Diner

Orzo met kipfilet, broccoli en feta

Orzo is helaas nog geen hele bekende pastasoort in Nederland, tijd om daar eens verandering in te brengen! Deze maaltijd van orzo, kipfilet, broccoli en wat feta zal je verliefd maken op deze soort pasta.

Tot kortgeleden had ook ik nog nooit orzo gegeten. Best gek, want de pastasoort wordt in veel meer keukens gebruikt dan de Italiaanse. Zo vind je het regelmatig terug in de Griekse, Turkse en Arabische keuken. Droog is de pastasoort te vergelijken met de vorm van een rijstkorrel, maar zodra de orzo gekookt is, wordt het meer een plat ovaaltje.

Dit betekent overigens niet dat de smaak van orzo lijkt op die van rijst. Orzo is en blijft pasta en wijkt qua smaak dus ook niet veel af van spaghetti, penne, tortellini etc. Al moet ik zelf zeggen dat ik de smaak wat zoeter en soms wat nootachtiger vind.

Voordat je overenthousiast naar de supermarkt fietst om een pak orzo te halen en aan de slag wil gaan met allerlei recepten, is er nog één ding die handig om te weten is. Het kan namelijk best het geval zijn dat je in de schappen van jouw supermarkt geen orzo kunt vinden. De pastasoort wordt namelijk ook vaak verkocht onder de naam ‘riso’. Dit is mede bij de Albert Heijn het geval. Even goed het pasta schap na lopen dus 😉 Wanneer jouw supermarkt het niet verkoopt, probeer dan een Turkse winkel.

Nu is deze variant natuurlijk gemaakt met dierlijke producten: kipfilet en feta. Mocht je de maaltijd liever vegetarisch of vegan houden, vervang dan de kipfilet door vega(n) kipstukjes. In plaats van de feta kun je goed gebruik maken van edelgistvlokken of een plantaardige feta als je deze kunt vinden.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 300 gram orzo
 • 300 gram kipfilet
 • 2 kleine stronken broccoli
 • 200 gram feta
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1,5 theelepel komijn
 • 1,5 theelepel (gerookte) paprikapoeder
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Snijd de broccoli in roosjes en de kipfilet in blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 • Breng een pan met water aan de kook en kook de broccoli in twee minuten beetgaar. Giet de broccoli af in een vergiet en laat uitlekken.
 • Verwarm wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig.
 • Voeg de kipfilet, komijn, paprikapoeder en een snuf peper en zout toe. Bak de kipfilet aan beide kanten goudbruin.
 • Kook ondertussen de orzo volgens de verpakking.
 • Voeg de broccoli toe en roerbak deze voor zo’n 6 minuten op middelhoog vuur mee.
 • Voeg de gekookte orzo toe en roer deze door de broccoli en kip heen.
 • Verkruimel 100 gram feta grof en roer deze door de orzo heen.
 • Verdeel de orzo over 4 borden en verkruimel de andere 100 gram feta over de borden.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.