Nagerecht,  Ontbijt

Gezondere tiramisu met vanille kwark

Nog 11 dagen tot aan kerst, wat gaat het snel! Tijd dus om een heerlijke, verantwoorder dessert met jullie te delen, want geloof me: deze gezondere tiramisu met vanille kwark wil je!

Tiramisu is al jaren zonder twijfel mijn favoriete toetje. Vaak haalden we (en nu nog steeds) met verjaardagen of feestdagen als kerst een grote bak tiramisu bij de Lidl. Dat was dan altijd een moment om naar uit te kijken. Ook in restaurants waar ze tiramisu op de kaart hebben, is mijn nagerecht altijd al gekozen. Zelfs in Tenerife waar ik een half jaar voor mijn stage heb gewoond, ging ik samen met mijn vriendin altijd naar een restaurantje speciaal voor de heerlijke tiramisu die ze daar hadden.

Helaas is tiramisu niet het gezondste dessert. Niet dat dit erg is, want af en toe wat ongezonds kan geen kwaad en is in mijn ogen iets goeds om een gezonde relatie met voeding te behouden. Toch kan het ook fijn zijn om te genieten van lekkere én verantwoorde gerechtjes. Tuurlijk smaakt dat dan wel altijd anders. Ik bedoel, kwark is bijna niet te vergelijken met de mascarpone die in de klassieke tiramisu wordt gebruikt, maar dat betekent niet dat het niet lekker hoeft te zijn. Bovendien is deze tiramisu enorm geschikt als een luchtiger dessert.

Daarnaast is het heel makkelijk om deze gezondere tiramisu te maken. Met slechts vier (ja echt!) ingrediënten kun jij deze mooie glaasjes op tafel zetten. Je kunt ze direct serveren, maar ik zou je aanraden om ze minimaal twee uur in de koelkast te laten staan, zodat de kwark wat op kan stijven. Ideaal dus als je in de ochtend geen plannen hebt en in de middag te druk bent met de bereiding van andere gerechten!

Nu heb ik er in dit recept voor gekozen om gebruik te maken van vanille kwark van Optimel, maar ik snap dat de vegans onder ons hier niet zo blij van worden. Gelukkig kun je deze kwark gemakkelijk vervangen door een plantaardige variant. Let er ook bij de biscuitjes op dat deze vegan zijn, mocht dit je voorkeur hebben. Hiernaast heb ik geen sterke drank aan deze variant toegevoegd, maar in de klassieke tiramisu is dit wel aanwezig. Het gebruik van een marsalawijn of Amaretto zal dit recept nóg lekkerder maken, maar wel een stukje ongezonder.

Oh en, aarzel vooral niet om dit heerlijke receptje eens als ontbijt te serveren, daar wordt iedereen gelukkig van 😉

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Wat moet je doen?
  • Zet 2 kopjes (zo’n 200-250 milliliter) sterke koffie en laat deze goed afkoelen.
  • Verkruimel de biscuitjes grof met je handen of in een keukenmachine en bewaar dit in een schaaltje.
  • Voeg 200 milliliter koffie toe aan de verkruimelde biscuitjes en roer dit goed door de koekkruimels heen. Proef en voeg eventueel meer koffie toe.
  • Verdeel de helft van de koekkruimels over de bodem van vier glaasjes.
  • Verdeel 1½ tot 2 eetlepels vanille kwark over de koekkruimels, vervolgens weer een laag van de overgebleven koekkruimels en als laatst de overgebleven vanille kwark.
  • Strooi wat cacaopoeder over de bovenkant van de glaasjes.
  • Plaats de glaasjes tiramisu voor zo’n twee uur in de koelkast voor je ze serveert.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.