Diner

Vegetarische orzo met spinazie en tomaat

Tot voor kort geleden had ik nog nooit van orzo gehoord, maar toen ik het eenmaal probeerde, was ik opslag verliefd. En nadat ik de combinaties van deze vegetarische orzo met spinazie en tomaat heb ontdekt, wil ik helemaal niet meer anders!

Hoewel orzo een beetje lijkt op een rijstkorrel en ook qua structuur erg overeenkomst met risotto, is het een pastasoort. Vaak wordt het ingrediënt gebruikt in soepen om deze voedzamer te maken, maar je kunt het ook regelmatig terugvinden in de welbekende pilav. Persoonlijk vind ik de smaak, structuur en grootte van orzo ideaal. Ik ben dol op pasta, maar veel soorten vind ik een opgaven om te eten. Probeer bijvoorbeeld eens normaal een paar fusilli’s of penne (met saus) op je vork te krijgen… Nee, dan is het kleine, platte formaat van orzo een goede uitkomst. Zo ook in deze lekkere orzo maaltijd met kipfilet en broccoli.

Maar goed, de combinaties uit dit recept ontdekte ik met een box van HelloFresh (benieuwd naar mijn ervaring met HelloFresh? Ik schreef er een blog over). Toen ik mijn maaltijden voor de week mocht uitzoeken, vond ik deze maaltijd er zo lekker uit zien, dat hij wel in de box moést. Ik vond het leuk om de maaltijd te bereiden, maar ik vond het nog leuker om hem op te eten, want wat was dit lekker! Voor dit recept deed ik een paar kleine aanpassingen en veranderde ik hier en daar de hoeveelheden van de ingrediënten. Ondanks dat, gaan alle credits dus naar HelloFresh 🙂

Deze vegetarische orzo met spinazie en tomaat bevat, zoals de naam al verklapt, geen vlees. Mocht je een liefhebber van vlees zijn, kun je dit uiteraard wel toevoegen. Persoonlijk zou ik dan aanraden om kipfilet of gebakken spekjes te gebruiken. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om het recept vegan te maken. Gebruik hiervoor een plantaardige bouillon en laat de Parmezaanse kaas achterwegen of vervang deze voor een vegan variant. Succes!

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?
 • 300 gram orzo
 • 400 gram spinazie
 • 400 gram cherrytomaten
 • 50 gram Parmezaanse kaas (of meer)
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 1 takje tijm
 • 1 blokje groentebouillon
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Halveer de cherrytomaten. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en ris de blaadjes van het takje tijm.
 • Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg de orzo toe en bak deze nog 1 minuut mee.
 • Voeg 600 milliliter water en het bouillonblokje toe aan de orzo en kook de orzo in 12 minuten droog. Roer regelmatig door.
 • Verwarm een andere pan zonder olie. Voeg de pijnboompitten toe en rooster deze aan beide kanten goudbruin. Bewaar apart.
 • Verwarm een scheutje olie in dezelfde pan en bak de cherrytomaten met de tijm voor 3 minuten op middelhoog vuur.
 • Voeg een hand spinazie toe en bak deze mee totdat deze geslonken is. Voeg dan opnieuw een hand spinazie toe en herhaal dit totdat alle spinazie in de pan geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.
 • Voeg de orzo en 25 gram Parmezaanse kaas toe aan de spinazie. Roer het geheel door elkaar en verwarm voor nog 3 minuten.
 • Serveer de orzo met de geroosterde pijnboompitten en de overige Parmezaanse kaas.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.