op de bodem van de springvorm en druk deze goed aan met een lepel.
 • Bak de bodem voor 10 minuten in de oven en laat hem afkoelen.
 • Week de blaadjes gelatine voor 5 minuten in ruim koud water.
 • Verwarm 5 eetlepels water in een pannetje. Knijp het water uit 6 blaadjes gelatine en voeg deze toe aan het water. Roer totdat de gelatine is opgenomen zonder het water te laten koken. Voeg ook de honing toe en roer totdat deze is opgelost (voeg meer honing toe als je van zoet houd). Haal het pannetje van het vuur en laat de gelatine even afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Voeg de opgeloste gelatine al roerend toe aan de kwark en roer goed door elkaar.
 • Giet de kwarklaag over de bodem van de taart, strijk glad en zet de taart in de koelkast.
 • Doe de perziken zonder het sap in een blender, maar bewaar er één ter versiering. Voeg de sinaasappelsap toe en mix tot een perzikpuree.
 • Verwarm opnieuw 5 eetlepels water in een pannetje. Knijp het water uit de overige twee gelatineblaadjes en voeg deze toe aan het water. Roer totdat de gelatine is opgenomen zonder het water te laten koken. Voeg de perzikpuree toe en roer het geheel door en haal van het vuur. Laat weer even afkoelen.
 • Haal de taart uit de koelkast en giet de perziklaag over de taart. Strijk de laag glad.
 • Laat de taart voor minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
 • Snijd de overgebleven halve perzik in parten en leg deze op de taart, samen met wat blauwe bessen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Deze taart is ideaal voor Koningsdag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.