Ontbijt

Gezonde quinoa ontbijtpap met kokos en fruit

Iedereen is bekend met havermoutpap als ontbijt, maar wist je dat je ook een heerlijke, vegan ontbijtpap van quinoa kunt maken? In dit recept vertel ik je hoe!

Een tijdje terug schreef ik in samenwerking met Royal Green een blog over de effecten die het slikken van magnesium op mij heeft. Omdat we de samenwerking erg leuk vonden, mocht ik twee producten uitzoeken om een leuke post mee te maken. Ik besloot aan de slag te gaan met de Rice & Coconut drink van Royal Green en de quinoa van Puur Rineke (ook onderdeel van The Green Chapter).

Toen ik de kokosmelk van Royal Greentegenkwam, wist ik gelijk dat ik deze graag wilde uitproberen. Ik ben dol op kokosmelk in mijn cappuccino en ik gebruik het ook af en toe om mijn havermout mee te maken. Omdat ik havermout voor de hand liggend vond, ging ik de uitdaging aan om te ontbijten met quinoa. Dit had ik eerder bij Sanne Vloet gezien en wilde ik ook graag proberen. De kokos-rijstmelk van Royal Green is hier perfect voor, omdat de melk écht smaakt naar kokos en een zoete tint heeft.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ontbijten met quinoa een gek idee vond. Maar de quinoa van Puur Rineke is volledig biologisch en 100% natuurlijk. Dit is niet alleen goed voor onze gezondheid maar ook voor het milieu. De onbewerkte quinoa van Puur Rineke is ‘eerlijk en heerlijk’ zoals het merk zelf zegt en dus besloot ik het gewoon te proberen. Bovendien is quinoa van nog betere voedingswaarde dan havermout voorzien. Zo bevat het iets minder verzadigd vet, meer vezels en meer eiwitten (afhankelijk van het merk).

Ik maakte dit ontbijt voor mijn moeder en mijzelf, maar bij de eerste hap wisten we eigenlijk al één ding: dit gaan we vaker maken! De quinoa is een geweldig alternatief voor havermout en kan hierdoor een fijne afwisseling geven. Bovendien is de structuur en de smaak van de pap heel anders. Wellicht even wennen, maar zeker niet minder lekker!

Hoewel ik voor deze ontbijtjes kiwi, blauwe bessen, aardbeien en kokos gebruikte als toppings, kun je natuurlijk ook andere toppings gebruiken. Denk aan banaan, diepvriesfruit, noten of pindakaas. Kies de toppings die jij lekker vind.

Het kan overigens ook zijn dat je een wat grotere portie wil maken. In dat geval geldt voor het koken van quinoa: één deel quinoa is twee delen vloeistof. Gebruik je 100 gram quinoa, dan heb je 200 milliliter vloeistof nodig (het dubbele).

Wat heb je nodig voor 2 ontbijtjes?
 • 120 gram quinoa (ik gebruikte de biologische quinoa van Puur Rineke)
 • 240 milliliter melk (ik gebruikte de kokos-rijstmelk van Royal Green)
 • 1 eetlepel honing

Als toppings:

 • 1 kiwi
 • Aardbeien
 • Blauwe bessen
 • Kokossnippers
Wat moet je doen?
 • Spoel de quinoa in een vergiet af met water. Zo haal je het bittere van de quinoa een beetje weg.
 • Doe de quinoa samen met de melk en honing in een pannetje en breng aan de kook. Laat de quinoa voor zo’n 15 minuten koken, totdat de melk is opgenomen.
 • Snijd ondertussen een kiwi in plakjes en de aardbeien doormidden.
 • Verdeel de gekookte quinoa over twee kommetjes. Top de ontbijtjes af met het fruit en de kokossnippers.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.