Lifestyle & sport,  Persoonlijk

Dit is mijn sportdoel voor 2020, maar gaat het door?

2020 is al een aardige tijd geleden van start gegaan, maar mijn sportdoel voor dit jaar heb ik nog niet eerder naar jullie uitgesproken. Dit kwam omdat ik zelf nog geen zekerheid had over het feit of ik wel of niet deel kon nemen. Maar nu ik daar eindelijk zekerheid over heb, is het niet zeker of het evenement überhaupt doorgaat…

Afgelopen week kreeg ik het mailtje: ik was verzekerd van een deelname! Dolgelukkig was ik, want het doel wilde ik per se in 2020 behalen. Maar, ook had ik direct een heel dubbel gevoel. De tijd waarin we nu leven is namelijk bizar en vol onzekerheden. De afgelopen weken zijn er dan ook vele sportevenementen afgelast. Zowel de evenementen dichtbij als verder weg in het jaar. Zelfs de enorme, wereldwijde sportmomenten zijn verzet. Denk aan het EK Voetbal, de Olympische Spelen en Wimbledon. Het is nog even afwachten of het evenement wat mijn doel betreft ook op dat lijstje komt…

Mijn doel

Ik denk dat ik elf jaar was toen ik het voor het eerst riep: ‘op mijn achttiende loop ik de Nijmeegse Vierdaagse.’ Vorig jaar was ik nog 17 en ja, volgend jaar ben ik 19. 2020 zou dus hét jaar moeten zijn waarin ik dit doel moest en zou gaan verwezenlijken. Vroeger keek ik al naar de beelden op tv van alle wandelaars die de uitdaging van de Vierdaagse aangingen. Het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse zie ik als iets wat je als sportieve Nederlander moet doen. En nee, het is geen probleem als jij dit niet zo ervaart hoor! 😉 Ik denk dat dit gewoon iets is wat alleen ik in mijn hoofd haal, ha! En de leeftijd van achttien vind ik daar wel mooi voor. Vraag me wederom niet waarom. Misschien is het een soort van… ontgroening? De kinderjaren uitlopen en het volwassen pad, letterlijk, beginnen te lopen?

De inschrijving

Nu ik achttien ben, betekende dat dus dat ik ik me van mezelf ‘moest’ inschrijven. Die inschrijving weet ik nog heel goed. Na de dag van de inschrijving lang in mijn hoofd te hebben gehad, vergat ik het op de dag zelf volledig. Uiteindelijk stond ik op het vliegveld van Tenerife om naar huis te vliegen en keek ik vijf minuten voor het boarden nog even op mijn mail. ‘Sh*t! Ik moet me vandaag inschrijven voor de Vierdaagse!’ Ik heb me nog nooit zo snel voor iets in proberen te schrijven en ik had, bedacht ik me achteraf, niet eens mijn gegevens gecheckt en gewoon maar dingen aangeklikt. Maar, het was gelukt en nu begon het wachten op het mailtje dat me zou vertellen of ik ingeloot was of niet.

Veel onzekerheden

Dat mailtje kreeg ik afgelopen week, vrijdag 3 april. Mede door de huidige situatie was het maximale aantal deelnemers niet behaald en hoefde er geen loting plaats te vinden, dat betekent dat ik op 21 juli 2020 aan de start van de Vierdaagse mag verschijnen. Tenminste… zoals het er nu nog voor staat. De organisatie weet op dit moment nog niet of de Vierdaagse plaats zal vinden en realiseert zich heel goed dat de Nijmeegse Vierdaagse mensen over de hele wereld trekt. Hoewel ik stiekem al wel een vermoede heb, probeer ik deze gedachte nog niet te veel naar voren te laten komen en wacht ik rustig af tot eind april, wanneer de organisatie een besluit neemt.

Blijf ik door trainen?
Ik ben dol op wandelen en ik kan niet wachten om te beginnen met het trainen voor deze uitdaging!

Oke, nu komt het: écht getraind heb ik nog niet… Dit komt allereerst omdat ik tot februari nog in Tenerife woonden. Mijn werktijden verschilde daar iedere dag wat het lastig maakte om even de hele middag te gaan wandelen. Bovendien was het veels te warm en wilde ik gewoon genieten van mijn tijd daar zonder te trainen voor iets. Toen ik thuis was en school weer begon, had ik het heel erg druk. Hoe kon ik vorig jaar naast mijn studie werken? Het leek de eerste paar schoolweken wel alsof ik alleen nog maar met school bezig was. Verder was ik nog niet verzekerd van mijn deelname en wilde ik mijn vrije tijd besteden aan dingen die voor gingen. Wel maak ik de laatste tijd meer meters op een dag en probeer ik meer te voet te doen waar ik normaal de fiets of auto voor zou pakken. Volgende week staat mijn eerste training gepland: 25 kilometer.

Hoe nu verder?

Met nog precies 100 dagen op de teller voor het startschot van de Nijmeegse Vierdaagse zal moeten gaan klinken, zijn er dus nog veel onduidelijkheden. Ja, ik ben verzekerd van een plek, maar mag ik die dit jaar ook daadwerkelijk gebruiken? Dat hoor ik, samen met vele andere duizenden lopers, aan het eind van deze maand. Tot die tijd probeer ik nog niet aan het feit van een eventuele annulering te denken, ga ik een aantal trainingen doen en denk ik vast na over een vervangend doel die ik alsnog dit jaar kan behalen.

Ik doe dus mijn best om me nog niet te laten beïnvloeden door de onzekerheid die op dit moment rondom de Vierdaagse hangt. Uiteraard laat ik jullie aan het eind van de maand weten wat de uitslag is en zal ik jullie een update geven rondom de voorbereidingen.

Heb/had jij ook een doel voor dit jaar die wellicht niet meer door kan gaan door het Coronavirus? Deel het hieronder en laat vooral weten hoe jij daar mee om bent gegaan en wat je nieuwe doel is 🙂

Liefs!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.