Diner,  Lunch,  Voorgerechten

Vegan romige aspergesoep

Gister was het Koningsdag en daarom leek het me een goed idee om nog even in de Hollandse sfeer te blijven. Vandaar dat ik vandaag het recept voor een vegan, romige aspergesoep deel. Witte asperges horen wat mijn betreft namelijk echt bij Nederland.

Het maken van aspergesoep vraagt iets andere handelingen dan vele andere soepen. Waar het normaal een kwestie is van groenten in een pan met water laten koken en deze later pureren, moet je voor deze aspergesoep eerst je eigen aspergebouillon maken. Dit klinkt waarschijnlijk lastig en tijdrovend, maar dat is gelukkig niet het geval. De asperges hoeven namelijk maar acht minuten te koken om een heerlijke bouillon te maken.

Bovendien is er bij aspergesoep weinig tot geen sprake van voedselverspilling. Dit komt omdat je niet alleen de schone asperges gebruikt, maar ook de schillen en uiteinden van de groente. Uiteraard eet je deze niet op, maar je gebruikt ze wel volledig. Van de schillen en uiteinden van de asperges trek je namelijk je bouillon. De rest van de asperges gaat later in de soep en zorgt voor een heerlijke bite en smaak.

Maar hoe kan deze aspergesoep romig én vegan zijn? Ook dat is makkelijk te verklaren. Normaal voeg je slagroom of kookroom toe aan een soep om hem een romigere smaak te geven. Tegenwoordig zijn deze producten echter ook steeds makkelijker verkrijgbaar in plantaardige varianten. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je vegan eet. Mocht je hier geen voorkeur aan geven, kun je natuurlijk ook een normale room gebruiken voor de aspergesoep.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
  • 500 gram asperges
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 200 milliliter (plantaardige) room
  • 10 gram verse bladselderij
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 liter water
  • Peper
Wat moet je doen?
  • Was de asperges. Schil de asperges en snijd de onderste stukjes eraf. Doe de schillen en onderste stukjes van de asperges vast in een pan.
  • Snijd de asperges verder in stukjes van zo’n 2 cm. Schil de aardappel, snijd deze in kleine blokjes en snipper de ui.
  • Voeg 1 liter water toe aan de pan met de schillen en uiteinden van de asperges en breng dit aan de kook. Laat deze voor 8 minuten zachtjes koken om een bouillon te worden.
  • Verwarm in een andere pan een scheutje olijfolie. Zeg het vuur laag en fruit de ui en aardappel voor 4 minuten op laag vuur. Voeg de laatste minuut de kerriepoeder toe.
  • Giet de aspergebouillon door een vergiet in de pan met de uit en aardappel. Druk met een pollepel zo veel mogelijk vocht uit de aspergeschillen.
  • Voeg de groentebouillon en de overige aspergestukjes toe aan de soep. Laat de soep 10 minuten op laag vuur koken. Hak ondertussen de bladselderij fijn.
  • Schep de helft van de aspergestukjes uit de pan met een schuimspaan en bewaar deze.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender. Voeg daarna de aspergestukjes weer toe aan de soep
  • Roer de (plantaardige) room door de soep, samen met de helft van de gehakte bladselderij en een snufje peper.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met nog een beetje bladselderij.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor recepten met witte asperges? Probeer eens deze gekookte asperges met zalm en een citroendressing, heerlijk!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.