Diner,  Lunch,  Voorgerechten

Frisse pompoen-wortelsoep

Het komt niet vaak voor dat ik wel iets lekker vind, maar mijn ouders er minder fan van zijn. Meestal zijn die rollen namelijk anders verdeeld. Uitgerekend met pompoen ben ik degene die er volop van geniet, terwijl je mijn ouders er niet blij mee maakt. Totdat ik zeg dat we er een pompoensoep van maken, dan hebben ze wel interesse. Mijn geluk kon dan ook niet op toen ik laatst de keuken in mocht voor deze frisse pompoen-wortelsoep.

Een tijdje terug kreeg ik van supermarktketen Dirk van de Broek, waar ik mee samenwerk, een themabox waar onder andere een pompoen in zat. Voor ik het wist had ik daar een pompoenpuree, pumpkin spice baked oats en een pumpkin spice latte gemaakt. Lekker, maar wat wilde ik graag een recept voor een gezonde, heerlijke pompoensoep met jullie delen. Pompoenen zijn niet het hele jaar te verkrijgen, dus dit is hét moment dat we van deze variant soep kunnen genieten. Ik besloot dus weer naar de winkel te gaan, een pompoen mee te nemen en voor een vierde recept met pompoen in de hoofdrol de keuken in te stappen.

En met succes! Deze pompoen-wortel soep is winters, maar toch fris door de sinaasappel en gember. Dit maakt de soep gelijk een stuk minder machtig, waardoor hij ook goed gebruikt kan worden als voorgerecht bij het kerstdiner. Daarbij is hij volledig vegan, maar je zou ervoor kunnen kiezen om hem af te maken met gebakken spekjes als je van vlees houdt. Hoe dan ook, deze soep is en blijft de perfecte comfort food voor de koude winterdagen.

Wat heb je nodig voor 1 pan soep?
 • 1 flespompoen
 • 2 winterpenen
 • 1 sinaasappel
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 3 cm verse gember
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 5 gram verse peterselie
 • Peper
Wat moet je doen?
 • Schil de flespompoen, snijd hem doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pompoen in stukken.
 • Schil de winterpenen en snijd deze in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember en hak deze fijn. Hak de verse peterselie fijn.
 • Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember in 2 minuten glazig.
 • Voeg de pompoen en wortel toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur mee.
 • Voeg 1 liter water toe, de bouillon en pers het sap van de sinaasappel uit boven de pan. Roer door.
 • Breng de soep aan de kook en laat deze voor 20 minuten op laag vuur koken.
 • Pureer de soep met een staafmixer of blender.
 • Breng de soep op smaak met peper en verse peterselie. Houd iets van de peterselie achter ter garnering.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto/berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.