Nagerecht

Gezondere tropische mango-kokos crumble

Een gezondere, tropische mango-kokos crumble, alleen bij het horen ervan loopt het water je al in de mond, toch? Bij mij in ieder geval wel en dat is precies waarom ik niet kan wachten om dit heerlijke dessert met jullie te delen!

Mango’s zijn echt één van mijn favoriete fruitsoorten. Ik vind ze lekker als tussendoortje, gedroogd, als ijs, door een smoothiebowl of door m’n toetje. En ze zitten nog bombol voordelen ook. Zo zijn mango’s rijk aan vitamine A en C en bevatten ze veel vezels. Daarnaast bevatten ze nog meer andere vitamine en mineralen, ideaal.

Het is dus ook heel begrijpelijk dat we iedere dag met z’n alle meer mango’s gaan eten dan ieder ander fruit. Ja, echt. Waar mango’s oorspronkelijk uit India komen, zijn ze over de hele wereld verkrijgbaar en populair. Maar, in India is het fruit een symbool van liefde. Je hoeft daar niet gek op te kijken als je een mand met mango’s van iemand krijgt, dat is namelijk een teken van vriendschap. Hoe leuk is dat? Wist je ook dat mango’s verre familie zijn van pistachenoten en cashewnoten? Ik dus ook niet!

Hoewel we hier in Nederland onze vriendschap niet laten blijken met een mand mango’s, zijn we wel blij dat we hier mango’s kunnen eten. Deze gezondere, tropische mango-kokos crumble is dan ook een recept die iedere mangoliefhebber geprobeerd moet hebben. Onder de crumble laag, gemaakt van havermout en amandelen, zitten heerlijke blokjes zachte, warme mango met een frisse twist van de kokos. Met één hap lijkt het net alsof je op het strand zit te genieten, zo’n zomers gevoel geeft het. En dat met maar 7 ingrediënten!

Nu weet ik dat er mensen zijn die niet zo weg zijn van kokos. In dat geval zou je de gerapste kokos gemakkelijk achterwegen kunnen laten, dit veranderd namelijk niet veel aan de rest van het recept. Ook kun je er zelf voor kiezen of je de crumble serveert met een lekker bol ijs of wat yoghurt of kwark. Wel zou ik je aanraden, ondanks het warme weer, om de crumble warm te serveren, dan is hij écht het lekkerst.

Waar wacht je op? Verwen jezelf, je gezin of je gasten met deze geweldige tropische dessert!

Wat heb je nodig voor 4-6 personen?
 • 2 mango’s
 • 2 eetlepels geraspte kokos
 • 60 gram havermout
 • 20 gram amandelen
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie (+ extra om in te vetten)
 • 500 gram yoghurt of een bol vanille ijs per persoon
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een kleine ovenschaal in met een beetje kokosolie of boter.
 • Schil de mango’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de amandelen fijn.
 • Meng de blokjes mango met de geraspte kokos en één eetlepel honing in een kom.
 • Meng in een andere kom de havermout, gehakte amandelen, twee eetlepels gesmolten kokosolie en de andere eetlepel honing. Roer het geheel goed door elkaar tot er een soort kleine klonten ontstaan.
 • Doe de mango in de ingevette ovenschaal en strijk deze glad.
 • Verdeel het havermengsel bovenop de mango.
 • Bak de mango-kokos crumble voor 15 minuten in de oven.
 • Serveer de crumble met yoghurt of een bol ijs.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.