Nagerecht

Gezondere kersenclafoutis

Het is juni en dat kan maar één ding betekenen: het kersenseizoen is begonnen. Hoewel ik ze vrijwel altijd als tussendoortje eet en als puur fruit, kun je nog zo veel meer met deze vrucht. Dat bewijst deze kersenclafoutis volledig!

Hier gaan de kersen er altijd snel doorheen en hebben we iedere week een nieuwe bak. De kersen halen we altijd van de lokale boer, want deze zijn verreweg het lekkerst en vaak het goedkoopst.

Maar, wist je dat kersen ook positieve effecten op je lichaam hebben? Zo bevatten ze veel vezels en stimuleren ze de werking van je darmen. Ook zitten ze vol met vitamine A en antioxidanten. Bovendien blijkt er uit verschillende onderzoeken dat kersen de nachtrust bevorderen.

Tijd dus om eens wat meer met deze gezonde bommetjes te doen. Ik kwam het recept voor een kersenclafoutis tegen in een magazine die mijn oma aan mij gaf. Ik wist direct dat dit een nieuw recept voor een nagerecht zou gaan worden, maar daar moesten dan wel wat verassingen aan vooraf gaan. Al die bussen suikers zijn geheel onnodig en door te kiezen voor magere producten, maak je dit dessert ook al een stukje verantwoorder.

Mocht je je nu afvragen wat je je moet voorstellen bij dit recept (no worries, ik had ook geen idee), dan zou ik zeggen: pannenkoeken. Het beslag van de clafoutis is bijna gelijk aan pannenkoekenbeslag en ondanks de aanpassingen, proef je dat zoete vleugje goed. En wie lust er nou geen pannenkoeken? Maak dit dessert dus wanneer je vrienden te eten krijgt en de ovenschaal gaat gegarandeerd leeg.

Wat heb je nodig voor 6-8 personen?
  • 450 gram kersen
  • 150 gram bloem
  • 2 eieren
  • 300 milliliter (plantaardige) melk
  • 125 milliliter (light) slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 1 eetlepel honing
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • Optioneel: rasp van een ½ citroen
Wat moet je doen?
  • Was de kersen en verwijder de pitten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ovenschaal in met boter/olie en verdeel de kersen over de bodem.
  • Zeef de bloem boven een bak en voeg de eieren, melk, slagroom, vanillesuiker, honing en zout toe en klop het met een garde tot een beslag. Voeg bij deze stap ook de eventuele rasp van de citroen toe.
  • Giet het beslag over de kersen en bak het geheel voor 30 minuten in de oven.
  • Haal de clafoutis uit de oven en strooi wat poedersuiker over de bovenkant voor het serveren.

Opzoek naar meer kersen inspiratie? Probeer dan dit gezonde kersen dessert met kwark.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.