Lifestyle & sport,  Persoonlijk

De It’s about health dagplanner en self-care kalender

Voor 2021 wist ik zeker dat ik voor It’s about health iets nieuws wilde introduceren. Lang zat ik te denken over wat ik kon ontwerpen. Ik wilde iets maken wat jullie daadwerkelijk verder kon helpen. Toen ik mezelf af vroeg wat mij het afgelopen jaar had geholpen om lekker in mijn vel te zitten, was het antwoord: plannen, op tijd rust nemen en naar mezelf luisteren. En wist ik het: ik zou een It’s about health dagplanner en self-care kalender ontwerpen!

Waarom een planner en een self-care kalender?

Toen ik in juni stopte met het tellen van calorieën was ik op zoek naar een nieuwe vorm van controle. Al snel merkte ik dat het maken van to-do lijstjes die behoefte kon vervullen. Bovendien zorgde het maken van deze lijstjes ervoor dat ik productieve dagen had, geen kleine of juist belangrijke taken vergat en dat ik een heerlijk gevoel kreeg wanneer ik iets af kon strepen. Ik schreef mijn to-do lijstjes op in mijn boulet journal, wat me direct meer rust bracht in mijn hoofd. En juist nu, in een tijd waarin we meer dan ooit thuis werken en geen controle hebben over de situatie, kan het hebben van een planner zó veel verschil maken voor jouw dagen.

Het idee van de kalender kwam pas later. Het maken van to-do lijst was namelijk niet het enige waar ik veel rust door ervoer. Toen vorig jaar door de corona situatie veel sociale dingen wegvielen, leek het alsof ik niet meer kon ontspannen. Logisch, want je zat 24/7 thuis en thuis was op eens zo veel meer dan een thuis. Het was een werkplek, een collegezaal, gym én restaurant. Vooral in de eerste lockdown speelde daardoor mijn eetstoornis weer veel op en de bewegingsdrang nam toe. Uit de hulp die ik voor mijn eetstoornis heb gehad, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om rust te nemen en voor jezelf te zorgen. Dit zorgt er bij mij onder andere voor dat ik de zoektocht naar controle in voeding en beweging kan loslaten. Daarbij komt dat het zorgen voor jezelf, ontspannen en geluk vinden in kleine momenten voor iedereen een positieve invloed heeft op de manier waarop je in je vel zit. En goed in je vel zitten, dat gun ik iedereen!

De planner
Download de dagplanner hier!

Oke, het opschrijven van je taken geeft rust en geeft structuur aan je dag, maar tot wanneer is dat? In het blok waar je je taken voor de dag in kan vullen, vindt je tien vakjes. Er is dus ruimte voor tien taken en dat is met een reden. To-do lijstjes van meer dan tien taken zijn simpelweg onoverzichtelijk en niet stimulerend. Ik probeer me graag aan een maximaal aantal van tien taken te houden en dat deel ik als volgt in: 3 dagelijkse/wekelijkse taken, de 3 belangrijkste taken van die dag, 3 kleine taken en 1 leeg vakje voor wanneer er een onverwachte taak bij komt. Om je een voorbeeld te geven van dagelijkse/wekelijkse taken: dit zijn bij mij sporten, Spaans leren en mijn mail beantwoorden. Met deze planmethode heb jij dus hele productieve dagen! Maar je kunt je to-do lijst uiteraard invullen zoals je zelf wil.

Productief zijn is één, maar goed voor jezelf zorgen terwijl je zo druk bezig bent is een tweede. Tijdens mijn FullCharge avontuur merkte ik hoe belangrijk het was om dagelijks rekening te houden met het zorgen voor je lichaam. Daarom vind je naast een to-do lijst om in te vullen ook een ‘self-care’ kant. Het drinken van water zorgt namelijk weer voor meer concentratie en het eten van groente en fruit zorgt voor vitamines en mineralen. Bovendien is groente of fruit een gezond tussendoortje of aanvulling op je maaltijd. Daarnaast zorgen dagelijkse beweging en momenten van ontspanning ervoor dat je lekker in je vel blijft zitten. Ook is het heel fijn om iedere dag geluk te vinden. Deze planner helpt je om dagelijks bij deze dingen stil te staan. Dat kan iets kleins zijn, zoals het drinken van een lekker drankje, tot iets groters als het halen van een tentamen.

De self-care kalender
Download de self-care kalender hier!

Dan de kalender die ik ontwierp, ook met deze ben ik zo blij! In onze drukke levens van tegenwoordig is het lastig om af en toe bewust momentjes voor onszelf in te plannen. Een klein momentje vrije tijd zien we al snel als ‘onnodig’, want we hebben nog zo veel te doen. Of we hebben een pauze maar besteden deze volledig achter onze beeldschermpjes. Je herkend het vast dat je je weleens helemaal verliest in je Instagram feed tijdens je pauze en het vervolgens extra moeilijk is om weer terug te keren naar hetgeen waar je eigenlijk mee bezig was. Nee, deze kalender helpt je om minimaal drie keer per week een momentje voor jezelf te nemen en goed voor jezelf te zorgen, zónder scherm!

De kalender is een steuntje in je rug om beter voor je lichaam en geest te zorgen. Ik geef je iedere week drie opdrachtjes die je kunt proberen uit te voeren. Je zult zien dat je bepaalde opdrachten fijn vind en dus automatisch vaker toe gaat passen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de lege vakjes zelf in te vullen met iets waar jij mee kunt ontspannen of waar jij gelukkig van wordt. Zie de kalender ter inspiratie, om te ontdekken wat werkt voor jou en om je bewust te maken van effect dat self-care momentjes kunnen hebben. Wel wil ik je één tip geven: hang de kalender in jouw zicht, zodat je iedere dag kunt checken wat je kunt doen om lekker in je vel te zitten.

Hoe werkt het?
Doe jij met me mee? Deel een foto van jouw productieve dag of rustmomentje en tag @its.about.health!

Omdat ik wil dat de dagplanner en kalender voor iedereen beschikbaar zijn, kun je ze hier op de site downloaden en vervolgens uitprinten. Zo kun jij zelf bepalen wanneer je gebruik maakt van de dagplanner en of je meedoet met de self-care kalender. Iedere maand staat er een nieuwe dagplanner voor je klaar met een vormgeving die passend is bij de maand. Ook de kalender krijgt iedere maand een ander uiterlijk en nieuwe, leuke opdrachten op uit te voeren.

Ga jij voor productieve dagen en een gelukkige, gezonde jij? Download dan de dagplanner en kalender, deel je foto van jouw productieve dag of self-care momentje via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje! 🙂

Liefs!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.