Diner,  Snacks/tussendoortjes,  Voorgerechten

Focaccia met olijf en ui van pizzabodem

Pizzabodems, eigenlijk doen we er altijd hetzelfde mee: een pizza maken! Logisch, maar we kunnen er zo veel meer mee. Ik besloot eens een foccacia met olijf en ui van een pizzabodem te maken als een borrelhapje en dat was héérlijk.

Wist je dat de pizza en focaccia ‘familie’ van elkaar zijn? Sterker nog, het zijn broertjes! Toch zitten er, voor échte pizzaliefhebbers, grote verschillen tussen de twee. Een focaccia is namelijk een plat, Italiaans brood, maar de deegbodem van dit brood is dikker en minder glad dan een pizzabodem. Bovendien wordt een pizzabodem tegenwoordig met alle denkbare ingrediënten belegt en is de tomatensaus als basis een kenmerk. Een focaccia wordt daarentegen vrij neutraal gehouden (denk aan zout en kruiden) en gebruikt als een broodje.

Maar goed, ik ging dus aan de slag met een focaccia van een pizzabodem, als je me nog volgt. Ik mag me dit jaar ambassadeur van Magioni noemen en vorige week kreeg ik weer een goed gevuld pakket thuis. Op de Instagram van Magioni zag ik de cheesy sticks voorbij komen en werd ik volledig geïnspireerd om tot dit recept te komen. Gezien ik de courgettebodem van het merk erg lekker vond, besloot ik voor deze te kiezen als basis en hem te beleggen met verschillende, maar simpele ingrediënten.

De toppings die ik koos voor deze focaccia pizza zijn onder andere olijven, ui en Parmezaanse kaas. Typisch Italiaans als je het mij vraagt en ook heerlijk om te combineren. Om ervoor te zorgen dat het ‘brood’ een knapperige korst krijgt, smeer je de pizzabodem in met een geklopt ei. Dit zorgt er overigens ook voor dat de toppings aan de bodem vast blijven zitten en lekker in de bodem trekken.

Dip de focaccia pizza in tomatensaus en je borrelhapje is compleet!

Hiernaast heeft Magioni ook twee nieuwe producten uit gebracht: tomatensauzen. Ja, wat is een pizza zonder tomatensaus? Maar voor deze focaccia zijn ze net zo lekker! Ik gebruikte de Spicy Tomato saus als een dip voor erbij en die had ik niet willen missen. Met deze saus is je borrelhapje voor een avondje met vrienden of met je gezin helemaal compleet!

Wat heb je nodig voor 1 focaccia?
 • 1 courgette pizzabodem van Magioni
 • 20 ontpitte, groene olijven
 • ½ ui
 • 1 ei
 • 30 gram Parmezaanse kaassnippers
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
 • Snuf peper en zout
 • 4 eetlepels tomatensaus voor erbij
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een ovenrooster met bakpapier.
 • Snijd ondertussen de olijven in ringetjes. Halveer de ui en snijd één helft in halve ringen. Klop het ei los met de Italiaanse kruiden en een snuf peper en zout.
 • Bak de pizzabodem voor 3 minuten in de oven.
 • Haal de pizzabodem uit de oven en bestrijk hem aan beide kanten met het geklopte ei. Verdeel over één kant van de bodem de olijven en ui. Strooi als laatst de Parmezaanse kaas eroverheen.
 • Bak de pizzabodem nogmaals voor 10-12 minuten.
 • Snijd de focaccia in stukken en serveer met de tomatensaus als dip.

Toch liever je pizzabodem beleggen als een pizza? Dan raad ik je deze pizza met pesto, tonijn en artisjok zeker aan!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto 🙂

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.